ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Γ. Μανιάτης: «Λόγος υποστηρικτικός για το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:27:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: «Λόγος υποστηρικτικός για το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας»
 Πριν 5 χρόνια, μετά από συζήτηση με τον παπα-Λευτέρη, την ψυχή του συσσιτίου της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, προχώρησα ως υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, στη νομοθέτηση ειδικής διάταξης, η οποία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70%, σε όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, «Χαμόγελο του παιδιού» κ.ά.), καθώς και στα συσσίτια της Εκκλησίας, των Δήμων και των ομάδων αλληλεγγύης.

Σήμερα, πάνω από 600 φορείς σε όλη την Ελλάδα έχουν κατά 70% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ των οποίων, ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρίες Νομού Αργολίδας.

Τώρα, θεωρώ ότι έχω βαθειά υποχρέωση, ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αργολίδας, δημόσια και με δυνατή φωνή, να δηλώσω ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η πορεία του συσσιτίου αυτού, που αποτελεί μια κορυφαία ανθρωπιστική δράση, υπόδειγμα εθελοντικής προσφοράς δεκάδων συμπολιτών μας και έμπρακτη απόδειξη πως μπορεί ένας απλός παπάς, με την αμέριστη βοήθεια του Μητροπολίτη του και τη συμπαράσταση Δήμου, Περιφέρειας και Κοινωνίας Πολιτών, να διδάξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Το συσσίτιο, τα τελευταία 10 χρόνια, καθημερινά σιτίζει περισσότερους από 150 συνανθρώπους μας. Όμως, επειδή ασφυκτιά στο μικρό κτίριό του, Δήμος και Περιφέρεια, στήριξαν και χρηματοδότησαν την προσπάθεια να στεγαστεί σε ένα σύγχρονο κτίριο, όπου να μπορούν να προσφερθούν και ιατρικές υπηρεσίες, κ.α.

Με το νέο κτίριο θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα σίτισης ακόμη 250 συνάνθρωποί μας.

Όμως, ο ρατσισμός, η ακροδεξιά αντίληψη πραγμάτων, τυφλώνουν όσους θεωρούν ότι η ζωή ανήκει μόνο σ’ αυτούς που έχουν λεφτά και ακίνητη περιουσία και όχι σε όλους τους ανθρώπους.

Την επόμενη Πέμπτη 18/04/2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), αίτηση για το σταμάτημα όλων των εργασιών αναβάθμισης κι επέκτασης του συσσιτίου.

Όλοι εμείς, όλη η κοινωνία του Ναυπλίου και της Αργολίδας, θέλουμε να εκδικαστεί η υπόθεση και να μην πάρει αναβολή. Κάθε αναβολή θα σημαίνει ουσιαστικά ακύρωση του έργου και απένταξή του από τα χρηματοδοτικά σχήματα.

Είμαστε έτοιμοι για κάθε εξονυχιστικό έλεγχο, αφού:

1. Oι μελέτες για την ανέγερση κτιρίου συσσιτίου, έγιναν ύστερα από την 294/2013 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων.

2. H έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, για την πράξη «Ανέγερση κτιρίου παροχής συσσιτίων στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου», έγινε ύστερα από την 153/2018 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

3. Με την από 11-12-2013, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε τις μελέτες για την ανέγερση του κτιρίου του συσσιτίου και μάλιστα με προγραμματική σύμβαση που είναι σε εξέλιξη, αναδεικνύονται οι Μυκηναϊκοί τάφοι της περιοχής, αφού είναι σύμφωνα με το ΚΑΣ κύριο έργο η ανέγερση κτιρίου και υποέργο η ανάδειξη των τάφων, που συμπεριλαμβάνεται στην ίδια χρηματοδότηση. Άρα, εάν δεν γίνει το κύριο έργο που είναι η ανέγερση, δεν πρόκειται να γίνει και το υποέργο που είναι η ανάδειξη των τάφων.

4. Από την έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του οικισμού Ναυπλίου του Δήμου Ναυπλίου προβλέπεται ρητά Χωροθέτηση των λειτουργιών πρόνοιας (ορφανοτροφείο, οικοτροφείο, κέντρο προστασίας αναπήρων κ.α. ) στους χώρους που ανήκουν σήμερα στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας. Άρα ο μοναδικός χώρος για ανέγερση κτιρίου για συσσίτιο είναι ο επίμαχος χώρος του Ιερού Ναού.

5. Η έγκριση δόμησης έχει εκδοθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στην Αθήνα.

Η οριστική λήψη απόφασης για τη δημιουργία του νέου κτιρίου του συσσιτίου της Ευαγγελίστριας, θα αποτελέσει μια σπουδαία απόφαση στήριξης των δεκάδων εθελοντών/ντριών, των 400 οικονομικά ανίσχυρων συνανθρώπων μας που εξυπηρετούνται, τελικά, μια σπουδαία απόφαση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που έχει βαθιά ανάγκη από τέτοιες θετικές δράσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ