ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ένα δημιουργικό τριήμερο στην Θεσσαλονίκη για τον Γ. Μουσταΐρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:34:00 π.μ. | | |
Ένα δημιουργικό τριήμερο στην Θεσσαλονίκη για τον Γ. Μουσταΐρα
Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του CD με τίτλο «Θεέ μου Μεγαλοδύναμε», όπου ο Γιώργος Μουσταΐρας τραγουδά 20 ρεμπέτικα και νεορεμπέτικα τραγούδια, ο εκδοτικός οίκος της Θεσσαλονίκης «Ερωδιός» τον προσκάλεσε να μιλήσει στο βιβλιοπωλείο «Αριστοτέλειον». Η ομιλία έγινε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων διαλέξεων «Ελληνικής Παιδείας», που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο και είχε τίτλο «Μπουζούκι μου διπλόχορδο, Πανδούρα – ταμπουράς οι πρόγονοι». 

Την ομιλία παρακολούθησαν άνθρωποι του πνεύματος (καθηγητές Πανεπιστημίου, συγγραφείς, κ.λ.π.) καθώς και απλοί βιβλιόφιλοι. Η ομιλία διανθίστηκε με ταξίμια που έπαιξε στο μπουζούκι του ο Θεσσαλονικιός δεξιοτέχνης Νίκος Βουλανάς. 
Την επομένη, ο Αργείος συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής είχε συνεργασία με τον εκδότη του «Ερωδιού» Βασίλη Χρήστου, για να δοθεί η τελική μορφή στο βιβλίο «Αναμνήσεις ενός πλοιάρχου», του Αργείου καπετάνιου Παναγιώτη Π. Φίλη, που θα κυκλοφορήσει σύντομα σε δεύτερη επαυξημένη έκδοση. Επίσης, έκλεισε η συμφωνία για την έκδοση της ιστορικής τετραλογίας του Γιώργου Μουσταΐρα, με πρωταγωνιστές έξι ηρωικές μορφές του Άργους και της ευρύτερης περιοχής, υπό τον γενικό (προσωρινό;) τίτλο «Οι Ατρόμητοι». Η μέρα έκλεισε με την συγκινητική συνάντηση με έναν φίλο από τα παλιά, που δεν μπόρεσε να παραστεί στην ομιλία. Ήταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας. 
Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου είχε προγραμματισθεί, με την πρωτοβουλία φίλων του Γιώργου Μουσταΐρα, να κλείσει πανηγυρικά το τριήμερο παρουσίας του στην πόλη, με μια ρεμπέτικη βραδιά. Στην αρχή είχε επιλεγεί κεντρικό μπαρ αλλά επειδή, η ομήγυρις των φίλων έκρινε πως ένα παραδοσιακό στέκι θα ήταν καταλληλότερος χώρος, το σχέδιο άλλαξε, με προορισμό το «Νόστος» (σ.σ. συμβολική και η ονομασία), που βρίσκεται στο τέρμα της Ολύμπου (όπου και η παλιά του γειτονιά). Εκεί, παρέα με τον Νίκο Βουλανά (φωνή – μπουζούκι), τον Κώστα Γεωργίου (κιθάρα – μπουζούκι) και την Αντελίνα (φωνή – νταϊρέ & ζίλια), έγινε ένα τρικούβερτο γλέντι που κράτησε μέχρι τις 2:30 π.μ. Μεταξύ των φίλων, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά Κώστας Πάντσης, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Κώστας Χρήστου και ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Πάνος Νοτόπουλος.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ