ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων στα εγκαίνια της 1ης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:33:00 μ.μ. | | | |
 Στα Εγκαίνια της 1ης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης εκτός των συνόρων των Η.Π.Α. παρεβρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού Πρέσβη  στην Αθήνα, κυρίου Geoffrey R. Pratt.

Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι ένας από τους 5 Δήμους που επιλέχτηκαν για την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία δεν αποτελούν τάση ή ρεύμα σκέψης, αλλά μονόδρομο για το μέλλον. Η ανακύκλωση αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα, όρο ζωής για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ENVIPCO στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά σε αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρήση του πλαστικού από το 1950, από την οποία προκύπτει ότι μόνο το 9% ανακυκλώθηκε.

«Για την κυβέρνηση μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η στροφή προς τη βιώσιμη, πράσινη, ανάπτυξη», υπογράμμισε και έδωσε συγχαρητήρια στις εταιρείες για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν αυτή τη μονάδα στην Ελλάδα.

«Αποκτούμε ακόμα μια υποδομή για τη δυναμική εξάπλωση της ανακύκλωσης και μια θέση ως κομβικός παράγοντας στην πράσινη καινοτομία», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό το εργοστάσιο δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά θα καλύψει τις ανάγκες όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Είμαι σίγουρος ότι είναι επιλογή που θα δικαιωθεί αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν πια να προσδοκούν από τη χώρα μας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι και η Ελλάδα θα έχει πολλαπλάσιο όφελος.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτή η επένδυση, που φτάνει κοντά στα 10 εκατ. δολάρια, θα δημιουργήσει τώρα 60 και μέσα σε μια πενταετία 230 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα επιφέρει και πολλά άυλα οφέλη.

Είπε ότι όλα αυτά δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα, αλλά αποτέλεσμα αθόρυβης και συστηματικής δουλειάς της κυβέρνησης «για να καταστήσει την Ελλάδα και πάλι προνομιακό επενδυτικό προορισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «μέσα σε 4 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για να γίνει αυτή η επένδυση πραγματικότητα».

Εξήγησε, δε, ότι χρειάζονται μία σειρά πολιτικών σε υψηλό επίπεδο, όπως η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ανέφερε ότι οι επενδύσεις αποδίδουν συνδυαστικά με τον επενδυτικό νόμο και με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους αύριο.

«Κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε πει. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων», υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη ή θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρχει καθόλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα παρουσιαστεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων μέχρι το 2030, απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.

«Και οι ΟΤΑ αποδεσμεύονται από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους και μπορούν και στην αποκομιδή των απορριμμάτων να κάνουν ότι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους. Προσοχή, όμως. Από εδώ και στο εξής, στους δημάρχους μας θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης θα συνδέεται με τις επιδόσεις στην ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που τα πρώτα 100 μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν πολύ σύντομα στους 5 Δήμους, της Καλλιθέας, της Ν. Σμύρνης, των Ιωαννίνων, του Ναυπλίου και της Άνδρου.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διαλογή των υλικών θα γίνεται στην πηγή σε τρία ρεύματα, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί, ενώ θα υπάρχει και οικονομικό αντίτιμο ως κίνητρο επιβράβευσης.

«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά», συνέχισε και, απευθυνόμενος στα παιδιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά που ήταν εκεί, τόνισε πως από εκείνα περνάει η αλλαγή στη συμπεριφορά των νοικοκυριών. «Εσείς πρέπει να εκπαιδεύσετε τους γονείς σας ότι η ανακύκλωση δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος», υπογράμμισε.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ