ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Δυο σχολικές θεατρικές ομάδες στην Επίδαυρο για τις Ικέτιδες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:30:00 π.μ. | |
Δυο σχολικές θεατρικές ομάδες στην Επίδαυρο για τις Ικέτιδες

Δυο θεατρικές ομάδες, η πρώτη από το Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου και η δεύτερη από το International School of Paphos θα ταξιδέψουν για ένα τριήμερο τον Ιούλιο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσουν τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μια συμπαραγωγή του ΘΟΚ και του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.

Το δώρο- έκπληξη, ως επιστέγασμα των βραβεύσεων για τα 30χρονα του θεσμού, ανακοίνωσε την Τρίτη στην Τελετή Λήξης των 30ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου η Κατερίνα Χρίστου, σύμβουλος της Carbo One Ltd, της εταιρείας που μαζί με την Chelco VAT Ltd χορήγησαν τη φετινή διοργάνωση. Η εταιρεία Οι μαθητές από όλη την Κύπρο που παρέστησαν στην εκδήλωση καταχειροκρότησαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση της Κ. Χρίστου. Η επιλογή των ομάδων έγινε με κλήρωση ενώπιον καθηγητών και μαθητών.

Στην τελετή που έγινε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, απονεμήθηκαν τα βραβεία στις θεατρικές ομάδες των σχολείων που διακρίθηκαν στους φετινούς Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις βραβευμένες με πρώτο βραβείο παραστάσεις. Οι ταλαντούχοι μαθητές παρουσίασαν ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που έκαναν με πολύ κόπο και μεράκι στα σχολεία μαζί με τους καθηγητές τους και χάρισαν μια ζωντανή πινελιά στην τελετή που κράτησε το ενδιαφέρον παιδιών και καθηγητών.

Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης των Γυμνασίων την οποία προσφώνησε η Σούλα Ζαβού, αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ και η Πόλα Χατζηνεοφύτου, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής ΘΟΚ-ΥΠΠ για το θέατρο στην Εκπαίδευση, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στις 11:30 η Τελετή Βράβευσης των Λυκείων στην οποία παρέστη και προσφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης και η πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου και να γνωρίσουν έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Ιονέσκο, του Ντάριο Φο, του Μποστ και άλλων θεατρικών συγγραφέων. Πίσω από την προσπάθεια αυτή βέβαια είναι οι καθηγητές οι οποίοι αφιέρωσαν πολλές ώρες δουλειάς από τον ελεύθερο τους χρόνο για την προετοιμασία του ανεβάσματος των έργων.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου προσέφερε ένα πολυτελή τόμο της έκδοσης «Επίδαυρος» σε κάθε βραβευμένη ομάδα.

Σε όλους τους μαθητές/τριες και σε δύο καθηγητές από το κάθε σχολείο που συμμετείχε στους σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου προσέφεραν για ένα χρόνο δωρεάν είσοδο, στο Μουσείο και στις παραστάσεις του ΘΟΚ αντίστοιχα.

* Στα 30 χρόνια του θεσμού παρουσιάστηκαν 1200 παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν 24.000 μαθητές.

Η Σούλα Ζαβού αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, αναφερόμενη στην μεγαλύτερη γιορτή εφηβικού θεάτρου είπε ότι στα 30 χρόνια του θεσμού παρουσιάστηκαν 1200 παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν 24.000 μαθητές και 6000 καθηγητές. Ανέφερε επίσης ότι σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στις σχολικές παραστάσεις και σε δυο καθηγητές από κάθε σχολείο θα δοθεί κάρτα θεατρόφιλου με την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν όλες τις παραστάσεις του ΘΟΚ για ένα χρόνο. Παράλληλα το Θεατρικό Μουσείο Λεμεσού τους προσφέρει δωρεάν είσοδο στο Μουσείο. Η αντιπρόεδρος του ΘΟΚ παρότρυνε τα παιδιά να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος στον θεσμό των Αγώνων Θεάτρου.

«Μαθητές και καθηγητές έχουν ανεβάσει τον πήχυ ψηλά του θεσμού των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου», ανέφερε η Μαρίνα Μαλένη, θεατρική λειτουργός του ΘΟΚ που παρουσίασε το πρόγραμμα της τελετής.

Οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου συνδιοργανώνονται από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και υποστηρίζονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ