Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

"Κοινωνικές και πολιτισμικές θεωρίες της ένδυσης" στον Πολιτιστικό Χώρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:08:00 π.μ. |
"Κοινωνικές και πολιτισμικές θεωρίες της ένδυσης" στον Πολιτιστικό Χώρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος
Kύκλος δύο σεμιναρίων, όπου θα παρουσιαστούν κοινωνικές και πολιτισμικές θεωρίες για την ένδυση, οι οποίες διαφωτίζουν συμβολικές, κοινωνικές, πολιτικές και ενσώματες πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το ένδυμα θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Χώρο Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι.

Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τη συμβολική διάσταση της ένδυσης, με αναφορά σε προσεγγίσεις όπως αυτή του Ρολάν Μπαρτ, ο οποίος εφάρμοσε τη σημειωτική μέθοδο προκειμένου να αναδείξει τη μόδα ως σύστημα νοηματοδότησης και επικοινωνίας. 

Θα αναφερθούμε επίσης σε θεωρίες όπως ο δομισμός, που εστιάζουν στη σχέση της ένδυσης με την κοινωνική δομή και οργάνωση. 

Στη συνέχεια, θα περάσουμε σε μεταδομιστικές θεωρίες που επικεντρώνονται στην πολιτική διάσταση του ενδύματος και το μελετούν ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως π.χ. το έργο του Μισέλ Φουκώ που μας δίνει τη βάση για να μελετήσουμε την ένδυση ως μηχανισμό άσκησης εξουσίας. 

Τέλος, θα εξετάσουμε τη σχέση του ανθρώπου με τα ρούχα ως ενσώματη εμπειρία, η οποία απορρέει από τις αισθήσεις και την κίνηση στο χώρο, σε συνδυασμό με τις υλικές ιδιότητες του υφάσματος. 

Εδώ θα στραφούμε σε φαινομενολογικές θεωρίες, καθώς και σε θεωρίες υλικού πολιτισμού, που τονίζουν τη δραστική ικανότητα που έχουν τα ενδύματα να διαμορφώνουν τους ανθρώπους. 

Στόχος των σεμιναρίων είναι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναδειχθούν και να συνδεθούν ιστορικά μεταξύ τους διαφορετικοί τρόποι θεωρητικής κατανόησης της ένδυσης. 

Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί λίστα βιβλιογραφίας και ενδεικτικά κείμενα. 

Η Έλια Πετρίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ειδίκευση στον υλικό πολιτισμό. Ασχολείται ερευνητικά με ποικίλες όψεις της ένδυσης στη σύγχρονη καθημερινή ζωή, σε πεδία όπως ο χορός, η θρησκεία, η μετανάστευση και η κυκλική οικονομία. 

Κόστος παρακολούθησης κάθε διάλεξης: 10 €, 8 € για φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 

Για δηλώσεις: kanari4pli@gmail.com Τηλέφωνο: 210 3647577 (Ρόζα Πατσέα), Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-13.00 Αριθμός λογαριασμού ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR9301104270000042748015718
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ