ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστημονική συνάντηση στο Ναύπλιο: "Πολιτική και Κράτος στην Ελλάδα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα"

Επιστημονική συναντηση στο Ναύπλιο: "Πολιτική και Κράτος στην Ελλάδα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα"
 Η επιστημονική αυτή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί 3-5 Οκτωβρίου στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρος Alpha Bank στο Ναύπλιο επιδιώκει να αντιμετωπίσει μία εγγενή αδυναμία της ελληνικής ιστοριογραφίας, που παρά το γεγονός ότι διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες έρευνες, στα ζητήματα του κράτους εξακολουθεί και παραμένει εγκλωβισμένη σε παραδείγματα που από μακρού είναι ξεπερασμένα.

Οι θεωρίες της εξάρτησης και της καθυστέρησης αποτελούν δύο τυπικά παραδείγματα για το πώς ακόμη και σήμερα οι κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τη διαμόρφωση του κράτους, παράλληλα με έναν ασθενή ή «μη κανονικό» καπιταλισμό.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σκεφτούμε εκ νέου το ρόλο του Κράτους στην Ελλάδα προσπαθώντας να εναρμονίσουμε τη συζήτηση με τις αντίστοιχες αναζητήσεις που πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό σκεφθήκαμε ότι μία επιστημονική συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν ιστορικοί, νομικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι και ανθρωπολόγοι θα μπορούσε να αναδείξει πολλές και σημαντικές πτυχές ενός προβλήματος που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασφαλώς μόνο με ένα διεπιστημονικό τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να αναδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για την περαιτέρω έρευνα. Επομένως, αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να διατυπωθούν απόψεις για τη διαμόρφωση του κράτους σε κάθε πεδίο ενδιαφέροντος, με άξονα τις σύγχρονες θεωρίες του κράτους.

Την ευθύνη της επιστημονικής οργάνωσης της εκδήλωσης έχουν οι Γιάννης Βούλγαρης (Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Κώστας Κωστής (Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Σύμβουλος Διοίκησης Alpha Bank) και Σωτήρης Ριζάς (Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο/Κέντρο Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ