Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για το Γενέσιο της Θεοτόκου στο Ναύπλιο (βίντεο)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για το Γενέσιον της Θεοτόκου στο Ναύπλιο (βίντεο)
Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στον ομώνυμο ιστορικό ιερό ναό της πόλης του Ναυπλίου. 

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 , τελέστηκε ο Όρθρος και ακολούθησε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου .
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας εσπερινός ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη και ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσοστόμου Παπουλέση, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, στον κατάμεστο από κόσμο ναό της Παναγίας όπως συνηθίζουν να τον ονομάζουν οι Ναυπλιώτες.
Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας μέσα από τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, παιανιζούσης της φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
Ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Ναυπλίου, πίσω από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι από τους παλαιότερους και ομορφότερους ναούς της πόλης του Nαυπλίου. O αρχικός ναός που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, στα χρόνια της Πρώτης Eνετοκρατίας, ήταν μικρότερος και ανήκε στους Oρθοδόξους.
Γύρω στο 1700, στα χρόνια της Δεύτερης Eνετοκρατίας, η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή, στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Eσωτερικά διαθέτει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, επτανησιακής τεχνοτροπίας, φιλοτεχνημένο τον 19ο αιώνα.
Παρόμοιας τεχνοτροπίας είναι και ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος της εκκλησίας. Mεταγενέστερη προσθήκη αποτελεί ο νάρθηκας, ενώ το καμπαναριό χρονολογείται το 1907. Με όλα τα παραπάνω καθώς και με τις μελετημένες διαστάσεις των χώρων τονίζεται η εσωτερικότητα και η κατάνυξη, που επιβάλλει η αρχοντική αυτή εκκλησία.
 Η Παναγία του Ναυπλίου είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Ναυπλιέως Νεομάρτυρος Αναστασίου, πολιούχου της πόλης, που οι Τούρκοι τον βασάνισαν για την πίστη του στο Χριστό την 1η Φεβρουαρίου του 1655, στην ελιά που υπάρχει ακόμα στη βορινή πλευρά του ναού. Γι' αυτό εδώ τιμάται και η μνήμη του κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα εορτής του, όπου και γίνεται μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας του προστάτη της πόλης.
Σήμερα, η Παναγία αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα των επισκεπτών του Nαυπλίου και είναι πολύ γνωστή για την περιφορά του Eπιταφίου τη Mεγάλη Παρασκευή, μέσα από τα στενά του Ψαρομαχαλά, με την ξακουστή χορωδία της να ψάλλει τα Eγκώμια. Αν βρεθείς στο Ναύπλιο την Μ.Παρασκευή, ακολούθησε τον επιτάφιο θα είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ