ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό

1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό
Το Πάσχα του 1962 άρχισε στον Αργοσαρωνικό δρομολόγια το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS», που στην παραπάνω φωτογραφία το βλέπετε στο λιμάνι του Ναυπλίου.
 
Ο Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να συνδέσει με ταχύπλοο σκάφος τις Σπέτσες με τον Πειραιά, αφού τα συμβατικά τότε πλοία έκαναν τη διαδρομή σε πέντε με έξι ώρες! 
Ναυπήγησε στη Πάνταβα της Ιταλίας το πρώτο υδροπτέρυγο και το δρομολόγησε στη γραμμή Πασαλιμάνι - Ύδρα - Σπέτσες. Το πλοίο με μπλε και λευκά χρώματα αναχωρούσε κάθε μέρα μπροστά από την παλαιά Λέσχη του Ολυμπιακού. 

Μετά από δύο τρία χρόνια, ο Σταύρος Νιάρχος πούλησε το υδροπτέρυγο στον καπετάν Γιάννη Λάτση, που τότε είχε στην ίδια γραμμή το «ΝΕΡΑΪΔΑ» και αργότερα δρομολόγησε και τον «ΠΟΡΤΟΚΑΛΗ ΗΛΙΟ». 
Αυτή η επιλογή έφερε αργότερα τα «ιπτάμενα δελφίνια», που κατά μερικούς έλυσαν το πρόβλημα του Σαρωνικού, κατ' άλλους κατέστρεψαν την τοπική ακτοπλοΐα.

*Γράφει ο Μηνάς Γκούμας: «Από το παρθενικό ταξείδι του Εξπρές. Στη γέφυρα ο Βασιλεύς Παύλος και δεξιά του, όπως το βλέπουμε εμείς, ο πατέρας μου. Έξω στο κατάστρωμα η βασίλισσα Φρειδερίκη με τον θείο μου, τον Νίκο Γκούμα». 

Πηγή: lifo.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ