ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Μανταρίνια: Χρονιά του παραγωγού η φετινή - Έως 50 λεπτά οι τιμές στα όψιμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:50:00 μ.μ. | | | |
Μανταρίνια: Χρονιά του παραγωγού η φετινή - Έως 50 λεπτά οι τιμές στα όψιμα
Πολύ καλή χρονιά για το μανταρίνι γενικώς η εφετινή, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς και τους γεωπόνους να δηλώνουν ικανοποιημένοι, κυρίως από την άποψη εμπορικών τιμών-ζήτησης.

Είναι ενδεικτικό ότι σε αρκετές περιοχές με μανταρίνια, όπως το Μεσολόγγι για παράδειγμα, οι έμποροι σκούπισαν στην κυριολεξία τις σοδειές και μάλιστα σε καλές τιμές.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως μας ανέφερε ο παραγωγός εσπεριδοειδών από το Αγρίνιο, κ. Διονύσης Οικονόμου «έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας η συγκομιδή μανταρινιού με καλές ποιότητες και ζήτηση. Οι Κλημεντίνες έφυγαν από τον παραγωγό σε τιμές έως 38 λεπτά το κιλό, ενώ τα Νόβα έως 42 λεπτά. Λίγα όψιμα Ορτανίκ που υπάρχουν στο Αγρίνιο έπιασαν τιμές γύρω στα 40 λεπτά».

Στο γειτονικό Μεσολόγγι, όπως μας είπαν αρκετοί αγρότες, η ζήτηση για μανταρίνια φέτος ήταν ιδιαίτερα υψηλή και αυτό εισπράττουν οι παραγωγοί ακόμα και σήμερα, που ελάχιστα πλέον χωράφια είναι ασυγκόμιστα. Σύμφωνα με το γεωπόνο Ηλία Μαυράκη από το Νεοχώρι Μεσολογγίου οι κοπές έχουν τελειώσει για το μανταρίνι, στην συντριπτική πλειοψηφία στον εκεί κάμπο. Το καλό είναι ότι οι τιμές στα Νόβα έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ στα Ορτανίκ στα 35 λεπτά. Σύμφωνα με τον ίδιο τα μανταρίνια ποικιλίας Αφουρέρ έφτασαν και τα 50 λεπτά το κιλό.

Άρτα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας κ. Νίκος Γκίζας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «η χρονιά πήγε πολύ καλά όσον αφορά τις τιμές και την απορρόφηση. Οι Κλημεντίνες δεν έπεσαν κάτω από 36 λεπτά το κιλό σε όλη την εμπορική περίοδο, ενώ έπιασαν και τιμές έως 40 λεπτά ανά κιλό. Στα Νόβα οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 40-42 λεπτά ανά κιλό και έφυγαν εύκολα λόγω της ικανοποιητικής ζήτησης. Πιστεύω ότι ο γλυκός σχετικά καιρός γενικά στην Ευρώπη επέδρασε ώστε να αυξηθεί φέτος η κατανάλωση στο μανταρίνι γενικώς, εν αντιθέσει με το πορτοκάλι, που δεν ειχε την ίδια ζήτηση. Όσον αφορά στις πιο όψιμες ποικιλίες, όπως τα Ορτανίκ κ.λπ. δεν έχουμε σαφή εικόνα, επειδή στην Άρτα δεν έχουμε πολλά στρέμματα. Ωστόσο εξ όσων γνωρίζω υπήρχε υψηλή ζήτηση σε άλλους νομούς».

Αργολίδα

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα ολοκληρώθηκαν, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον μεγάλο, η παραγωγή ήταν μειωμένη 30-40% από πέρσι και οι τιμές κυμαίνονταν στην αρχή στα 42-43 λεπτά το κιλό (μικτά) με τα κοπτικά να φτάνουν τα 5-6 λεπτά. Οι ποιότητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών ήταν πολύ καλές και λίγα θέματα υπήρξαν στον καρπό σε πολύ λίγες περιπτώσεις από τις υγρασίες».

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ