ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Νέες εκκενώσεις χωριών από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:56:00 π.μ. | |
Νέες εκκενώσεις χωριών από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια (βίντεο)
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, ενώ στην περιοχή έχουν εκκενωθεί προληπτικά πέντε οικισμοί για να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι από τις φλόγες.


Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί σε τρία μέτωπα, καθώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Το πρώτο μέτωπο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην τοπική Κοινότητα Μανίκια, όπου άμεσα κινητοποιήθηκαν κι έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα μέτωπα δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ η ένταση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες φαίνεται να έχει μειωθεί, διευκολύνοντας το έργο των Αρχών.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς πέντε άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, εκ των οποίων οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ανησυχία δεν εμπνέει ούτε η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο.

Την ίδια ώρα, ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού βλέπει ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς.

Δύσκολη νύχτα

Η φωτιά ξεκίνησε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μία έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μανίκια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από 6 μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Παρότι δεν κινδύνευσαν άμεσα κατοικημένες περιοχές και οι άνεμοι είχαν λίγο εξασθενίσει στην πορεία της ημέρας, η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς, όπως έλεγαν από την Πυροσβεστική, το ανάγλυφο του εδάφους και το είδος της βλάστησης εμπόδιζαν τη μετακίνηση και το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Χθες το απόγευμα μάλιστα, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο στο κοντινό χωριό της Σέτας, με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
Νέα μέτωπα

Ωστόσο, οι άνεμοι δυστυχώς τα ξημερώματα εντάθηκαν και πάλι με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη. Οι δύο νέες πυρκαγιές, που ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν στο Πυργί και τον Αγιο Γεώργιο του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια.

Στο Πυργί, καίγεται δασική έκταση που αποτελείται από πουρνάρια και ξερόχορτα ενώ στον Αγιο Γεώργιο είναι πιο πυκνή η βλάστηση με πουρνάρια αλλά και πεύκα.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τα ξημερώματα, έγινε εκ νέου εισήγηση για την προληπτική εκκένωση ακόμη τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα, του Νεοχωρίου, της Δάφνης, του Γαβαλά και του Λοφίσκου που ολοκληρώθηκαν με την μεταφορά κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Οι εικόνες που επικρατούσαν τα ξημερώματα ήταν δραματικές με τους κατοίκους να σπεύδουν να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές κανένα σπίτι.

Στο νοσοκομείο πέντε άτομα

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. «Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει πάντως το πρωί της Παρασκευής πως οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο.

Ισχυρές δυνάμεις

Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου.

Αναλυτικά: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ερευνες για τα αίτια

Για την διερεύνηση των ύποπτων συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά και εξελίχτηκε τα μεσάνυχτα με δύο νέες εστίες, έχει από χθες το απόγευμα μεταβεί στο σημείο και πραγματοποιεί έρευνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ίδια ώρα, έκκληση απευθύνει η Πυροσβεστική προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς Μπακογιάννης – Σπανός

Στο χωριό Θαρρούνια βρέθηκε το απόγευμα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τον νεοεκλεγέντα Φάνη Σπανό.

Και οι δύο ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές και σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη, ενώ η Περιφέρεια έστειλε ήδη 9 υδροφόρες και 4 ερπυστριοφόρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ