ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

"Ανάπλι Εμπρός": Προοπτικές ανάπτυξης και νοσοκομειακές υπηρεσίες στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:48:00 π.μ. |
"Ανάπλι Εμπρός": Προοπτικές ανάπτυξης και νοσοκομειακές υπηρεσίες στην Αργολίδα
 Η Αργολίδα διαθέτει δύο μικρές νοσοκομειακές δομές, που λειτουργούν ετερόπλευρα,κάτω από καθεστώς "ενιαίας διοίκησης",με έδρα το Άργος.Η οικονομική κρίση μαζί με το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων γιατρών στο εξωτερικό,έχουν οδηγήσει τις μικρές νοσοκομειακές δομές στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Με τεράστιες δυσκολίες συγκροτούνται στοιχειώδη προγράμματα εφημέρευσης με ιατρικό προσωπικό που μετακινείται από τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, με συνεχείς περικοπές στις δαπάνες αφού κάθε μήνα περικόπτονται υπερωρίες πέραν του " πλαφόν". Μέσα σ'αυτό το περιβάλλον, καλούνται γιατροί και νοσηλευτές να διαχειριστούν τα επείγοντα και τα χρόνια περιστατικά,αντιμετωπίζοντας ελλειμματικά τους ασθενείς που δικαιολογημένα γκρινιάζουν για το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.

Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο,δεν έβγαλε κάποια πρόταση βιώσιμης προοπτικής για τη νοσηλευτική μονάδα του Ναυπλίου,που έχει και τα περισσότερα προβλήματα, αφού επί τέσσερα χρόνια πορεύεται ακυβέρνητη και απαξιωμένη ,μέσα στη πέλαγα των προβλημάτων.Η τοπική κοινωνία χρειάζεται να επιδείξει σοβαρότερα αντανακλαστικά για να μη χάσει η Πόλη μια πολύ ουσιαστική Υποδομή Υγείας, τόσο για την φυσιογνωμία της,όσο και για την προοπτική της(της Πόλης).

Η Αργολίδα με 100.000 μόνιμους κατοίκους και περί τους 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο,αφού είναι ο πρώτος νομός της Πελοποννήσου σε επισκεψιμότητα ,είναι ντροπή να μη μπορεί να κρατήσει σε βιωσιμότητα και τις δύο νοσηλευτικής μονάδας.Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών θα πρέπει να λειτουργήσει και στις δύο μονάδες,γιατί αποτελεί Πύλη εισόδου επειγόντων περιστατικών που πρέπει να διεκπεραιώνουν στη συνέχεια ώστε να μπούνε στη ροή περεταίρω διαχείρισης,όπως χειρουργικές αίθουσες,Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας,νοσηλεία και αποκατάσταση. Η μικρή δομή της Νοσοκομειακής Μονάδας Άργους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών οργανωτικά,αλλά κυρίως λόγω αδυναμίας υποδομών(χώροι,εξοπλισμός, στελέχωση).Μόνο για τους μόνιμους κατοίκους,σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,απαιτούνται 5.000 βασικές εγχειρήσεις το χρόνο.

Πως μπορούν αυτές να γίνουν σε 2,3 χειρουργικές αίθουσες; Πώς μπορεί να συνυπάρχουν επείγοντα και χρόνιες δομές, όπως η χρόνια αιμοκάθαρση και το ψυχιατρικό; Σ όλες τις πολιτισμένες Υγειονομικά χώρες,τα επείγοντα θεωρούνται πολύ δύσκολα περιστατικά,γιατί έχουν πολλαπλάσια νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε σύγκριση με τα τακτικά περιστατικά και γι'αυτό το λόγο,η ασφαλής διεκπεραίωση των επειγόντων,έχει δύο βασικές προϋποθέσεις.

1.Πολύ καλό σχεδιασμό και οργάνωση του τμήματος επειγόντων του Νοσοκομιου Ναυπλίου, με όλες τις προβλεπόμενες υποδομές γιαυτό και
2.Αρτια αντανακλαστικά εμπλεκομένων γιατρών και νοσηλευτών και άρτια εκπαίδευση. Πρέπει να είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες, για να φέρουν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.
Η Αυστραλία, μια εξαιρετικά προηγμένη υγειονομικά χώρα,έκανε δέκα χρόνια να ολοκληρώσει τμήματα επειγόντων περιστατικών.Δυστυχώς στα σχετικά συνέδρια όπου αναλύονται εκτενώς όλα τα ανωτέρω και άλλα πολλά,δεν συμμετέχουμε παρόλο που πιστεύω ότι θα γίνονται ενημερώσεις και προσκλήσεις.

Κατά τη δική μας άποψη ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΔΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΟ "MANAGEMENT" EΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ".Να απαλλαγούν από αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μπουν ίδιωτικοοικονομικά κριτήρια,σύμφωνα με αυτά των προηγμένων κρατών.

Μοντέρνος "ξενοδοχειακός"εξοπλισμός, internet,WiFi και γενικά εκσυγχρονισμός ο οποίος μαζί με το λιμάνι και τη μικρή απόσταση από το "Ελ. Βενιζέλος ",Θα συμβάλουν και στην ανάπτυξη του Νοσοκομειακού τουρισμού .

Αυτό που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και όχι μόνο, είναι τεκμηριωμένες και ορθολογικές προτάσεις απ όλους τους αρμόδιους φορείς, βασισμένες στη γνώση του αντικειμένου, ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση των Υπηρεσιών Υγείας στην Πόλη μας ,με συνέπεια την καταβαράθρωση του ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Χρήστος Παπαγεωργακης
Υποψήφιος για το 
Τοπικό Συμβούλιο Ναυπλίου


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ