ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ανδριανός στη Βουλή: "Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα. Δείχνει την κατεύθυνση"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:40:00 π.μ. | | | |
Ανδριανός στη Βουλή: "Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα. Δείχνει την κατεύθυνση"
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα το πρώτο ολοκληρωμένο φορολογικό νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης, τη δεύτερη σημαντική φορολογική παρέμβαση μετά τις εκλογές και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που ήδη υλοποιήθηκε.

Και με το νομοσχέδιο αυτό, αποδεικνύουμε πως ό,τι είχαμε πει προεκλογικά, το κάνουμε πράξη. Δεσμευθήκαμε έναντι των πολιτών για μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά από αυτή που χαρακτήρισε την περίοδο 2015-2019.

Θυμίζω την παραδοχή των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η φοροεπιδρομή εναντίον της μεσαίας τάξης αποτελούσε στρατηγική επιλογή. Γιατί εδώ ακούμε όλη μέρα, και χθες, τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για τη μεσαία τάξη χωρίς όμως να λένε ότι ήταν στρατηγική επιλογή της πολιτικής τους η υπερφορολόγησή της.

Θυμίζω τα αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, στην ανάπτυξη, στα εισοδήματα των νοικοκυριών, στο brain-drain, που είχαν οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που εξελέγη υποσχόμενη τα πάντα για να καταλήξει τελικά να φορτώσει νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, των νοικοκυριών, των αγροτών και των επαγγελματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διέπεται από μια διαμετρικά αντίθετη λογική. Για μας, η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη, απλή, ήπια και εφαρμόσιμη στις προβλέψεις της, να έχει αναπτυξιακή στόχευση και να παράγει βιώσιμα θετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την στήριξη των αδυνάμων.

Και αυτό καταδεικνύεται πρώτα απ’ όλα από τη σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, που υπερβαίνει το 1,2 δις ευρώ. Ανάμεσα στα άλλα, θέλω να υπογραμμίσω τη μείωση του κατώτατου συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9% που θα δώσει ανάσες στους φορολογούμενους με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Και βεβαίως, τις προβλέψεις για την στήριξη της ελληνικής οικογένειας, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί, τη μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% για βρεφικά είδη και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και στο 6% για φάρμακα, αλλά και την ενεργοποίηση του επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο, θέλω να υπογραμμίσω τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% από το 28%, τη μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στο 95%, μια μικρή μείωση που αποτελεί όμως περισσότερο μια ένδειξη της βούλησης για περαιτέρω διόρθωση αυτής της αδικίας στο εγγύς μέλλον όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά και τα κίνητρα για τη διανομή μετοχών σε εργαζόμενους και για παροχές όπως η κάρτα μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημαντική είναι ακόμη για τον αγροτικό κόσμο η πρόβλεψη για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 10% για τα συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και η αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα ώστε να πάψουν επιτέλους αυτές οι εισφορές να έχουν οιονεί φορολογικό χαρακτήρα. Θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα έχουν ακόμη τα μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομής, ενός κρίσιμου κλάδου για την εθνική μας οικονομία στον οποίο εμπλέκονται πάρα πολλά επαγγέλματα και είχε παγώσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ συμπληρώνεται με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες, τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασίας αναβάθμισης των ακινήτων, αλλά και τη δυνατότητα του συμψηφισμού των οφειλών του ΕΝΦΙΑ από το τίμημα των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Ανάσα εξάλλου αποτελεί για τους οφειλέτες η νέα δυνατότητα ρύθμισης των χρεών σε έως και 48 δόσεις, ενώ με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να καταργηθεί και το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης που επεβλήθη επί δικαίων και αδίκων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική της υπερφορολόγησης, των υπερπλεονασμάτων, του στραγγαλισμού των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας κράτησε τα τελευταία πέντε χρόνια τη χώρα χαμηλά, δεν της επέτρεψε να ξεφύγει γρήγορα από την κρίση και να αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές κλίμα για αναπτύξει περισσότερο τις δυνατότητες που έχει ο δημιουργικός Έλληνας, να ενισχύσει την απασχόληση και έτσι τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση επεδίωκε ενεργά να κρατά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγκλωβισμένους στην ανάγκη και την ομηρεία των επιδομάτων. Εμείς εφαρμόζουμε μια εντελώς διαφορετική πολιτική, που ως πρώτο στόχο έχει τη δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Γιατί αυτό που ζητά ο Έλληνας είναι αξιοπρέπεια. Και αξιοπρέπεια είναι το δικαίωμά του για δουλειά, για μια θέση εργασίας.

Με το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Χρειάζονται πολλά περισσότερα βεβαίως. Αποδεικνύουμε όμως έμπρακτα τη βούλησή μας να ενισχύσουμε το πραγματικό εισόδημα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της δημιουργίας και της προκοπής, να ενισχύσουμε τη δυνατότητα των ελληνικών οικογενειών να σχεδιάζουν με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το αύριο, να ενισχύσουμε τους νέους ανθρώπους στην απόφασή τους να μείνουν και να προκόψουν στην πατρίδα τους.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα. Δείχνει την κατεύθυνση. Βεβαίως, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της κανονικότητας και στα δημόσια οικονομικά. Όμως το σημαντικό είναι πως το καράβι επιτέλους στρίβει στη σωστή πορεία. Και ο ενάρετος κύκλος που θα επιτρέψει τη διαρκή βελτίωση του φορολογικού μείγματος στη χώρα μας, έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι στο χέρι μας, και είναι χρέος μας, να ανοίξουμε ταχύτητα προς το μέλλον που ανήκει σε μας και τα παιδιά μας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ