ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ειδικό κιτ Α’ Βοηθειών έσωσε τρια ποιμενικά σκυλιά από "φόλες"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:02:00 μ.μ. | | | |
Ειδικό κιτ Α’ Βοηθειών έσωσε τρια ποιμενικά σκυλιά από "φόλες"
 Σωτήριο για τη ζωή τριών σκύλων αποδείχθηκε κουτί πρώτων βοηθειών, για χρήση ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, που μοιράστηκε δωρεάν σε κτηνοτρόφους μέσω του προγράμματος LIFE AmyBear.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ”, στα τέλη Αυγούστου καταγράφηκε ένα νέο περιστατικό δηλητηρίασης ποιμενικών σκύλων στην περιοχή του Σκλήθρου Αμυνταίου. 

Τέσσερις ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι κατανάλωσαν δηλητηριασμένα δολώματα και τα τρία από τα τέσσερα ποιμενικά σκυλιά διασώθηκαν χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ιδιοκτήτων τους που διέθεταν το κιτ Α’ Βοηθειών, καθώς και ενός μέλους του Δικτύου Ανταλλαγών και Δωρεών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών. 

Κτηνίατροι έδωσαν τις απαραίτητες συμβουλές στους κτηνοτρόφους για τις πρώτες βοήθειες στο βουνό και την άμεση μεταφορά των ποιμενικών σκύλων σε κτηνιατρείο ώστε να γίνει εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας των σκύλων και να ολοκληρωθεί κατάλληλα η θεραπεία αλλά δυστυχώς, το ένα από τα τέσσερα σκυλιά, δεν ήταν δυνατόν να σωθεί. 

“ Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “ είναι παράνομη, διώκεται ποινικά και είναι πολύ επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία”. 

“ Πέρα από το ότι είναι πλήρως αναποτελεσματική ως προς την μείωση των ζημιών από άγρια ζώα στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, θέτει σε κίνδυνο τόσο την άγρια ζωή όσο και οικόσιτα ζώα και αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας των ποιμενικών σκύλων" σημειώνεται σχετικά και τονίζεται ότι το φαινόμενο της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην περιοχή της Φλώρινας και του Αμυνταίου. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, LIFE AmyBear, έχουν διοργανωθεί δράσεις ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και για μέτρα πρόληψης ζημιών στον πρωτογενή τομέα από μεγάλα σαρκοφάγα όπως η αρκούδα ή ο λύκος. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τόσο η δωρεάν διανομή κυτίων πρώτων βοηθειών για δηλητηριάσεις όσο και η γενικότερη ενημέρωση επί του φαινομένου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου και τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου. Μέχρι σήμερα η ομάδα του έργου έχει δωρίσει κυτία πρώτων βοηθειών και έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις στους οικισμούς Λέχοβο, Λιμνοχώρι, Βαρικό, Άγιοι Ανάργυροι, Αμύνταιο, Πέτρες, Κέλλη, Πελαργός, Αντίγονο, Αετός, Ξινό Νερό, Φανός, Βεύη, Κλειδί, Βεγόρα κ.ά.

Το πρόγραμμα LIFE AmyBear έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και τους Εταίρους του έργου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Αμυνταίου, Σύμβουλοι Ανάπτυξης Lever, Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ).

*Τη φωτογραφία παραχώρησε η "Καλλιστώ"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ