Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

Λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων ζητάει το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:58:00 μ.μ. | | |
Λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων ζητάει το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό για τους συναδέλφους που εργάζονται στα συσκευαστήρια νωπών φρούτων αλλά και σε άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Οι συνάδελφοι συνεχίζουν να συνωστίζονται στις γραμμές παραγωγής, χωρίς να τους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας, σα να μην τρέχει τίποτα.

Χαρακτηριστικά σε αίτημα συναδέλφων για λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, όπως απολύμανση, μάσκες κτλ ,η κυνική απάντηση της εργοδοσίας, στην δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων ήταν, «πως δεν έχει καμία ευθύνη για προμήθεια υλικών για την προστασία της υγείας τους» και έριξε το "μπαλάκι" στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, λέγοντας μάλιστα εντελώς προκλητικά «να φέρουν απ’ το σπίτι τους».

Αδιαφορούν πλήρως για τους εργαζόμενους που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς μέτρα προστασίας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και των ανθρώπων γύρω τους.

Αλήθεια τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος, που εξοντώνεται σωματικά και ψυχικά, με ατελείωτα ωράρια και άθλιους μισθούς και την ίδια στιγμή τα αντισηπτικά και οι μάσκες πουλιούνται σαν προϊόντα μαύρης αγοράς, αντί να τα εξασφαλίζει δωρεάν το κράτος και η εργοδοσία;

Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που αν έχει συμπτώματα, δεν μπορεί να εξεταστεί στο νοσοκομείο και απλά του συστήνεται να καθίσει σπίτι του για δεκατέσσερις ημέρες, χωρίς κάποιο χαρτί από γιατρό; Πώς θα δικαιολογήσει την απουσία του απ’ την δουλειά;

Δεν μας εκπλήσσει βέβαια η προκλητική στάση των εργοδοτών, αφού έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που προπαγανδίζουν, με κάθε τρόπο, την ατομική ευθύνη. Βλέπουν την συγκεκριμένη κατάσταση σαν μια ευκαιρία για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Συνάδελφοι η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Η εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Απαιτούμε σε όλους τους χώρους δουλειάς, να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και να διασφαλιστεί η υγεία των συναδέλφων.

Με ευθύνη της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών, μάσκες, γάντια κτλ.

Άμεση απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων.

Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τον κορονοϊό, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι.

Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ