ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Αλαλούμ και στην Αργολίδα με την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού και στην ξηρά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:41:00 π.μ. | |
Αλαλούμ και στην Αργολίδα με την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού και στην ξηρά
 Στο άρθρο 26 του νόμου 4597/2019 «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που ασκούνται στον αιγιαλό και την παραλία.

Συγκεκριμένα:

«Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 (Α’ 102) προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ως εξής:

«Οι αρμοδιότητες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ασκούνται και στον αιγιαλό και την παραλία, όπως οι έννοιες των όρων αυτών καθορίζονται στο ν. 2971/2001 (Α’ 285), υπό την επιφύλαξη των άρθρων 4 και 5 του ν.δ. 444/1970 (Α’ 39), οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα και στον αιγιαλό και την παραλία. Για τον έλεγχο της τροχαίας κίνησης και την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στον αιγιαλό και την παραλία εφαρμόζεται αναλόγως το πρώτο εδάφιο της περίπτ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2575/1998 (Α’ 23).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής των διοικητικών προστίμων, η διαδικασία και οι δαπάνες της είσπραξης, η διαδικασία της απόδοσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου.»

Εύλογες λοιπόν οι απορίες και ο προβληματισμός λιμενικών με αφορμή την επέκταση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού σε αιγιαλό και παραλία. Ήδη προαναγγέλλουν καταστάσεις για γέλια και για κλάματα, καυγάδες περί αρμοδιότητας και αναρμοδιότητας με… διαιτητή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σε ένα τοπίο ομιχλώδες.

Ας το δούμε όμως το θέμα απλά και πρακτικά

Προκύπτει ένα επείγον περιστατικό (ανθρωποκτονία, βιασμός, ατύχημα κ.λπ.) σε «γκρίζα» ζώνη. Λιμενικοί και αστυνομικοί θα χρειαστεί να συμβουλευτούν τους χάρτες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν το συμβάν εντάσσεται στα όρια του αιγιαλού ή όχι και αναλόγως να κινηθεί η αρμόδια υπηρεσία. Και να προσευχηθεί κανείς να μην είναι Σαββατοκύριακο ή αργία, διαφορετικά το συμβάν θα… περιμένει την πρώτη πρωινή εργάσιμη της ΚΕΔ.

Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην Αργολίδα, για το ποια υπηρεσία ειναι αρμόδια για ένα τροχαίο πχ. στον παραλιακό δρόμο των Μύλων, ή της Καραθώνας;

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν καν χαραχθεί τα όρια του αιγιαλού. Εκεί το μπέρδεμα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο. «Σε ποιον ανήκει το συμβάν, Λιμενικό ή ΕΛΑΣ;». Ιδού η απορία.

Όπως υπογραμμίζεται, καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει πλήρης οριοθέτηση των ορίων των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, ακόμα και με σήμανση, προς ενημέρωση όλων, ένστολων και πολιτών.

Λιμενική πηγή ανέφερε υποθετικά ένα παράδειγμα θέλοντας να καταδείξει το αλαλούμ που έρχεται. «Είναι πολύ πιθανόν να γίνει συμβάν σε ξενοδοχειακή μονάδα και τα μισά δωμάτια να ανήκουν στην αρμοδιότητα του Λιμενικού και τα άλλα μισά στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας».

Μεγάλος αριθμός καταστημάτων και ξενοδοχείων θα περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του Λιμενικού και διοικητικά και ποινικά.

Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς που αναμένεται να μετατεθεί στο Λιμενικό χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από την ανάλογη ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι διαφωνούν κάθετα με την επέκταση των αρμοδιοτήτων και υπογραμμίζουν ότι θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα και για την αύξηση των οργανικών θέσεων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ