Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019

59 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. | |
59 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο
Συνολικά 59 δασικές πυρκαγιές κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ώρο, που σηματοδοτεί την πιο δύσκολη, μέχρι σήμερα, ημέρα του φετινού καλοκαιριού, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των πολύ ισχυρών ανέμων.


Για την αντιμετώπισή τους, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιχείρησαν συνολικά 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα (9) αεροσκάφη (Α/Φ), επτά (7) ελικόπτερα (Ε/Π) και επτά (7) PZL. Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α., ένα Ε/Π του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Οριοθετημένη η φωτιά στον Μαραθώνα


Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο Μαραθώνα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, επιχειρούν 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι (6) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά (7) Α/Φ και δύο (2) Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν πέντε (5) υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις (4) υδροφόρες Ο.Τ.Α. και εθελοντικά οχήματα.

Η φωτιά δεν απείλησε σπίτια, αφού καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση. Όπως ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δημοτικό σύμβουλος αρμόδιος για την πυροπροστασία, Γιώργος Λέπουρης, η φορά της την οδηγεί σε έρημη έκταση που δεν έχει καύσιμη ύλη. Ο κ. Λέπουρης ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε σε αγροικία όπου εκτελούνταν εργασίες, η οποία κάηκε.

Η εικόνα σε Ζούμπερι, Ασπρόπυργο, Κεφαλονιά

Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στο Ζούμπερι, κοντά στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου δήλωσε πως η Πυροσβεστική πρόλαβε τη φωτιά και την έχει θέσει υπό έλεγχο, όμως προληπτικά έχει διαταχθεί η εκκένωση όλων των κατασκηνώσεων στην περιοχή.

Κάλεσε όλους τους πολίτες να μην κινηθούν με αυτοκίνητο προς το Ζούμπερι, διότι επιβαρύνουν τους δρόμους και δυσκολεύουν τις μετακινήσεις της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων λίγο μετά τις 20.00, τα 288 παιδιά των "Παιδικών Εξοχών", που προληπτικά είχαν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, λόγω της πυρκαγιάς, επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του δήμου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε, παρουσία κλιμακίου της Δημοτικής Αστυνομίας που έσπευσε στο σημείο, κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το σχέδιο ασφαλείας των Παιδικών Κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων και τα παιδιά μεταφέρθηκαν προληπτικά στο προβλεπόμενο από το σχέδιο ασφάλειας σημείο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Ασπρόπυργου Αττικής. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 20 οχήματα, μια ομάδα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και 2 υδροφόρες της περιφέρειας.

Καίει χαμηλή βλάστηση, κυρίως ξερά χόρτα, προς το νεκροταφείο της περιοχής. Δεν αναφέρθηκαν απειλές για σπίτια, όμως τα οικόπεδα όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν ποσότητες απορριμάτων που λειτουργούν ως καύσιμη ύλη.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί επίσης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στην περιοχή Σβορωνάτα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες και 2 PZL. Συνδρομή παρέχει 1 υδροφόρα ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ