ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Έρχεται νέο πακέτο με παροχές και φοροελαφρύνσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. |
Ερχεται νέο πακέτο με παροχές και φοροελαφρύνσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
 Νέο πακέτο με έκτακτες και μόνιμου χαρακτήρα παροχές και φοροελαφρύνσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση με όχημα τα υπερπλεονάσματα, που συνολικά θα φθάσουν τα 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Στο κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται παροχές ύψους 1,14 δισ. ευρώ για το 2019, τις οποίες το Μαξίμου θέλει να μοιράσει στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με τη μορφή ενός «δώρου εορτών» προκειμένου να καλύψει μέρος των σημαντικών εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Το «δώρο» μπορεί να λάβει ακόμα και το χαρακτήρα μόνιμου μέτρου και θα δίνεται τον Δεκέμβριο. Θα είναι ένα εφάπαξ ποσό που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη μορφή του 13ου μισθού, χωρίς φυσικά να είναι στο ύψος των χρημάτων που δίνονταν πριν τις μνημονιακές περικοπές.

Στο προεκλογικό καλάθι της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμη ελαφρύνσεις που συνολικά μπορούν να φθάσουν τα 4,6 δις. ευρώ και να απλωθούν μέχρι και το 2022.

Κατά η χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το περίγραμμα του πακέτων των θετικών μέτρων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Αντιδράσεις από τους εταίρους δεν υπήρξαν. Ωστόσο οι δανειστές δεν δείχνουν ακόμα τις προθέσεις τους.

Πάντως καθοριστική εξέλιξη για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών οι οποίοι από τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πάντως Κομισιόν και ΔΝΤ μέσω εκθέσεών τους έχουν προειδοποιήσει ακόμα και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εάν επιβεβαιωθεί μια σειρά κινδύνων που συνδέονται τόσο με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης όσο και – κυρίως – με τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά.

Πάντως όσο το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίζει να αυξάνεται τόσο πιο κοντά βρίσκονται οι παροχές της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν το μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα φτάσει το 4,1% του ΑΕΠ, το 2020 στο 3,9% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,1% του ΑΕΠ και το 2022 στο 4,6% του ΑΕΠ. Ετσι, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από 1,14 δις. ευρώ φέτος, θα διαμορφωθεί στα 800 εκατ. ευρώ το 2020, τα 1,22 δισ. ευρώ το 2021 και τα 2,33 δις. ευρώ το 2022.

Δηλαδή, αθροιστικά την τετραετία 2019-2022 το υπουργείο Οικονομικών βλέπει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 5,5 δις. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ που αναμένεται να μοιραστεί στους πολίτες με τη μορφή θετικών μέτρων και παροχών.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ