ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ναύπλιο: Η πόλη που αγάπησαν τα φλαμίνγκο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:20:00 μ.μ. | | |
Ναύπλιο: Η πόλη που αγάπησαν τα φλαμίνγκο
Τα φλαμίνγκο συνεχίζουν να καταφθάνουν κατά δεκάδες για στάση στον υδροβιότοπο του Ναυπλίου προσελκύοντας τα βλέμματα και τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων.
Ενδιάμεσος σταθμός ανάπαυσης για το μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης και ιδανική επιλογή για την τροφή τους ο υδροβιότοπος του Αργολικού Κόλπου.
Το φλαμίνγκο είναι πουλί με πολύ μακριά πόδια και πολύ μακρύ λαιμό επίσης. Η μορφή του ράμφους του παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Η κάτω γνάθος είναι σταθερή, ενώ η άνω είναι ενωμένη με το κρανίο του με μια κινητή πλάκα κι έτσι μετακινείται ελαφρά.
Με τη μικρή αυτή κίνηση της άνω γνάθου γίνεται η διήθηση της λάσπης και η κατακράτηση των ζωικών οργανισμών που υπάρχουν μέσα στη λάσπη αυτή. Το δίχρωμο ράμφος του είναι λυγισμένο προς τα κάτω. Το πτέρωμα του φλαμίγκο είναι λευκό με ροζ έως έντονο κόκκινο χρώμα στις φτερούγες.
Η ελληνική λέξη φλαμίνγκο προέρχεται από την αγγλική " flamingo" που έχει τις ρίζες της στην πορτογαλική " flamingo " που σημαίνει το χρώμα της φωτιά , η οποία με την σειρά της έχει τις ρίζες της στην λατινική λέξη flamma.
Τα φλαμίνγκο τα βρίσκουμε σε πλημμυρισμένες περιοχές, σε λασπώδη μέρη, σε λιμνοθάλασσες, σε παράκτιες περιοχές με πολύ μικρό έως ελάχιστο βάθος νερού. Κατασκευάζει τη φωλιά του κατά αποικίες πάνω σε λοφίσκο από λάσπη, που ανασύρουν από τα ρηχά νερά.
Οι κυριότεροι λόγοι που οι επιστήμονες αποδίδουν την «προτίμησή τους» για τους συγκριμένους υγροτόπους είναι κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και σε διάφορους άλλους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τα μεταναστευτικά πουλιά να χαράξουν νέους δρόμους.
Τα φλαμίνγκο θα παραμείνουν στον Υδροβιότοπο μέχρι να τραφούν και να ξεκουραστούν και θα συνεχίσουν το ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αραβική χερσόνησο και την Αφρική.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ