ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Αργυροπούλια: Επισκέπτες από την Αρκτική στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:11:00 μ.μ. | | | |
Αργυροπούλια: Επισκέπτες από την Αρκτική στο Ναύπλιο
Αργυροπούλια εντόπισε ο φωτογραφικός φακός στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου.

Το αργυροπούλι (Pluvialis squatarola) είναι ένα παρυδάτιο που μοιάζει να κάνει σινιάλο με τα μαύρα σημάδια κάτω από τις φτερούγες του. Το είδος αυτό ξεχωρίζει εύκολα, όταν πετάει, από τα μαύρα μπαλώματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος των φτερούγων κοντά στο σώμα. 
Αναπαράγεται πολύ βόρεια, κοντά στην Αρκτική. Μετά ταξιδεύει νοτιότερα για να ξεχειμωνιάσει κυρίως σε ακτές. Τότε είναι που βλέπουμε το αργυροπούλι σε πολλές ακρογιαλιές και ιδίως παράκτιους υγροτόπους της χώρας μας. 
Σχετικά μεγαλόσωμο και χοντρουλό, έχει κοντό ράμφος και γκριζωπό φτέρωμα που είναι σκουρότερο στη ράχη και το κεφάλι και σχεδόν λευκό στην κοιλιά. Την άνοιξη έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Ελλάδα με το αναπαραγωγικό τους φτέρωμα. 

Τότε, όλο το μπροστινό μέρος του σώματός, από το ύψος των ματιών και κάτω και μέχρι την κοιλιά, σκεπάζεται από μαύρα φτερά που κάνουν μια εντυπωσιακή αντίθεση με τους υπόλοιπους, ανοιχτότερους χρωματισμούς του φτερώματος του. Προτιμά να τρέφεται με σχετικά μεγαλόσωμα ασπόνδυλα.Η πιο συνηθισμένη φωνή του ακούγεται μάλλον τρισύλλαβη, ένα «τλι-ου-ιί».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ