ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Μειωμένη η φετινή σοδειά για τα πορτοκάλια Μέρλιν στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:59:00 π.μ. | | | |
Μειωμένη η φετινή σοδειά για τα πορτοκάλια Μέρλιν στην Αργολίδα
Αρκετά μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή αναμένεται η σοδειά στα πορτοκάλια Μέρλιν, που καλλιεργούνται κυρίως σε Αργολίδα, Λακωνία και λιγότερο στη Δυτική Ελλάδα. Προβλήματα από ασθένειες δεν υπάρχουν, αλλά η ξηρασία εμποδίζει την ανάπτυξη μεγάλων μεγεθών.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «φέτος είναι η χρονιά της μειωμένης παραγωγής στα ομφαλοφόρα και ως εκ τούτου αναμένονται πεσμένες αποδόσεις στα Μέρλιν. Πέρσι θυμίζω είχαμε καλή παραγωγή. Η μειωμένη παραγωγή αφορά τόσο στην περιοχή της Σπάρτης, όσο και στο Άργος, εξ όσων γνωρίζω. Από ποιότητα είμαστε σε καλό επίπεδο και δεν έχουμε ζημιές. Οι τιμές πέρσι ήταν γύρω στα 20 λεπτά το κιλό. Η συγκομιδή στη Λακωνία ξεκινά είτε αρχές Δεκεμβρίου, είτε μέσα Δεκεμβρίου, όπως εκτιμώ ότι θα γίνει και φέτος».

Εφικτά είναι στην αρχή για φέτος τα 20 λεπτά το κιλό ως τιμή παραγωγού αλλά οι παραγωγοί ελπίζουν σε περαιτέρω άνοδο για να βγει το κόστος


Στο νομό Αργολίδας, όπως μας ανέφερε, ο νέος πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδος «Δαναός», κ. Ευστάθιος Μητράκος «η περιοχή μας είναι πρωτοπόρα σε όγκο παραγωγής Μέρλιν, το οποίο πανελλαδικά μπορεί να φτάσει σε παραγωγή και τους 400.000 τόνους μια καλή χρονιά. Φέτος αναμένεται μια μέση μείωση της παραγωγής στην Αργολίδα της τάξης του 40%, ενώ υπάρχουν και περιβόλια με μείωση 50%. Ποιοτικά θα δούμε πώς θα πάει η χρονιά, δεδομένης της ξηρασίας, η οποία δεν βοηθάει να πάρει μέγεθος το πορτοκάλι. Οι τιμές πέρσι έπαιξαν στα 14 με 18 λεπτά, ενώ έγιναν πράξεις και στα 20 λεπτά. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και δεν βγαίνουμε ως παραγωγοί με τέτοιες τιμές. Το κόστος υπολογίζεται ότι φθάνει στα 13 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση θα είναι καλή και φέτος».

Καλή παραγωγή στα λιγοστά πλέον όμως Μέρλιν αναμένεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως μας ανέφερε ο Διονύσης Οικονόμου, πορτοκαλοπαραγωγός από τα Καλύβια, «η παραγωγή ως προς την ποσότητα και την ποιότητα θα είναι καλή φέτος στην περιοχή μας. Το Μέρλιν είναι από τα καλύτερα ποιοτικά πορτοκάλια, αλλά και... αδικημένο συνάμα. Εμείς εδώ έχουμε καλή ποιότητα φέτος».

Υπενθυμίζεται ότι το 2017-2018 η τιμή παραγωγού στα Μέρλιν κυμαίνονταν στο ξεκίνημα της εσοδείας στα 15-20 λεπτά ως επί το πλείστον, ενώ και πέρσι στην αρχή δεν πέρασε τα 20 λεπτά ανά κιλό η τιμή παραγωγού.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ