ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. για την στήριξη επιχειρήσεων από την χρεωκοπία της Thomas Cook

Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. για την στήριξη επιχειρήσεων από την χρεωκοπία της Thomas Cook
 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, συζήτησε και για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Thomas Cook την 23η Σεπτεμβρίου 2019, στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στους κλάδους του τουρισμού και του εμπορίου στη χώρα μας.


Οι πρώτες επιπτώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το πλήγμα στην ελληνική οικονομία αναμένεται τεράστιο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημία από 250 έως 500 εκατ. ευρώ στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, από την πτώχευση πλήττονται και οι εμπορικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις εν λόγω τουριστικές, ή βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και θα υποστούν οικονομικές απώλειες. Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητο, τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Ο.Ε.ΕΣ.Π., ζητά:

1. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τα μη εισπραχθέντα τιμολογημένα εμπορεύματα, με υποχρέωση καταβολής εφόσον εισπραχθούν.

2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα τιμολογημένα εμπορεύματα.

3. Διευκολύνσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους προμηθευτές.

4. Μηχανισμούς προστασίας και διασφάλισης τόσο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, όσο και της αγοράς, από τον κίνδυνο δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού και μονοπωλιακής αγοράς.

Εκ της Ομοσπονδίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ