ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Η περιέργεια της... γάτας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:33:00 π.μ. | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Η περιέργεια της... γάτας
«Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα».Το λέμε συχνά θέλοντας να πούμε σε κάποιον πως η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ποιες είναι οι ρίζες αυτής της έκφρασης και κατά πόσο ισχύει για τις γάτες;

Η ακριβής αγγλική φράση ήταν «Helter skelter, hang sorrow, care'll kill a Cat, up-tails all, and a Louse for the Hangman». Αναφέρθηκε πρώτη φορά στην την θεατρική κωμωδία του Ben Jonson «Every Man in His Humour» το 1598.
To «care» (φροντίδα/προσοχή) είχε στο κείμενο του θεατρικού και την έννοια της «Ανησυχίας».

Επίσης ο William Shakespeare χρησιμοποίησε την έκφραση στο θεατρικό «Much Ado About Nothing» το 1599. "What, courage man! what though care killed a cat, thou hast mettle enough in thee to kill care."
Αργότερα έγινε «curiosity» (περιέργεια) θέλοντας να πουν στην ουσία πως οι γάτες έχουν έντονο το χαρακτηριστικό αυτό, κάτι που δεν είναι απόλυτα αληθές. Η αλλαγή από «care» σε «curiosity» δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έγινε. Λέγεται πως βρέθηκε πρώτη φορά γραμμένο στην Ιρλανδική εφημερίδα The Galveston Daily News το 1868.
Το θέμα είναι πως η γάτα μελετάει πολύ πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Παρατηρεί και εξερευνούν το περιβάλλον που βρίσκεται (συχνά από ψηλά) και αυτό έχει σχέση με το ένστικτο της για κυνήγι. Επίσης αυτή η συμπεριφορά είναι που την προστάτευε πάντα από θηρευτές στην άγρια φύση.

Με αναφορές από:
wikipedia
phrases.org
knowyourphrase.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ