Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπής: Μεγάλη έκθεση από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Μουσείο Μπενάκη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:31:00 μ.μ. |
Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπής: Μεγάλη έκθεση από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα  στο Μουσείο Μπενάκη
 Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την ιστορία του ενδύματος που φορέθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απετέλεσε πηγή έμπνευσης για την σκηνογράφο Ιωάννα Παπαντωνίου αλλά και για πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές μόδας 

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου (Π.Λ.Ι.) διοργανώνει την έκθεση «Ιωάννα Παπαντωνίου ‘Ντουλαμάς’ ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα» στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 7 Μαρτίου έως τις 26 Μαΐου 2019.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τη μακρόχρονη σχέση της Ιωάννας Παπαντωνίου με τον ντουλαμά, ένα σπάνιο, εξαιρετικό ένδυμα, που φορέθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: μια σχέση ερευνητική, η οποία αναδεικνύει τις διαφορετικές τοπικές εκδοχές του ενδύματος, αλλά κυρίως μια σχέση δημιουργική, εφόσον το ένδυμα αυτό απετέλεσε μια σταθερή πηγή έμπνευσης κατά την πολυετή πορεία της στο θέατρο. Δείγματα της δημιουργικής αυτής σχέσης από τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Εκτός αυτού, η Ιωάννα Παπαντωνίου ωθεί τη δημιουργική αυτή διαδικασία ένα βήμα παραπέρα, εμπλέκοντας τη σύγχρονη σκηνή της ελληνικής μόδας. Μια πρώτη προσπάθεια είχε ήδη γίνει όταν, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη συνάντηση του ICOM Costume Committee 2017 στο Λονδίνο, πρότεινε σε επιλεγμένους Έλληνες σχεδιαστές μια πειραματική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι, με βάση τον ντουλαμά και το «πιρπιρί», έχοντας ως παράδειγμα την έκθεση «Inspirations» του Dries van Noten στο MoMu, στην Αμβέρσα το 2015.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, εμπλουτισμένα με δημιουργίες περισσότερων σχεδιαστών που προστέθηκαν στην πορεία, θα παρουσιαστούν στην τελευταία ενότητα της έκθεσης. Οι σχεδιαστές που θα πάρουν μέρος είναι (με αλφαβητική σειρά): Angelos Bratis, Dimitris Dassios, Deux Hommes, Tina Karageorgi, Sophia Kokosalaki, Loukia, Maison Faliakos, Mi-Ro, Marcello Nyktas, Parthenis, Aristeides Tzonevrakis - «Aristotechnima», Daphne Valente, Zeus & Dione και Vassilis Emmanuel Zoulias.

Θα παρουσιαστούν τέλος και λευκοί ντουλαμάδες, ειδικά κατασκευασμένοι για την έκθεση από τον Αριστείδη Τζονευράκη, για να καταδειχθεί η δυναμική του ντουλαμά ακόμα και στο λευκό χρώμα.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, με την επιστημονική επιμέλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου.

Η ταυτότητα της έκθεσης:
Γενική διεύθυνση - Concept: Ιωάννα Παπαντωνίου
Συνεργάτες: Μαρία Παπαδοπούλου, Αγγελική Ρουμελιώτη, Νίκος Σαριδάκης
Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου: Σταμάτης Ζάννος
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Προέλευση εκθεμάτων – υλικού:
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο
Δήμος Άργους-Μυκηνών, Άργος / Εθνική Λυρική Σκηνή, Αθήνα / Εθνικό Θέατρο, Αθήνα / Θεσσαλικό Θέατρο, Λάρισα / Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη / Λύκειο των Ελληνίδων, Αθήνα / Δημήτρης Μεθενίτης, Αθήναncept

Κατάλογος:
Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Παπαντωνίου
Συντονισμός – Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Παπαδοπούλου
Συγγραφή λημμάτων: Μαρία Παπαδοπούλου, Αγγελική Ρουμελιώτη
Μεταφράσεις: Timothy Cullen, Keith Sturgess
Φωτογραφία: Κώστας Βέργας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Telesis

Ιωάννα Παπαντωνίου: «Ντουλαμάς» ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 2019. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7, (μειωμένο) € 3,5
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ