Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019

Ζεσταίνονται τα σκυλιά το καλοκαίρι - Τι ισχύει για το κούρεμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. |
Ζεσταίνονται τα σκυλιά το καλοκαίρι - Τι ισχύει για το κούρεμα
Η πιο λανθασμένη άποψη, ότι όλα τα σκυλιά πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι γιατί «ζεσταίνονται». Τα σκυλιά όντας ζώα που βρίσκονταν κάποτε ελεύθερα στο περιβάλλον έχουν κάποιο λόγο που κουβαλούν τη γούνα τους. 

Οι πιο απαγορευτικές φυλές για κούρεμα είναι, καταρχήν αυτές που «κουβαλάνε» διπλό μανδύα τριχώματος (double coated) όπως τα Χασκι, Τσόου-Τσόου, Ακίτα, Σπίτς και πολλές άλλες. Σε ημίαιμους σκύλους αναγνωρίζουμε εύκολα αυτόν τον τύπο τριχώματος την άνοιξη και όποτε άλλοτε αλλάζουν τρίχωμα, γιατί πέφτει σε τούφες.

Κουρεύοντας έναν τέτοιο μανδύα ρισκάρεις για το αν θα ξαναβγεί στην ίδια κατάσταση ή αν καν θα ξαναβγεί.

Καταλαβαίνω πως κάποιοι πιστεύουν, ότι το ζώο τους πραγματικά ζεσταίνεται, ειδικά αυτά τα σκυλιά που έρχονται από κρύες χώρες. Αν όμως καταστρέψεις αυτόν το διπλό μανδύα τριχώματος καταστρέφεις την προστασία του και το χειμώνα.

Επίσης, τα ζώα δεν έχουν προστασία από τον ήλιο και τελικά ούτε και από τη ζέστη, αφού το τρίχωμά τους λειτουργούσε και μονωτικά. Το δέρμα τους μένει απροστάτευτο με κίνδυνο για δερματικά και αλλεργικά προβλήματα, καθώς και για εγκαύματα. Επίσης, στην Ελλάδα, δε θα πρέπει να αγνοούμε το καλααζάρ και να υποτιμούμε την κακιά φλεβοτόμο σκνίπα.

Όσο πιο εκτεθειμένο είναι το δέρμα του στο περιβάλλον τόσο ευκολότερο γίνεται το έργο του τσιμπήματος και, αντίθετα, όσο πυκνότερη η γούνα, τόσο δυσκολότερο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων με αυτό το τρίχωμα είναι να τα χτενίζουν καθημερινά και, μια φορά κάθε μήνα να τα πηγαίνουν σε ένα καλό κομμωτήριο προκειμένου να τα περιποιηθούν, διώχνοντας όλη τη νεκρή τρίχα.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, περιπτώσεις ζώων τρομερά παραμελημένων με πολλούς κόμπους στο τρίχωμα ή και δερματικά, τα οποία ίσως χρειαστεί να κουρευτούν για να μην υποφέρουν, πάντα με τη συμβουλή του κομμωτή.

Η άλλη ομάδα είναι τα σκυλιά με πολύ ροζ δέρμα. Συνήθως πρόκειται για λευκά ή ανοιχτόχρωμα σκυλιά, όπως τα Μαλτέζ και ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός. Αυτά τα ζώα αν κουρευτούν χρειάζονται αντηλιακό γιατί κινδυνεύουν από εγκαύματα και όπως είπαμε και από τη σκνίπα. Και στα ζώα αυτά συνιστάται καθημερινό χτένισμα και μηνιαίος καλλωπισμός από τον groomer.

Φυσικά και εδώ ισχύει ότι αν η κατάσταση του τριχώματος (πάντα σύμφωνα με τον groomer και όχι με τον πελάτη) είναι τόσο άσχημη, τότε απαιτείται να κουρευτεί. Όλα τα σκυλιά, αν μάθουμε να τα περιποιούμαστε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δε θα είχαμε τόσο άσκοπα κουρέματα το καλοκαίρι.

Διπλό μανδύα τριχώματος έχουν…
Samoyed
American Εskimo Dog
Keeshond
Schipperke
Shiba Inu
Finnish Spitz
Pekingese
Pomeranian
Husky
Alaskan Malamute
Akita
Chow Chow
Tibetan Mastiff
Όλα τα Spitz.

…και δεν επιδέχονται κανενός είδους κούρεμα.

Pet groomer Φλώρα Σαρτζετάκη
Πηγή: dogmagazine.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ