ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Εκδήλωση για την επέτειο 85 χρόνων λειτουργίας του κτιρίου του 1ου Λυκείου Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:50:00 μ.μ. | | |
Εκδήλωση για την επέτειο  85 χρόνων λειτουργίας του κτιρίου του 1ου Λυκείου Ναυπλίου
Ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας του Ναυπλίου, το κτίριο όπου στεγάζεται το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου, συμπληρώνει φέτος 85 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, το 1934.


Ένας μεγάλος αριθμός Ναυπλιωτών θυμάται τον εαυτό του μαθητή στις αίθουσες του σχολικού κτιρίου που, καθώς εξακολουθεί να λειτουργεί φιλοξενώντας τα παιδιά ή τα εγγόνια των παλαιότερων, ανασαίνει στο ρυθμό της πόλης και ζει μαζί της.

Το κτίριο, σχεδιασμένο από τον Πάτροκλο Καραντινό, ανήκει αρχιτεκτονικά στο κίνημα του Bauhaus, το νεωτερικό καλλιτεχνικό κίνημα που την περίοδο του Μεσοπολέμου επιδίωξε τη σύνδεση διαφορετικών πεδίων της τέχνης στην υπηρεσία του σύγχρονου ανθρώπου. Η συμβολική αυτή επέτειος του σχολικού κτιρίου του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση της σχολής του Bauhaus, η οποία τιμήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας την καταλυτική του επίδραση στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το 1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου και το Εσπερινό ΓΕΛ Ναυπλίου είναι ένα από τα 3000 σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν να οικοδομηθούν σε ολόκληρη τη χώρα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου 1928-1932 (με Υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου) και αποτέλεσαν το σημαντικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής του Bauhaus στην Ελλάδα. Το εξαιρετικά φιλόδοξο και πρωτοπόρο για την εποχή του (αλλά και για κάθε εποχή) οικοδομικό πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου, ο οποίος με πενιχρά οικονομικά μέσα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, επιδίωξε να δώσει μαζικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα στην εκπαίδευση, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Από το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο ανέλαβε μια ομάδα από τους πιο προικισμένους αρχιτέκτονες της εποχής, τελικά ολοκληρώθηκαν 145 σχολικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το (τότε) Γυμνάσιο Ναυπλίου.

Συμπληρώνοντας φέτος 85 χρόνια λειτουργίας, θελήσαμε να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του κτιρίου μέσα στο οικιστικό περιβάλλον της πόλης μας αλλά και να διανύσουμε την διαδρομή του στον χρόνο, θυμίζοντας μαθητές και δασκάλους που έζησαν και μεγάλωσαν στις αίθουσες και τους διαδρόμους του.

Η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου θα πραγματοποιηθεί στο Βουλευτικό την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου (7 μμ) με ομιλητές την κα Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης και υπεύθυνη του Παραρτήματος Ναυπλίου και τον κ. Απόστολο Κοϊνη, μαθηματικό, εκπαιδευτικό του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η απονομή υποτροφίας 2.500 ευρώ στους αριστεύσαντες μαθητές του σχολείου, χορηγία του κ. Λεωνίδα Ανδρέα Κανελλόπουλου, εις μνήμην του Δημητρίου Κορδαλή, παλαιού μαθητή του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου.

Η επετειακή αυτή αφορμή ας γίνει μια ευκαιρία να επανασυνδεθούν οι γενιές της πόλης ακολουθώντας το αόρατο νήμα της μνήμης και να αναδειχτεί η νέα γενιά, που μορφώνεται και σχεδιάζει το μέλλον της στο σχολείο μας, το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ