Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Αργολίδα: Ανάδειξη περιπατητικής διαδρομής Λεβίδι – Αρχαία Νεμέα – Μυκήνες – Επίδαυρος – Ερμιονίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:34:00 μ.μ. |
Αργολίδα: Ανάδειξη περιπατητικής διαδρομής Λεβίδι – Αρχαία Νεμέα – Μυκήνες – Επίδαυρος – Ερμιονίδα
 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση πινακίδων σήμανσης και ανάδειξης περιπατητικών μονοπατιών. 

Η Πελοπόννησος, η οποία αποτελεί το νοτιότερο χερσαίο άκρο της Ευρώπης, έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το έντονο ανάγλυφο του εδάφους της, ανάγλυφο που διαφοροποιείται τόσο μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων όσο και εσωτερικά σε κάθε μία από αυτές.

Η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική δραστηριότητα, βασιζόμενη όμως σε ένα νέο τουριστικό πρότυπο, στο οποίο κυριαρχεί ο ήπιος εναλλακτικός τουρισμός εστιασμένος στον ορεινό φυσιολατρικό τουρισμό, στον πολιτιστικό τουρισμό και στον αγροτουρισμό.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία και ανάπτυξη τουριστικής υποδομής ήπιας μορφής, με στόχο τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον. Η υλοποίηση των ανωτέρω λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα τουριστική ικανότητα, καθώς και τις προτεραιότητες τουριστικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε εσωτερικές, ορεινές και ημιορεινές ζώνες.

Ενδεικτικά οι δράσεις αφορούν στα εξής:

-Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως περιηγητικός τουρισμός.

-Αναβάθμιση υποδομών ορεινού, ημιορεινού τουρισμού.

-Δημιουργία πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης εσωτερικών ζωνών της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, σήμερα, τα μονοπάτια έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό στοιχείο υπαίθριας αναψυχής, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες επαφής με τη φύση και την ύπαιθρο, καθώς και για σωματική άσκηση και πνευματική ανάταση.

Τα μονοπάτια υπαίθριας αναψυχής ορίζονται ως οργανωμένες υπαίθριες περιπατητικές διαδρομές, με συγκεκριμένο σκοπό και καθορισμένη αφετηρία και τέρμα, οι οποίες είναι ανοιχτές για ελεύθερη χρήση από το κοινό, φέρουν κατάλληλη σήμανση και βρίσκονται υπό συστηματική διαχείριση. Ταυτόχρονα, αποτελούν εργαλεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Προκειμένου να καταστούν τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά προς τους ενδιαφερόμενους και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα από εκπονηθείσες μελέτες, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και σήμανσης περιπατητικών διαδρομών και μονοπατιών σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν ενέργειες βελτίωσης της προσβασιμότητας του δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου που περιλαμβάνουν εργασίες καθαρισμού, κλαδεύσεων και μικρές παρεμβάσεις αποκατάστασης πρόσβασης και αντιστήριξης κατά μήκος των διαδρομών όπου κριθεί αναγκαίο. Εν συνεχεία θα γίνει σηματοδότηση του δικτύου διαδρομών με την προμήθεια και χρήση πινακίδων σήμανσης και θέσης, πινακίδων αλλαγής κατεύθυνσης και πινακίδων πληροφόρησης τοποθετημένες σε χαρακτηριστικές θέσεις, με προσδιορισμό του σημείου εγκατάστασης και χρωματική αποτύπωση του ίχνους των περιπατητικών διαδρομών.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και δράσεις προβολής και προώθησης του δικτύου των περιπατητικών διαδρομών και μονοπατιών με τη δημιουργία ιστοχώρου και ηλεκτρονικών υποδομών.

Ενδεικτικά αναφέρονται προτεινόμενες περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια:

Περιφερειακή Ενότητα Ν. Αρκαδίας:

-Σύνδεση μονοπατιού Mainalon Trail με τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κατεύθυνση προς Αρχαία Ολυμπία.

-Περιπατητικά μονοπάτια όρους Μαίναλου.

-Περιπατητικά μονοπάτια Παρράσιου Πάρκου Αρκαδίας (Λύκαιο Όρος).

-Περιπατητικά μονοπάτια όρους Πάρνωνα.

-Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Αρκαδίας.

Περιφερειακή Ενότητα Ν. Αργολίδας:

-Περιπατητική διαδρομή Λεβίδι – Αρχαία Νεμέα – Μυκήνες – Επίδαυρος – Ερμιονίδα.

Περιφερειακή Ενότητα Ν. Κορινθίας:

-Περιπατητικά μονοπάτια του όρους Ζήρεια (Μικρή και Μεγάλη).

-Περιπατητικά μονοπάτια Γερανείων Όρεων.

Περιφερειακή Ενότητα Ν. Λακωνίας:
-Περιπατητικά μονοπάτια όρους Ταϋγέτου (Ανατολική πλευρά)

-Σύνδεση μονοπατιών όρους Πάρνωνα με τα μονοπάτια του όρους Ταϋγέτου (Ανατολική πλευρά) με κατάληξη στο Ακρωτήριο Μαλέα.

Περιφερειακή Ενότητα Ν. Μεσσηνίας:


-Περιπατητικά μονοπάτια όρους Ταϋγέτου (Δυτική πλευρά).
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ