ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Μνήμες Ηρώων του 1940 στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:22:00 μ.μ. | | | |
Μνήμες Ηρώων του 1940 στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ναυπλίου
 Στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Επετείου 1940, το σχολείο μας προσκάλεσε τον ταξίαρχο ε.α. από Αθήνα όπου διαμένει, τον κ. Ροδόπουλο Κωνσταντίνο, να μας μιλήσει για την αποστολή του στη Νότιο Αλβανία το 1999, 59 χρόνια μετά…! 

Ο κ. Ροδόπουλος ήταν διοικητής της ομάδας Ελλήνων στρατιωτικών της ΕΛΔΑΛ-2, με αποστολή την ανασυγκρότηση των αλβανικών ΕΔ και ανακατασκευές στρατοπέδων της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σε ειρηνική περίοδο, μετά την πτώση του καθεστώτος Μπερίσα. 
Εκεί στη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο έχουν ταφεί πρόχειρα άκλαυτοι χιλιάδες Έλληνες νεκροί στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών το 1940. Άλλοι που παρέμειναν άταφοι και παγωμένοι μέσα στα χιόνια, τάφηκαν από τους Ιταλούς, προς τιμή τους, μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας με τους Γερμανούς κατακτητές.

Η ομάδα αποφάσισε και με κίνδυνο της ζωής τους, λόγω της έκρυθμης τότε κατάστασης, να εντοπίσει τα λείψανα των ηρώων, να συλλέξει τα οστά τους, να ταυτοποιήσει τους νεκρούς με DNA από τους συγγενείς τους στην Ελλάδα, και να τους ενταφιάσει σε στρατιωτικά νεκροταφεία που δημιούργησε στα χωριά Βουλιαράτες και Κλεισούρα. 
7.948 είναι οι καταγεγραμμένοι νεκροί και άγνωστος αριθμός μη καταγεγραμμένων που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Σήμερα υπάρχουν στοιχεία για 5.500 με τη βοήθεια των ιταλικών αρχείων πολέμου. Οι Ιταλοί με δική τους πρωτοβουλία έθαψαν τότε 6.300 σκελετούς Ελλήνων πεσόντων.

Μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί τα οστά 690 Ελλήνων στρατιωτών, που οι περισσότεροι έπεσαν στα «Στενά της Κλεισούρας» όπου έγιναν οι πιο φονικές μάχες, στην Κορυτσά, στην Πρεμετή, στο Αργυρόκαστρο. Οι έρευνες συνεχίζονται…! 
Οι Ιταλοί μετέφεραν τα οστά των δικών τους νεκρών στην Ιταλία αλλά η Ελλάδα δεν πήρε πίσω τους νεκρούς της, όπως επιθυμούσαν οι Αλβανοί για να μην υπάρχει ελληνικό ιστορικό «αποτύπωμα», κι όπως δήλωσε το 1987 ο τότε Έλληνας υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, «οι Έλληνες νεκροί είναι στον τόπο τους». Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Ο ομιλητής μας είναι συναισθηματικά φορτισμένος, όπως εμείς και νιώθει υπερήφανος που είχε το υπέροχο προνόμιο και τη μεγάλη ευθύνη να είναι ο διοικητής αυτής της αποστολής. Όλοι μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν συνεπαρμένοι και συγκινημένοι την ομιλία! Ανοίξαμε μια σελίδα της συλλογικής μνήμης, χρέος μας και τιμή για τους Ήρωες του 1940.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ