ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Η μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας στην Αργολίδα: Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. |
Η μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας στην Αργολίδα: Η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης
Χρονολογία 1892 φωτογράφος άγνωστος τοποθεσία Καζάρμα Αργολίδος
 Η μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας (Αρκαδικού) βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο του δημόσιου δρόμου Ναυπλίου-Επιδαύρου. 

Είναι κατασκευασμένη με μεγάλες ακατέργαστες ασβεστολιθικές πέτρες με το χαρακτηριστικό μυκηναϊκό (κυκλώπειο) τρόπο κατασκευής χωρίς συνδετικό υλικό. Πρόκειται για χαρακτηριστική μνημειακή κατασκευή της Μυκηναϊκής Εποχής.
Χρονολογία 1892 φωτογράφος άγνωστος τοποθεσία Καζάρμα Αργολίδος στον δρόμο προς το Ναύπλιο-Επίδαυρο.
Γερμανοί περιηγητές.
Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση.Η γέφυρα χτίστηκε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή της Αργολίδας.

Η Γέφυρα είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπαιων Μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Εκτός από την γέφυρα του Αρκαδικού στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες.
Χρονολογία 1892 φωτογράφος άγνωστος τοποθεσία Καζάρμα Αργολίδος

Γέφυρες της 2ης χιλιετίας π.χ. στην Αργολίδα. 

106 περίπου χρόνια πριν, ένας Γερμανός περιηγητής είχε το κουράγιο να καταγράψει τις 14 μυκηναϊκές γέφυρες που εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην γη της Αργολίδας. Από τότε, ο χρόνος και το "ενδιαφέρον" των αρμοδίων (ημών και υμών) παρέσυρε στο πέρασμα του τις περισσότερες από αυτές... 
Χρονολογία 1892 φωτογράφος άγνωστος τοποθεσία Καζάρμα Αργολίδος στον δρόμο προς το Ναύπλιο-Επίδαυρο.
Οι εναπομένουσες τρεις είναι οι γέφυρες Καζάρμα, Γαλούση και Αρκαδικού. Η γέφυρα στο Γαλούση είναι η αρχαιότερη της Ευρώπης (και του κόσμου). Έχει τριγωνική πρόσοψη στον κενό χώρο όπου περνούν τα ύδατα. 

Ο Ναυπλιώτης οφθαλμίατρος κ. Θέμος Γκουλιώνης με την συνεργασία του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και πρώην διευθυντού των ανασκαφών της Τίρυνθας Jorg Schefer και του ακαδημαϊκού και διευθυντού της ανασκαφής των Μυκηνών Σ. Ιακωβίδη, κατάφερε το ...ακατόρθωτο. 
Οι γέφυρες καθαρίστηκαν, εκδόθηκαν τηλεκάρτες με την απεικόνισή τους ενώ η γέφυρα της Καζάρμας φωταγωγήθηκε και απέκτησε πινακίδα σημάνσεως σε τέσσερις γλώσσες (μία εκ των οποίων είναι η Μυκηναϊκή Γραμμική Γραφή Β'). 

Τα πρωτεία των γεφυρών αυτών "επισημοποιήθηκαν" από το Cable News Network όταν αυτό γνωστοποίησε στους τηλεθεατές του ότι "οι αρχαιότερες γέφυρες της Ευρώπης βρίσκονται στην Αργολίδα και είναι ηλικίας περίπου 3.400 ετών". Το χρονικό αυτό ρεκόρ έχει καταχωρηθεί και στο Βιβλίο "Γκίνες".

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ