ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Χωρίς φοιτητές και προγράμματα μαραζώνει το Μυκηναϊκό Ίδρυμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:54:00 μ.μ. | |
Χωρίς φοιτητές και προγράμματα μαραζώνει το Μυκηναϊκό Ίδρυμα
Τεράστια ερωτηματικά, αλλά και απογοήτευση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία -και όχι μόνο- η στασιμότητα και η απουσία ουσιαστικής δραστηριότητας του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει η ηγεσία του, δια του προέδρου του κ. Χριστοφίλη Μαγγίδη.

Αν και το Ίδρυμα επιχείρησε -στα λόγια- ένα νέο ξεκίνημα τα τελευταία χρόνια, με ανακατασκευές και αναβάθμιση των υποδομών του και εξαγγελίες για τη λειτουργία του περίφημου προγράμματος ACAM (American Center for Archaeology at Mycenae), το οποίο θα προσέλκυε υποτίθεται φοιτητές για έρευνες και σεμινάρια, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει στο μεταξύ.

Το 2018, που ήταν πρώτη χρονιά του προγράμματος ACAM, κανένας φοιτητής δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις δυο περιόδους του (είτε στην εαρινή, είτε στην καλοκαιρινή). Επίσης, για το 2019 δεν προσήλθε κανένας φοιτητής στο American Center for Archaeology at Mycenae, αν και η περίοδος φοίτησης ξεκινούσε υποτίθεται την 1η Φεβρουαρίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μαγγίδη προς τους τοπικούς φορείς, αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα, καμία δράση δεν πραγματοποιήθηκε ώστε να υπάρξει η παραμικρή συμβολή του Ιδρύματος, όπως είναι θεωρητικά ο σκοπός του, στην προώθηση του πολιτισμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ακόμη και η μία θέση εργασίας, που «άνοιξε» με το Ίδρυμα, αυτή του επιστάτη, αποδείχθηκε περιπετειώδης υπόθεση, καθώς δεν είχε δηλωθεί καν στο ΙΚΑ! Υπήρξε μάλιστα καταγγελία με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο για αδήλωτη εργασία!

Σημειωτέον ότι το 2017 η ηγεσία του Ιδρύματος είχε υποσχεθεί ότι:

· θα δημιουργήσει δωρεάν εντατικό επιμορφωτικό πρόγραμμα ανασκαφικής στον προσομοιωτή ανασκαφής για αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να εκπαιδεύονται περιοδικά σε νέες µεθόδους και τεχνολογίες της αρχαιολογικής έρευνας.

· Θα χορηγεί πέντε (5) υποτροφίες ετησίως σε αριστούχους φοιτητές µε καταγωγή από την Αργολίδα, για να παρακολουθούν το πρόγραμμα επιμόρφωσης,

· υποτροφίες σε µεταπτυχιακούς φοιτητές για την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και τέχνη.

· Θα χρηματοδοτεί αρχαιολογικές ανασκαφές και δημοσιεύσεις,

· θα οργανώνει διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και συμπόσια, όπως πχ το διεθνές συνέδριο «Μycenae and the Mycenaean World» κάθε τριετία

· θα διαθέσει τη χρήση της βιβλιοθήκης του σε επιστήµονες και στο κοινό µε κάρτα βιβλιοθήκης

· θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του (αίθριο, θεατρικός χώρος, M. Ceremonial Hall)

· θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για µόνιµο και εποχικό προσωπικό

· θα αποφέρει σταθερά έσοδα σε τοπικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόµενα αυτοκίνητα, λεωφορεία) ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα για το Μυκηναϊκό Ίδρυμα είναι βαρύ τα τελευταία χρόνια, αν και επί δεκαετίες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί ο κ. Μαγγίδης βρίσκεται σε συνεχείς αντιδικίες με κατοίκους της περιοχής και αναμένονται δικαστικές αποφάσεις για σωρεία υποθέσεων. Σε αγωγή που έχουν κάνει 88 κάτοικοι των Μυκηνών κατά του Ιδρύματος και του προέδρου του σημειώνουν ότι έχει γίνει περίφραξη κοινόχρηστου δρόμου. Οι κάτοικοι καλούν τον κ. Μαγγίδη, «να απομακρύνει άμεσα τα κιγκλιδώματα και την μεταλλική πύλη που μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε την κοινόχρηστη δημοτική οδό» -και κείνος από την πλευρά του έχει επίσης καταθέσει αγωγές εναντίον κατοίκων, ισχυριζόμενος ότι τον συκοφαντούν.

Εντύπωση είχε κάνει προ καιρού η αποκάλυψη ότι το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα είχε αναβαθμιστεί περίπου σε πολυτελή βίλα με… αιώρα, χωρίς τίποτα από τη δράση του να δικαιολογεί αυτή την πολυτέλεια.

Πηγή: protothema.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ