ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τιμητική εκδήλωση για την Μελίνα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

Η Μελίνα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος
Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», στο πλαίσιο του έτους «Μελίνα Μερκούρη», οργανώνει την τιμητική εκδήλωση "Η δική μας Μελίνα", στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος «Κανάρη 4», στο Κολωνάκι, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: 

- Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

- Ιωάννα Παπαντωνίου, πρόεδρος ΠΛΙ

- Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη 
Παράλληλα, στον χώρο θα εκτεθούν ενδύματα της μεγάλης Ελληνίδας από τη συλλογή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου.

Η σχέση της Μελίνας Μερκούρη με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και προσωπικά με την πρόεδρό του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. 

Το ΠΛΙ εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Ευρωπάλια 1982 με την έκθεση «Ο κύκλος της ζωής» (Βρυξέλλες 2.10-1.11.1982), που του ανατέθηκε από την τότε υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνα Μερκούρη. 
Όταν η Αθήνα έγινε η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, το ΠΛΙ συμμετείχε στον εορτασμό με την έκθεση «Η ελληνική φορεσιά και το κόσμημα άλλοτε και τώρα», την πρώτη έκθεση μόδας στην Ελλάδα.

Επίσης, το 1989 στο ΠΛΙ ανατέθηκε από τη Μελίνα Μερκούρη το Εθνικό Αρχείο Ενδυμασίας, ενώ το 2003 η Ιωάννα Παπαντωνίου ίδρυσε την Ελληνική Εταιρία Ενδυμασιολογίας, ως προέκταση του Αρχείου. 
Η αείμνηστη Μελίνα υπήρξε πάντα αρωγός του ΠΛΙ, βοηθώντας κυρίως τη συμμετοχή του σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό, με σκοπό την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

*Φωτογραφίες

Η Μελίνα Μερκούρη με την Ιωάννα Παπαντωνίου στην έκθεση «Η ελληνική φορεσιά και το κόσμημα άλλοτε και τώρα», Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ