ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Οι ιδέες για ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή, πάνε στο παράδεισο… όταν έχεις υπογράψει τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:46:00 π.μ. |
Οι ιδέες για ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή, πάνε στο παράδεισο… όταν έχεις υπογράψει τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ
Γράφει η Άννα Χρυσοβέργη 
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος
με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η πρόταση του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Πρόσφατα, παρουσιάστηκε στο τύπο η πρόταση αυτού του συνδυασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων. Η πρόταση στηρίζεται στον άξονα ¨...βάρος στη διαχείριση/ διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του όγκου διαχείρισης των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αυτών¨. 

Η πρόταση προτείνει τρόπους μείωσης των δημοτικών τελών και αφήνει να εννοηθεί η αποδοχή της σχετικής Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι η πρόταση εντάσσεται στο ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται με αυτές τις νομοθεσίες. Η διαχείριση ήδη παραδόθηκε στη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με σύμβαση «σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» (ΣΔΙΤ) .

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ο παραπάνω άξονας υπάρχει και στη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά εντάσσεται σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Σε ένα πλαίσιο που δεν αφήνει περιθώρια ανάμειξης ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς θέλουμε η διαχείριση να γίνεται μέσα από τους Δήμους σε συνεργασία με ενιαίο κρατικό φορέα που θα διαθέτει δικές του υποδομές και εγκαταστάσεις. Θα λειτουργεί με κριτήρια την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών και όχι τα κέρδη των ομίλων. Τότε μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Αυτά, φυσικά, απαιτούν αντιπαράθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της κεντρικής κυβέρνησης.

Η πρόταση του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ αντιφάσκει με τη σύμβαση που υπέγραψαν Κυβέρνηση και Περιφέρεια με την ΤΕΡΝΑ.

· Η σύμβαση προβλέπει πάνω από το 50% των σκουπιδιών να παραμένει σύμμεικτο, ώστε να τροφοδοτεί τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων του ομίλου. Ο όμιλος πρέπει να κερδίζει, και από την ανακύκλωση, και από την επεξεργασία των σκουπιδιών. Αν δεν παραδοθούν τα προαπαιτούμενα προβλέπεται ρήτρα ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας παράδοσης σκουπιδιών!

· Η σύμβαση προβλέπει την εξασφάλιση κερδών πάνω από 16 εκατ. ευρώ ανά έτος για την ΤΕΡΝΑ, για τα επόμενα 28 χρόνια. Για να δημιουργηθούν αυτά τα κέρδη σε κάποιες περιπτώσεις θα πενταπλασιαστούν τα τέλη. Το πρώτο χαράτσι αυτής της πολιτικής είναι προαποφασισμένο ονομάζεται ¨περιβαλλοντική εισφορά¨ και θα το δούμε τον Ιούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές, στους λογαριασμούς.

· Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη του ομίλου, αντί να επιλέγεται η ανακύκλωση των βιοαποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ, προωθείται η ενεργειακή του αξιοποίηση μέσω της καύσης του παραγόμενου βιοαερίου. Αντί να ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά «παράγονται» καύσιμα σκουπίδια για την παραγωγή ενέργειας…

· Με αποφάσεις της κυβέρνησης στενεύουν, γενικότερα, τα περιθώρια για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Από τα 885 εκατ. ευρώ (μαζί με την εθνική συμμετοχή) του βασικού κονδυλίου του ΕΣΠΑ που διατίθεται για τα σκουπίδια, μόλις τα 102 εκατ. διατίθενται για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και όλες τι συναφείς δράσεις, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις επιχειρήσεις που επεξεργάζονται σκουπίδια.

Συμπέρασμα:

Τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι σε αντιδιαστολή με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δυο πλευρές γιατί τότε είναι σαν να ζητάς, στο όνομα του εφικτού, ¨και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο ¨. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο σκύλος τρώει όλη την πίτα και μας αφήνει τα ψίχουλα. Εμείς στη Λαϊκή Συσπείρωση αρνούμαστε να διαχειριστούμε τα ψίχουλα από το τσιμπούσι των καπιταλιστών…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ