SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
OUTLET-ONE.GR
DHL
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019

Στο Ναύπλιο 4-6 Οκτωβρίου με μεγάλες προσωπικότητες το 15ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου (βίντεο)

Στο Ναύπλιο 4-6 Οκτωβρίου με μεγάλες προσωπικότητες το 15ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου (βίντεο)
 Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος και ο Καθηγητής Στέλιος Περράκης, για το 15ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου που θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Οκτωβρίου 2019 στο Ναύπλιο .


Το Σεμινάριο, θεσμός που φέτος κλείνει μια δεκαπενταετή συνεπή και φιλόδοξη πορεία, μιας πληθωρικής και πολύπλευρης δράσης, θα πραγματοποιηθεί με την οργανωτική ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικού Δικαίου, της Έδρας J. Monnet «Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ» και της Έδρας UNESCO «Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ειρήνη» του Παντείου Πανεπιστημίου. Υποστηρίζεται και ενισχύεται από το Δήμο Ναυπλίου.

Το 15ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου θα φιλοξενήσει 20 νέους ερευνητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την πρόοδο του ερευνητικού τους έργου ενώπιον δεκαμελούς Επιτροπής καθηγητών (Περράκης Στ., Χατζηκωνσταντίνου Κ., Τσάλτας Γρ., Δίπλα Χ.,Γρηγορίου Π., Λιάκουρας Π., Μαρούδα Μ.-Ντ., Ακριβούλης Δ., Ιωσηφίδου-Αγαπίου Κ., Σαρηγιαννίδης Μ.), στη γλώσσα εκπόνησης των εργασιών τους .Η φετινή επετειακή διοργάνωση, που υποστηρίζεται και ενισχύεται από το Δήμο Ναυπλίου, είναι πολυθεματική και περιλαμβάνει ειδική Διεθνή Διάσκεψη με θέμα:«Δημιουργώντας ένα χώρο Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου στην «Ευρώπη των 47» : το Συμβούλιο της Ευρώπης 70 χρόνια μετά».

Στην ενότητα αυτή θα συμμετάσχουν οι: Βενιζέλος Ε., Γαβουνέλη Μ., Γιαννακάκη Μ.,Γιακουμόπουλος Χ., Δίπλα Χ., Κριάρη Ι., Μαρούδα Μ.-Ντ., Μαυρωτάς Γ.,Μπακογιάννη Ντ. (tbc), Νικολαΐδης Γ., Μπρεδήμας Α., Παπαδημητρίου Ε., Πελέκου Β.,Περράκης Στ., Πικραμένος Μ., Ποττάκης Α., Ράντος Α., Ροζάκης Χ., Σταυρίδη Τζ.,Καστανάς Η., κ.α όπως και οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, JohanCallewaert, Markus Jaeger, Ta Oana Termacic, Lilja GretarsdoVr υπό τον Γεν.Διευθυντή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου DG I, Χ. Γιακουμόπουλο, οοποίος θα μεταφέρει και μήνυμα χαιρετισμού από την νέα Γεν. Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejcinovic-Buric.

Η Διάσκεψη αυτή είναι αφιερωμένης τα 70χρονα του μεγαλύτερου πολιτικού Οργανισμού στην Ευρώπη αλλά και στα 25χρονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).Είναι η μόνη που έγινε/γίνεται στη χώρα μας και γι’ αυτό ενέχει ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία.

Επίσης το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει και μια επίκαιρη συζήτηση ειδικών για το Κυπριακό με θέμα «60 χρόνια από τη Ζυρίχη και το Λονδίνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμπή: Ζητήματα και προοπτικές». 

Θα χαιρετήσει ο πρέσβης της ΚυπριακήςΔημοκρατίας στην Αθήνα, Κενεβέζος Κ., και θα συζητήσουν οι: Γεωργής Γ.,Γουργουρίνης Α., Ιωαννίδης Ν., Καλμπουρτζή Μ., Καραμπαρμπούνης Χ., Λυγερός Στ.,Μπρεδήμας Α., Παπασταυρίδης Α., Περράκης Στ., Ροζάκης Χ., Φενέκος Σ. και Χατζηκωνσταντίνου Κ.Στο atelier της Εδρας J. Monnet, «Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ» με θέμα «Διδάσκοντας ευρωπαϊκές αρχές και δράσεις στο ελληνικόπανεπιστήμιο: ενδυνάμωση, καινοτομία, διεπιστημονικότητα» θα συμμετέχουν οι:Μαρούδα Μ.-Ντ. (υπεύθυνη Εδρας), Ακριβούλης Δ., Τσάλτας Γρ., Βουράκη Ε.,Περράκης Στ., Γρηγορίου Π. και Ανεψιού Γ.

Τέλος, στις 6/10 θα υπάρχει ακόμα μια ειδική εκδήλωση για τα «15χρονα» του Σεμιναρίου, «Μια αποτίμηση του θεσμού, των ανθρώπων του και της κουλτούρας του», με στοιχεία και εικόνες από την 15χρονη πορεία του.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου προβλέπεται να γίνει και η απονομή του Επαίνου/Βραβείου«Α. Πολυζωίδης- Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» καθώς και «Αριστείων Ιωάννης Καποδίστριας» σε διακεκριμένες προσωπικότητες. Επίσης θα λάβει χώρα και ένα σημαντικό μουσικό event με τον Γ. Κουρουπό σε σύγχρονα «Λάι» και τραγούδια της Αναγέννησης. Εχει προσκληθεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καθηγητής Π.Παυλόπουλος να παραστεί και να απονείμει τα βραβεία.

Το 15ο Σεμινάριο θα διεξαχθεί με την οργανωτική ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου,την Εδρα J.Monnet «Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην Ε.Ε.» και την Εδρα UNESCO «Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ειρήνη».

Το Σεμινάριο είναι ανοικτό στο κοινό της πόλης και θα το παρακολουθήσουν, όπως κάθε χρόνο, φοιτητές, νέοι επιστήμονες και ερευνητές με διεθνολογικά και όχι μόνο ενδιαφέροντα.Στο τριήμερο αυτό λοιπόν, τ’Ανάπλι θα βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών συζητήσεων,σε μία κρίσιμη για την Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και για ζητήματα πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

15o Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου στο Βουλευτικό 4-6 Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΕΔΡΑ J.MONNET «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ»
ΕΔΡΑ J.MONNET «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ»
ΕΔΡΑ UNESCO «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»

Πρόγραμμα

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου
Αφίξεις στο Ναύπλιο
20.00 Καλωσόρισμα με γευσιγνωσία από τον Αργολικό αμπελώνα με τον Δημήτρη Καρώνη (Ποτοπωλείο Καρώνη, Αμαλίας 5, Ναύπλιο)

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου
08.30 Προσέλευση στο Βουλευτικό (Πλατεία Συντάγματος)-Εγγραφές

09.00 Έναρξη Σεμιναρίου-Καλωσόρισμα: Ομότ. Καθηγητής Στέλιος Περράκης, Πρώην
Πρέσβης, Διευθυντής ΕΚΕΚΔΑΑΔ.
Α΄ Συνεδρία – Εισηγήσεις Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Σχολιάζουν/Αξιολογούν οι: Περράκης Στ., Ομότ. Καθηγητής, Πάντειο, Χατζηκωνσταντίνου Κ., Ομότ.
Καθηγητής, ΑΠΘ, Τσάλτας Γρ., Ομότ. Καθηγητής, Πάντειο, Δίπλα Χ., Ομότ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Γρηγορίου Π., Καθηγητής, Παν. Αιγαίου, Λιάκουρας Π., Καθηγητής, ΠΑΠΕΙ, Σαρηγιαννίδης Μ., Επίκ.
Καθηγητής, ΑΠΘ, Αγαπίου Κ., Επίκ. Καθηγήτρια, Παν. Κύπρου, Ακριβούλης Δ., Επίκ. Καθηγητής,
ΠΑΜΑΚ.
A΄ Ενότητα – Εισηγήσεις Μεταπτυχιακών Φοιτητών

9.00 ΚΟΥΚΟΥΒΙΝΟΣ Δημοσθένης, Πάντειο
Η διεθνής προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων υπό το φως του Ευρωπαϊκού
Κοινωνικού Χάρτη: Πρόσφατες εξελίξεις και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κοινωνικών Δικαιωμάτων

9.20 ΛΑΔΑ Μαρία, Παν. Αιγαίου
Η έννοια τoυ εδάφους στην ΕΕ

9.40 ΠΙΣΙΜΙΣΗ Κέλλυ, Πάντειο
The international and regional legal framework of Humanitarian Forensic Action:
Different aspects of a multifaceted equilibrium

10.00 ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος, ΔΠΘ
Συγκριτική μελέτη της δικονομικής θέσης του ιδιώτη-διαδίκου ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων

10.20 ΓΕΡΑΣΟΥΔΗ Ελένη, ΕΚΠΑ
Sea level rise and maritime zones and boundaries

10.40-10.50 Διάλειμμα

Παρασκευή 4/10
Β΄ Ενότητα – Εισηγήσεις Υποψήφιων Διδακτόρων

10.50 ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ Χαράλαμπος, Πάντειο
Η αρχή της αναλογικότητας σε ένοπλες συρράξεις και σε επιχειρήσεις επιβολής του
νόμου και της τάξης

11.13 ΖΑΛΙΔΗΣ Βασίλειος, ΔΠΘ
Η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων υπό το πρίσμα της νέας Συνθήκης. Ένα σημαντικό βήμα προς μια οικουμενική απαγόρευση ή απλώς μια ιδεαλιστική προοπτική

11.36 ΚΑΛΑΠΟΔΗ Γεωργία, Πάντειο
Ο βιασμός κατά τις ένοπλες συρράξεις

11.59 ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗ Φαιναρέτη, Πάντειο
Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι συνέπειές τους στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

12.22 ΧΑΤΖΗΔΑΝΙΗΛ Κλειώ, Παν. Αιγαίου
Πολιτικοί και διανοούμενοι στο ευρωπαϊκό κίνημα του Μεσοπολέμου. Οι περιπτώσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου

12.55 ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ Μάρω, Παν. Αιγαίου
Είσπραξη δημοσίων εσόδων στην Ελλάδα της κρίσης και η περίπτωση παραβίασης
ανθρωπίνων δικαιωμάτων

13.18 ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία, Πάντειο
Η έννοια της Ασφαλούς Χώρας στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Προσφυγικό Δίκαιο υπό
το πρίσμα του Άρθρου 1 της Σύμβασης της Γενεύης του 1951

13.40 ΚΟΥΡΤΗΣ Δημήτριος, ΑΠΘ
Remedies for victims of genocide in international law

14.02 ΦΤΑΚΛΑΚΗ Ελευθερία, Παν. Αιγαίου
The impact of the European Regional Authorities on the Europeanisation of cooperation in external policies: A case study of the Cotonou Partnership Agreement
(CPA)

14.23 ΠΟΛΙΤΗ Βασιλική, Πάντειο
 Ραδιενεργά φορτία και πυρηνοκίνητα σκάφη. Σε αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ των
δικαιωμάτων ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος

14.40-16.30 Διακοπή

16.30 Β΄ Συνεδρία – Atelier Έδρας J. Monnet (Υπεύθυνη της Έδρας, ΜΑΡΟΥΔΑ ΜαρίαΝτανιέλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια) «Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ»: Διδάσκοντας ευρωπαϊκές αρχές και δράσεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο: νέες προσεγγίσεις και ένταξη στην αξιολόγηση Πέρασμα από τις αρχές στην πράξη. Η προστιθέμενη αξία της διδασκαλίας αρχών μέσα από τη πρακτική διάσταση
• ΑΚΡΙΒΟΥΛΗΣ Δημήτρης, Επίκ. Καθηγητής, ΠΑΜΑΚ: Politics First: Συζητώντας την πολιτική πρώτα
• ΡΟΔΟΘΕΑΤΟΣ Γεράσιμος, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, ΕΣΠΑ, Τμήμα ΔΕΠΣ Παντείου, κύριος ερευνητής ΕΚΕΠΕΚ: ΕΚΕΠΕΚ – Βιώσιμη ανάπτυξη και Ταξίδι στα Κύθηρα
• ΒΟΥΡΑΚΗ Εριέττα, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ΠΔΕ Κρήτης: Συμβούλιο της Ευρώπης και διδασκαλία ξένων γλωσσών
• ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Παναγιώτης, Κάτοχος Έδρας J. Monnet, Καθηγητής, Παν. Αιγαίου: Η ενίσχυση
των Προγραμμάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών μέσα από τις Έδρες και τις Δράσεις J.
Monnet (με ειδική αναφορά στις αρχές της Bologna (2018))
• ΠΕΡΡΑΚΗΣ Στέλιος, Ομότ. Καθηγητής, Πάντειο, Διευθυντής ΕΚΕΚΔΑΑΔ, Έδρα UNESCO «Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ειρήνη»: Έδρα UNESCO
• ΑΝΕΨΙΟΥ Γιώργος, Σμήναρχος, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, ΕΚΕΚΔΑΑΔ: Από τις Στρατιωτικές Σχολές στο Πανεπιστήμιο

Παρασκευή 4/10

17.45-18.00 Διάλειμμα

18.00 Γ΄ Συνεδρία – Διάσκεψη για τα 70χρονα του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημιουργώντας έναν χώρο Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κράτους Δικαίου στην «Ευρώπη των 47»: το Συμβούλιο της Ευρώπης 70 χρόνια μετά

Χαιρετισμοί: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ Μιλτιάδης,
Δήμαρχος Ναυπλίου ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ Δημήτρης, Πρύτανης Παντείου, Καθηγήτρια ΚΡΙΑΡΗ Ισμήνη,
Γενικός Διευθυντής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου DGI, Συμβούλιο της Ευρώπης ΓΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος – Μήνυμα της Γεν. Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης PEJČINOVIĆ BURIĆ Marija
Προεδρεύων: ΠΕΡΡΑΚΗΣ Στέλιος, Ομότ. Καθηγητής, Πάντειο, Πρώην Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης 70 χρόνια μετά: Μια εισαγωγή
Α΄ Ενότητα
• ΓΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, Γενικός Διευθυντής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους
Δικαίου DGI, Συμβούλιο της Ευρώπης: The EU-Commission communication on Rule of Law and
the Council of Europe
• JAEGER Markus, Head of Division, Independent Human Rights Bodies, DG I – Human Rights
and Rule of Law: Monitoring of return operations: A field for co-operation between CoE, FRONTEX and NPMs
• GRETARSDOTTIR Lilja, Steering Committee of Human Rights, DG I – Human Rights and Rule of
Law: UE and CoE cooperation in standard setting: The example of alternatives to administrative
detention of migrants
• TERMACIC Tatiana, Head of Coordination and International Cooperation Division, DG I – Human Rights and Rule of Law: ECHR and EU Charter of Fundamental Rights
• ΚΡΙΑΡΗ Ισμήνη, Πρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Βιοηθική και Συμβούλιο της Ευρώπης
• ΣΤΑΥΡΙΔΗ Τζένη, Ειδική Νομική Υπηρεσία, Υπουργείο Εξωτερικών
• ΜΑΥΡΩΤΑΣ Γιώργος, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πρώην Μέλος της Κοινοβουλευτικής
Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πρώην Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό
• ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Έλσα, Πρώην Βουλευτής Αργολίδας, Επίτιμο Μέλος PACE
20.30 Γυναικείο φωνητικό σύνολο «Συμφωνία» Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θ. Αντωνιάδη
21.00 Vin d’honneur

Σάββατο 5 Οκτωβρίου
Συνέχεια Α΄ Συνεδρίας

8.45 ΠΕΡΠΕΡΙΔΟΥ Ειρήνη, ΑΠΘ
Αξιοπρεπής εργασία και κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

9.03 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Δέσποινα, Amsterdam University
 Substantive Law Defences before the ICC: the ‘Child Soldier’ Defence and its Effects
on the Ongwen Trial

9.21 ΜΕΛΕΤΗ Βασιλική, Πάντειο
Νομικό καθεστώς και έμφυλες διακρίσεις στην εργασία: συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

9.42 ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ Νικόλαος, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Οι προκλήσεις του φιλελευθερισμού εντός του πολυπολιτισμικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος
10.05-10.15 Διάλειμμα
10.15 Συνέχεια Γ΄ Συνεδρίας – Διάσκεψη για τα 70χρονα του Συμβουλίου της Ευρώπης:
Δημιουργώντας έναν χώρο Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κράτους
Δικαίου στην «Ευρώπη των 47»: το Συμβούλιο της Ευρώπης 70 χρόνια μετά
Β΄ Ενότητα – O ρόλος και οι θέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνων του ΣοΕ
Προεδρεύων: ΡΟΖΑΚΗΣ Χρήστος, Πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ομότ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ
• ΔΙΠΛΑ Χαριτίνη, Ομότ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του ΣοΕ (CPT): Ρόλος και Αποτελέσματα της CPT
• ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Γεώργιος, Πρόεδρος της Επιτροπής Lanzarote για την Προστασία των Παιδιών
κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης του ΣοΕ, Διευθυντής ψυχικής υγείας
και κοινωνικής πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: Προστατεύοντας την πιο ευάλωτη
ομάδα: τα παιδιά. Προκλήσεις και προοπτικές
• ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ Αντώνης, Ομότ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ: Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες
και ο ρόλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής (CCMN)
• ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ Μιχάλης, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ, Μέλος της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ): Δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στην Ευρώπη
• ΓΑΒΟΥΝΕΛΗ Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Κρατών κατά της
Διαφθοράς του ΣοΕ (GRECO): Καταπολεμώντας τη διαφθορά. Αποτελέσματα και προκλήσεις
για το μέλλον
• ΚΑΣΤΑΝΑΣ Ηλίας, Νομικός Σύμβουλος Β΄, Ειδική Νομική Υπηρεσία, Υπουργείο Εξωτερικών

Σάββατο 5/10

11.40 Γ΄ Ενότητα – Εφαρμόζοντας το Δίκαιο του ΣοΕ
• CALLEWAERT Johan, Greffier adjoint de la Grande Chambre de la Cour européenne des Droits
de l’Homme: L’adhésion de l’UE à la CEDH
• ΡΑΝΤΟΣ Αθανάσιος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικηγόρος
• ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ Μαρία, Πρώην Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
• ΠΟΤΤΑΚΗΣ Ανδρέας, Συνήγορος του Πολίτη
• ΠΕΛΕΚΟΥ Βασιλεία, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου Κράτους

12.45 Δ΄ Ενότητα – Το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού
Προεδρεύων: ΡΟΖΑΚΗΣ Χρήστος, Πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ομότ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ντόρα, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Επικεφαλής της Ελληνικής
Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣοΕ (tbc)
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ευάγγελος, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Πρώην Μέλος της PACE: Προωθώντας μια Ευρωπαϊκή Δημόσια Τάξη. Κεκτημένο, προκλήσεις και η ελληνική θέση/στάση
Σχόλια: ΓΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, Γενικός Διευθυντής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου DGI, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΠΕΡΡΑΚΗΣ Στέλιος, Ομότ. Καθηγητής, Πάντειο, Πρώην Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

13.30-16.30 Διακοπή

17.30 Ειδική Τελετή: Φρούριο Παλαμηδίου, Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα
-Απονομή Βραβείου «Α. Πολυζωίδης – Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Καθηγητή ΣΙΣΙΛΙΑΝΟ Λίνο-Αλέξανδρο
-Απονομή Αριστείων «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις
Τέχνες» στους:
• ΜΕΤΑΞΑ Αναστάσιο-Ιωάννη, Ομότ. Καθηγητή, ΕΚΠΑ, Μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής
Ακαδημίας
• ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ Δημήτριο, Διακεκριμένο Καθηγητή Πανεπιστήμιο Τέξας, Ακαδημαϊκό
• ΠΑΝΟΥΣΗ Ιωάννη, Ομότ. Καθηγητή, ΕΚΠΑ
Επίδοση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Καθηγητή Προκόπιο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

19.00 Συναυλία του ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ Γιώργου με σύγχρονα «Λάι» σε ποίηση ΜΕΤΑΞΑ Γιάννη
και τραγούδια της Αναγέννησης
Τραγούδι: ΜΠΑΚΑ Θεοδώρα
Λαούτο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Νίκος

20.00 Δεξίωση Δημάρχου Ναυπλιέων στο «μπαλκόνι του Παλαμηδιού»

Κυριακή 6 Οκτωβρίου
9.15 Δ΄ Συνεδρία – Στρογγυλή Τράπεζα: 60 χρόνια από τη Ζυρίχη και το Λονδίνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμπή: Ζητήματα και προοπτικές
Αφιερωμένη στη Μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη 20 χρόνια από τον θάνατό του
Χαιρετισμό απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κ. Κενεβέζος
Συζητούν: ΓΕΩΡΓΗΣ Γιώργος, Ομότ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ΚΑΡΑΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ Χάρης, Πρέσβης ε.τ., ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής, ΑΠΘ, ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗΣ Τάσος, Λέκτορας, ΕΚΠΑ, ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ Αντώνης, Ομότ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Νικόλας, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, University of Bristol, ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Άκης, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ Μαρία, Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, ΣΕΡΓΙΔΗΣ Νίκος, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ΡΟΖΑΚΗΣ Χρήστος, Ομότ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ, ΠΕΡΡΑΚΗΣ Στέλιος, Ομότ. Καθηγητής, Πάντειο, ΦΕΝΕΚΟΣ Στέλιος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α., ΛΥΓΕΡΟΣ Σταύρος, Δημοσιογράφος, Πολιτικός Αναλυτής

12.00-12.15 Διάλειμμα

12.15 Επετειακή Εκδήλωση για την 15ετία του Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου Ναυπλίου
Προβολή βίντεο
Αναπολούν, σχολιάζουν και κάποιοι ονειροπολούν…:
ΠΕΡΡΑΚΗΣ Στέλιος, ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ Δημήτρης, ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κωνσταντίνος, ΡΟΖΑΚΗΣ Χρήστος, ΤΣΑΛΤΑΣ Γρηγόρης, ΜΕΤΑΞΑΣ Γιάννης, ΑΝΕΨΙΟΥ Γιώργος, ΡΟΔΟΘΕΑΤΟΣ Γεράσιμος

13.45 Κλείσιμο Σεμιναρίου, Ομότ. Καθηγητής ΠΕΡΡΑΚΗΣ Στέλιος

Πέρας Σεμιναρίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ