ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Δημήτρης Καμπόσος: Το παλιό σύστημα πρέπει να παραμερίσει ή να γκρεμιστεί

Δημήτρης Καμπόσος: Το παλιό σύστημα πρέπει να παραμερίσει ή να γκρεμιστεί
Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχωρησε ο Δημαρχος Άργους και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και στην δημοσιογράφο Νάντια Μανιάτη.


Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Είναι για τρίτη φορά δήμαρχος Άργους -Μυκηνών και για δεύτερη φορά πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ένα πρόσωπο ιδιαίτερης εκτίμησης και αποδοχής στον τόπο του με γνώμονα το συμφέρον του δήμου του και κατ’ επέκταση των συμπολιτών του.

Είναι ο Δημήτρης Καμπόσος που μας συστήνεται μέσα από τα έργα του, τις ανησυχίες του, τα οράματά του και τη σπουδαιότητα ανάδειξης της ιστορίας μας. Άλλωστε τόσο οι Μυκήνες όσο και το Άργος είναι δύο πόλεις εξαιρετικής σημασίας και ιστορικής αξίας από την αρχαιότητα. Και ως αιρετός Έλληνας που αγαπά τη χώρα του προσπαθεί να διαφυλάξει όλα αυτά και να τα αναδείξει για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 Συνομιλώντας μαζί του εύκολα καταλαβαίνεις το πείσμα του με ότι καταπιαστεί. Άτομο ανήσυχο, με μυαλό γεμάτο ιδέες για εξέλιξη, αναβάθμιση και βελτίωση της πόλης του και των δημοτών του. Δύο δυνατά επίσης στοιχεία του χαρακτήρα του, είναι το χιούμορ του και η ευγένειά του, απαραίτητα εφόδια για το χώρο της πολιτικής.

Μας μιλάει με πάθος για τον τόπο του και μας αποκαλύπτει ότι πιο σύγχρονο έχει να δείξει σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, την εφαρμογή της τεχνολογίας του Blockchain στην σχέση διοίκησης και πολίτη. Επίσης παραδέχεται ότι υπάρχει συνταγή για να έχει επιτυχία ένας δήμαρχος. Όσο για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του είναι αυτό με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως άλλωστε και οι περισσότερες πόλεις, μεταξύ των οποίων και ο Πύργος…

Σχετικά με την Ελλάδα και τους Έλληνες τόνισε ότι αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και ένα σημαντικότερο ρόλο στον κόσμο που έρχεται..

Συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, εκλεχθήκατε πρόσφατα και για δεύτερη φορά πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου. Πού οφείλετε αυτή η πανηγυρική και ολοκληρωτική αποδοχή στο πρόσωπό σας από τους συναδέλφους σας ; Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο ρόλο αυτό;


Όταν κάποιος αιρετός εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, από το ίδιο εκλεκτορικό σώμα, είναι ένδειξη ότι κρίθηκε ως επιτυχών στην προηγούμενη θητεία του. Οι συνάδελφοί μου, με τους οποίους συνομίλησα, πριν εκθέσω εκ νέου υποψηφιότητα, και τους ρώτησα αν κάποιος από αυτούς ενδιαφέρεται για την Προεδρεία μου απάντησαν πως «Έχουμε Πρόεδρο. Τα πήγαμε μια χαρά. Σε θέλουμε μπροστά για να πάμε ακόμη καλύτερα». Έκαναν όμως και κάτι περισσότερο, έθεσαν τις υποψηφιότητές τους στην διάθεσή μου. Έτσι φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι μια σύνθεση που δικαιολογεί την κοινή φιλοδοξία για υψηλότερους στόχους. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, μπορώ να σας πω ότι θα αποβλέπουν στην περαιτέρω θεσμική και κοινωνική καταξίωση του θεσμού. Οι Δήμαρχοι είναι οι απ’ ευθείας εκπρόσωποι των Τοπικών κοινωνιών και θα πρέπει η Κεντρική Διοίκηση να το συνειδητοποιήσει, να το αξιοποιήσει και να το σέβεται περισσότερο.

Δήμαρχος από το 2011, δηλαδή για τρίτη φορά και μάλιστα με το πολύ υψηλό ποσοστό του 55,86% εξασφαλίζοντας 23 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και με μία απλή αναλογική που ούτε καν σας άγγιξε, τη στιγμή που άλλοι δήμαρχοι αντιμετώπισαν προβλήματα με τα ποσοστά και τις έδρες τους.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο Δημήτρης Καμπόσος;

Οι Δήμαρχοι που διεκδικούν την εκλογή τους για τρίτη συνεχόμενη φορά, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι:

– Υπήρξαν ειλικρινείς στην σχέση τους με τους Δημότες και ότι ανταποκρίθηκαν στα όσα είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν.

– Ότι έχουν κάτι επιπλέον να προσφέρουν στην διάρκεια της νέας τους θητείας.

– Ότι οι συνεργάτες τους, παλαιοί και νέοι έχουν τις γνώσεις και την δημιουργική φλόγα που χρειάζεται, για να υπηρετήσουν τους Δημότες. Η απλή αναλογική που λειτούργησε διαβρωτικά για όλους τους μεγάλους συνδυασμούς, εμάς δεν μας φόβισε. Οι Δημότες είπαν και πάλι «Προχώρα Δήμαρχε έχεις πολλά να κάνεις ακόμη». Ο κόσμος μου έδωσε την εντολή να συνεχίσω έχοντας αυξημένο κύρος στις διεκδικήσεις που θα εγείρω προς την Αθήνα, την Περιφέρεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση για έργα και δράσεις που θα μας αναδείξουν σε Δήμο πρωταγωνιστή. Όσο για το φαινόμενο Καμπόσος που ρωτάτε, τι περιμένετε να εγκωμιάσω τον εαυτό μου; Δε θα το κάνω. Θα σας προσκαλέσω όμως, εσάς και τους αναγνώστες σας, να έρθετε στο Άργος και την ευρύτερη περιοχή να δείτε με τα μάτια σας το έργο που έχει γίνει. Αν μάλιστα αναλογιστείτε πως όλα αυτά έγιναν χωρίς δάνεια, με αποπληρωμή παλαιών δανείων και με κομμένη την κρατική χρηματοδότηση κατά 80%, τότε ίσως πάρετε την απάντηση στο ερώτημά σας.

Ο δήμος Άργους-Μυκηνών, τί σημαίνει για εσάς ; Μέχρι τώρα για ποια έργα που έχετε καταφέρει είστε υπερήφανος και ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου σας που θέλετε να λυθεί επί των ημερών σας;

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ήταν και είναι η ζωή μου. Μαζί βέβαια με την οικογένεια και την


Πατρίδα μου. Υπάρχω και αγωνίζομαι για να ανακτήσει την αίγλη των Δαναών της Αρχαιότητας. Είναι βαριά η κληρονομιά του να άρχεις της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης. Της πατρίδας της γενιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Του δήμου που όλοι γνωρίζουν από τις Μυκήνες, τον Ηρακλή και την Πυραμίδα του Ελληνικού. Είμαι υπερήφανος για την πιο σύγχρονη Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού που φτιάξαμε με αυτοχρηματοδότηση και την ονομάσαμε «Μέγας Αλέξανδρος» για να θυμίζουμε τον εκπολιτιστικό ρόλο του Έλληνα στον οποίο η ανθρωπότητα προσέδωσε τον χαρακτηρισμό “Μέγας”.

 Είμαι υπερήφανος για την ανάπλαση της κεντρικής μας πλατείας που άλλαξε την όψη της πόλης και που βραβεύτηκε για την αρτιότητα και την ενσωμάτωσή της μελέτης της. 

Είμαι υπερήφανος για το σύγχρονο κολυμβητήριο που φτιάξαμε, και αυτό με αυτοχρηματοδότηση, και που το παραδίδουμε μέχρι το Πάσχα, στη νεολαία μας και όχι μόνο. Είμαι υπερήφανος που όλοι οι μαθητές του Δήμου μας είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική εταιρεία και οι Δημότες μας νιώθουν ασφαλείς γιατί, πέραν της αστυνομίας ο δήμος έχει αναπτύξει κι ένα σύστημα περιπολιών σε όλη την έκτασή του βοηθώντας στην πρόληψη της χαμηλής εγκληματικότητας. Όσον αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως σε όλους τους Δήμους, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα πρόβλημα με σημαντικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές διαστάσεις. Πήραμε ήδη τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα το λύσουμε, ανεξάρτητα από τον Φαραωνικό σχεδιασμό της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής που θα φόρτωνε τους δημότες μας με υπερβολικά έξοδα.

Θεωρώ ότι η αγάπη που σας έχουν οι δημότες σας, πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχα δικά σας οράματα τόσο για την καθημερινότητά τους, όσο και για την πόλη. Είμαι σίγουρη ότι κάτι ετοιμάζετε. Εκείνο που μου διαφεύγει είναι τί μπορεί να είναι αυτό; Υπάρχει κύριε δήμαρχε κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί; Θέλετε οι πατριώτες σας να ενημερωθούν από εμάς;

Αυτό που σήμερα είμαι έτοιμος να αναγγείλω μέσω της εφημερίδας σας είναι το νέο μεγάλο ξεκίνημα που κάνουμε από τον Γενάρη του 2020, για να μετατρέψουμε τον δήμο Άργους Μυκηνών σε κορυφαίο δήμο εφαρμογής της τεχνολογίας Blockchain στην σχέση διοίκησης και Πολίτη. Το υπαινίχθηκαν ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Εμείς θα παρουσιάσουμε την πρώτη εφαρμογή του τον Ιανουάριο του 2020 και βέβαια θα είστε προσκεκλημένη μας στην σχετική εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος». Είμαι βέβαιος πως σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο Δήμος μας θα είναι παράδειγμα καινοτόμων εφαρμογών για όλη την Ελλάδα.

Επίσης οι συμπατριώτες μου γνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες που κάνω για την δημιουργία του Ιστορικού Μυθολογικού Πάρκου των Μυκηνών. Ένα μοναδικό έργο ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής και διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς πρόκειται για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων. Είναι ένα όνειρο ζωής για το οποίοι έχουν δείξει αρχικό ενδιαφέρον μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε βραβευτήκατε στις Κάννες με το Excellence in City Management (Αριστείο για τη Διοίκηση της Πόλης) και το City Manager of the Year (Manager της Χρονιάς). Εκτός συνόρων η φήμη σας λοιπόν! Κύριε δήμαρχε, αυτές οι βραβεύσεις ενισχύουν το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες σας;   
 

Ήταν δύο βραβεύσεις που μου απονεμήθηκαν χάρις στην επιτυχή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων δυνατοτήτων που έκανα, ως Δήμαρχος, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Αξιοποίησα την διαδικασία βράβευσης για να προβάλλω τον Δήμο Άργους Μυκηνών σε περισσότερες από 16 χώρες, εκπρόσωποι των οποίων και παρίσταντο εκεί. Και ΝΑΙ! Αυτές οι διαδικασίες (όπως και άλλες που έχω πετύχει εντός της Ελλάδος) με δυναμώνουν και με κάνουν να επιδιώκω με περισσότερη επιμονή την ανάπτυξη και την ανάδειξη του Δήμου μας στην κορυφή. 

Θέλω να φτάσω στο σημείο να λένε για μας «είναι ο αρχαιότερος Δήμος της Ευρώπης και ένας από τους κορυφαίους σε θέματα σύγχρονης διοίκησης». Να κεφαλαιοποιήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στον αναπτυξιακό τομέα (Τουρισμό και start up εταιρείες) και να διεκδικήσουμε την επιστροφή των ξενιτεμένων παιδιών μας.

Υπάρχει συνταγή και αν ναι, ποια είναι για να έχει επιτυχία ένας δήμαρχος;

Ναι υπάρχει συνταγή! Να αγαπάς τον τόπο σου, να πιστεύεις στους συμπολίτες σου, να προσφέρεις ολοκληρωτικά τον εαυτό σου σ’ αυτό που κάνεις. Να είσαι ειλικρινής σε όσα λες και να μη φοβάσαι τις συγκρούσεις αν αυτές γίνονται για το κοινό καλό. Και κάτι τελευταίο… Να έχεις όνειρα και να αγωνίζεσαι ανυποχώρητα για την πραγματοποίησή σου. Να μην είσαι διαχειριστής, να είσαι Δημιουργός! Να μην είσαι συμβατικός, να είσαι επαναστάτης.

Να αφήσουμε το ρόλο σας ως αιρετός και να πάμε σε αυτόν του πατέρα, πόσο σας προβληματίζει το αύριο για τα παιδιά σας, αλλά και για όλα τα παιδιά της Ελλάδας;

Η Ελλάδα στην οποία ζούμε σήμερα, είναι κατώτερη των δυνατοτήτων του Λαού των Ελλήνων. Είναι προφανείς οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών πρακτικών που έχουν επικρατήσει. Τα παιδιά μας, όπως και η Ελλάδα αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και ένα σημαντικότερο ρόλο στον κόσμο που έρχεται. Πρέπει να πιστέψουμε στους νέους και να τους ανοίξουμε δρόμο να περάσουν μπροστά. 

Το παλιό σύστημα πρέπει να παραμερίσει ή να γκρεμιστεί. Οι νέοι μας, τα παιδιά μας, να βγάλουν νέες ηγεσίες μέσα από τα σπλάχνα τους, να διεκδικήσουν την καθοδήγηση της Ελλάδας και να την ξανακάνουν σεβαστή στην παγκόσμια κοινότητα. Να πιστέψουν στην Ελλάδα, στην ιστορία της, στο μέλλον της, στις αξίες της, στον πολιτισμό της και στην δυνατότητά τους να γίνουν οδηγοί και όχι παρίες. 

Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενεργειακές δυνατότητες. Αλλά είναι ακόμα πιο πλούσια σε ποιότητα ανθρώπων. Με αυτές τις σκέψεις, ο προβληματισμός μου δεν είναι το αύριο για τα παιδιά της Ελλάδας. Είναι το πως θα ξεκολλήσουμε από τους ανθρώπους και τις νοοτροπίες του χτες και θα εμπιστευτούμε το αύριο της Πατρίδας μας στα παιδιά των Ελλήνων, για να δημιουργήσουν ελεύθερα το μέλλον που τους αξίζει.

Νάντια Μανιάτη
Συντάκτρια Εφ.«Πατρίς» / Ραδιοφωνική Παραγωγός ΟΡΤ FM 92.3
Πηγή: patrisnews.com

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ