Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019

Επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Στηρίξτε τον πρωτογενή τοµέα της χώρας µας

Κύριε Πρωθυπουργέ, 
Κυρίες, κύριοι Υπουργοί, 
Κυρίες κύριοι Αρχηγοί κομμάτων, 
Κύριε Διοικητή, 

Πληροφορηθήκαµε ότι οι τράπεζες ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε µαζικό πλειστηριασµό ακόµη και πρώτης κατοικίας των υπερχρεωµένων νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, µετά την κατάρρευση των εισοδηµάτων τους από τη δεκαετή µνηµονιακή κατάρρευση της χώρας. 

Ο ΣΕΚ εκφράζοντας το σύνολο των κτηνοτρόφων, ως ο µεγαλύτερος εθνικός φορέας που εκπροσωπεί όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας της χώρας, εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκφράσει την αγωνία αλλά και τις προτάσεις του για το τι µέλλει γενέσθαι µε τα δάνεια των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αγροτών, ορισµένα µε την εγγύηση του ελληνικού δηµοσίου όπως και τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της κατάρρευσης του εισοδήµατός τους, όχι µε δική τους ευθύνη. 

Να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των κριτηρίων δεν µπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό µηχανισµό, ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είχαν επενδύσει σε σύγχρονες κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή εκσυγχρονισµό υφιστάµενων που απαιτούσαν υψηλού κόστους δαπάνες. 

Βγάζουν στο σφυρί τα δάνειά µας στα funds µε 3% έως 20% της αξίας τους και ταυτόχρονα απειλούν µε πλειστηριασµό των σπιτιών, στάβλων και όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουµε. 

Αφού µε τις πολιτικές που εφαρµόστηκαν αυξήθηκε το κόστος παραγωγής των προϊόντων µας τα τελευταία 10 χρόνια έως και 150% και οι τιµές πώλησης των προϊόντων µας (γάλα κρέας κ.α.) µειώθηκαν έως και 50%, µε αποτέλεσµα την οικονοµική µας κατάρρευση, τώρα µας ζητούν και τα ρέστα. Πολλοί συνάδελφοι δεν άντεξαν την πίεση και έφυγαν από την παραγωγή και το επάγγελµα. 

Όσοι έχουµε αποµείνει και παράγουµε στις δύσκολες αυτές συνθήκες, είµαστε στα πρόθυρα της εγκατάλειψης του επαγγέλµατος. Ενδεικτικά αναφέρουµε τους αγελαδοτρόφους της χώρα µας που από 8.640 εκµεταλλεύσεις το γαλακτοκοµικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 67% το 2017-2018. 

Θέλουµε να συνεχίσουµε την παραγωγή µας, προσφέροντας στους καταναλωτές και τη χώρα πολύτιµα ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά) και συνάλλαγµα αντί των εισαγόµενων προϊόντων. Μόνο οι εξαγωγές της Φέτας ΠΟΠ φέρνουν 400 εκ. € το χρόνο στη χώρα. Αν και η πλειοψηφία µας είναι µεγάλης ηλικίας, άνω των 55 χρόνων, έχουµε προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα οφείλουµε στις Τράπεζες και το ∆ηµόσιο. 

Εµείς δεν βγάλαµε τα λεφτά των δανείων που πήραµε έξω από τη χώρα. Επενδύσαµε στον εκσυγχρονισµό των εκµεταλλεύσεών µας, για να φτιάξουµε πιθανά ένα σπίτι της προκοπής, να σπουδάσουµε τα παιδιά µας για να έχουν µια καλύτερη ζωή από εµάς. 

Για να συνεχίσουµε το δύσκολο έργο µας, την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκοµικών, κρέατος, και άλλων προϊόντων αγροδιατροφής ζητάµε να νοµοθετήσετε: 

- Το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων µας έναντι οποιονδήποτε χρεών µας.

 - Τη διαγραφή του 80% των δανείων µας εγγυηµένων και κόκκινων δανείων και το υπόλοιπο 20% να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια µε επιτόκιο σταθερό 1%.

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ