ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Εμπειρίες ζωής για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου στη Ρουμανία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. | | | |
Εμπειρίες ζωής για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου στη Ρουμανία
Από τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου με 5 μαθητές και τους εκπαιδευτικους Σ. Κουτσιούρη και Ι. Πίτσα βρέθηκε στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο της συνεργασίας για το πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα την πολυδιαστατη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. 

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν θερμά οι οικογένειες των μαθητών που θα τους φιλοξενούσαν.

Την Δευτέρα το σχολείο – εταίρος Școala Gimnazială Nr.195 οργάνωσε μια πολύ εντυπωσιακή γιορτή υποδοχής! Παρουσίασαν όλες τις χώρες, με τις εθνικές φορεσιές, χορούς και τραγούδια από κάθε χώρα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πρέσβης στη Ρουμανία, εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας στη Ρουμανία και εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι. Οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές ξενάγησαν τους εταίρους στα σημαντικότερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης του Βουκουρεστίου.
Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου που βρίσκονται στο Βουκουρέστι για το πρόγραμμα Erasmus με θέμα τον Ι. Καποδίστρια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο στον χώρο του σχολείου φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αρχιτέκτονες καθοδήγησαν τους μαθητές, προκειμένου να κατασκευάσουν μια μακέτα του κτηρίου Manuc’s Inn, όπου ο Καποδίστριας υπέγραφε επίσημα έγγραφα, όταν επισκεπτόταν το Βουκουρέστι.
Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό κτήριο το Ρουμανικού Κοινοβουλίου («The Palace of the Parliament»), το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ν. Τσαουσέσκου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο σε έκταση στον κόσμο, μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο. 
Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να απευθύνουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Ο Βουλευτής ανέλυσε τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία και περιέγραψε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ρουμανικού πολιτικού συστήματος.
Την Τετάρτη, 16/10, οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές που βρίσκονται στη Ρουμανία, επισκέφθηκαν το κάστρο Μπραν, γνωστό και ως «κάστρο του Κόμη Δράκουλα». 
Το κάστρο βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, και οικοδομήθηκε τον 13ο αι. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν το κάστρο της Φαναριώτικης οικογένειας των Καντακουζηνών, μέλος της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος της Ρουμανίας.
Την Πέμπτη, 17/10, οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στο Βουκουρέστι, ξεναγήθηκαν στη νομισματική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας. 
Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία του νομίσματος και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Ρουμανίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και περιηγήθηκαν τη συλλογή. 
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το μουσείο του Theodor Aman, ενός από τους σημαντικότερους Ρουμάνους ζωγράφους του 19ου αιώνα. Πρόκειται για το σπίτι του ζωγράφου, το οποίο κοσμείται από αριστουργηματικές δημιουργίες του.
Την τελευταία μέρα της επίσκεψής στο Βουκουρέστι (Παρασκευή, 18/10), οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus + ΚΑ2 με θέμα την πολυσχιδή προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια, είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία: επισκέφθηκαν τρεις τάξεις του σχολείου που τους φιλοξένησε και παρακολούθησαν τη διδακτική διαδικασία. 
Οι συμμετέχοντες άντλησαν σημαντικές πληροφορίες για τις μεθόδους διδασκαλίας, τα διδακτικά μέσα και τις παιδαγωγικές σχέσεις στα σχολεία της Ρουμανίας. Δέχτηκαν ερωτήσεις από τους Ρουμάνους μαθητές και συζήτησαν μαζί τους για τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων τους. Στη συνέχεια, δέχτηκαν χειροποίητα δώρα, δημιουργίες των μικρότερων μαθητών του σχολείου.
Τέλος, η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την απονομή μεταλλίων και των βεβαιώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ