Σάββατο, 25 Απριλίου 2020

Αίτημα Γκιόλα για άμεση επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:51:00 μ.μ. | | |
Αίτημα κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας στον Υπουργό Προστασίας του πολίτη για την επάνδρωση του Α.Τ. Κρανιδίου, με αφορμή  τα τελευταία γεγονότα στη δομή φιλοξενίας.Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά του αιτήματος:

ΑΝΑΦΟΡΑ
24.04.2020
Γιάννης Γκιόλας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας
ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ.                                                                                Μ. Χρυσοχοΐδη                                                                               
           2.  Υφυπουργός Προστασίας του  Πολίτη, κ. Ε. Οικονόμου
ΚΟΙΝ.:  1.  Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας,
Αντιστράτηγο, κ. Μ. Καραμαλάκη
2. Γ.Π. Α.Δ. Πελοποννήσου,
Ταξίαρχο κ. Π. Πούπουζα
3. Διευθυντή Αστυνομίας Αργολίδας, κ. Λ. Κατσαντώνη
4. Π.Ο.ΑΣ.Υ
5. Ε.Α.Υ.Α.
ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Α.Τ. Ερμιονίδας, Περιφέρειας Αργολίδας για τη φύλαξη της δομής προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την αστυνόμευση της επαρχίας Ερμιονίδας».
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας με το από 22.4.2020 και με αρ. πρωτ.100/2/30 έγγραφό της έχει απευθύνει αίτημα προς τη Γ.Π.Α.Δ. Πελοποννήσου για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος του Δήμου Ερμιονίδας με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε αυτό να δύναται να αντεπεξέλθει στο αυξημένο των αναγκών που προέκυψαν από το γεγονός της διάγνωσης 150 ατόμων με Covid - 19 στην περιοχή του Κρανιδίου και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Με το ανωτέρω έγγραφό της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας επισημαίνει ότι «εδώ και καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο αριθμό μεταναστών στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Πόρτο Χέλι αποτελώντας, δυστυχώς, προάγγελο των δύσκολων καταστάσεων που διαδραματίζονται πλέον σε όλη την περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας».

Λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί έως σήμερα 150 κρούσματα του COVID-19,  η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας είχε ήδη ζητήσει την ενίσχυση του Α.Τ. Ερμιονίδας, «εφόσον σε καμιά περίπτωση το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αριθμητικά και να εφαρμόσει επαρκώς τα απαραίτητα μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής».

Μέχρι σήμερα και παρά τις δυσάρεστες εξελίξεις, καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές προς την ανωτέρω κατεύθυνση, γεγονός που εντείνει την αγωνία των ανθρώπων που υπηρετούν στο αστυνομικό σώμα της περιοχής το οποίο πέρα από τις συνήθεις και ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις του καλείται να φέρει εις πέρας και το έργο της αστυνόμευσης τόσο επί της τήρησης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην περιοχή όσο και επί της συνεχούς φύλαξης της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας αναφέρει ότι «οι ενισχύσεις προσωπικού που διατίθενται από τις 16/04/2020 για τη φύλαξη – αστυνόμευση της δομής των μεταναστών συνεπεία του πρώτου κρούσματος COVID-19 προέρχονται κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία από διάφορες υπηρεσίες της Δ.Α. Α
 με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ανταπόκριση των βασικών καθηκόντων αστυνόμευσης στον υπόλοιπο νομό» και «ότι όσον αφορά στη φύλαξη της δομής μεταναστών στο Πόρτο Χέλι, δεν έχουμε επάρκεια αστυνομικού προσωπικού και γι΄αυτό ζητάμε την άμεση ενίσχυση και του Α.Τ. Ερμιονίδας με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο της αστυνόμευσης τόσο του συγκεκριμένου δήμου που έχει τεθεί σε καραντίνα αλλά και του υπόλοιπων περιοχών του νομού Αργολίδας».

Το αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας είναι απόλυτα εύλογο και η εναγώνια έκφρασή του οφείλει να γίνει κατανοητή από τις πολιτειακές αρχές και να ληφθούν από αυτές, το αμεσότερο δυνατόν, οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ικανοποίησή του.
Η κατάσταση ανάγκης στην οποία έχει πλέον περιέλθει η περιοχή Κρανιδίου – Πορτοχελίου επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τις φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρξε έγκαιρη μέριμνα για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Eπί του παρόντος, επιβάλλεται η αμελλητί ανάληψη κάθε μέτρου και πρωτοβουλίας που μπορεί να ενισχύσει το έργο των αρμοδίων φορέων, αρχών και υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής  περαιτέρω εξάπλωσης του Covid-19 στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη ότι, πέραν της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας,  η περιοχή της Ερμιονίδας παρουσιάζει ορισμένα, ακόμη, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κατά πρώτον, βρίσκεται σε σημείο απομακρυσμένο από την έδρα της  Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Ναύπλιο, γεγονός που δυσχεραίνει την άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων, καθώς επιβάλλει περισσότερες μετακινήσεις και περισσότερο χρόνο μετάβασης. Κατά δεύτερον, το Πορτοχέλι, αλλά και όλη η Ερμιονίδα αποτελούν φημισμένους τουριστικούς προορισμούς , που σημαίνει ότι δέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών κατά τις τουριστικές περιόδους, και δη τους θερινούς μήνες που πλησιάζουν. Ως εκ τούτου, οι δημοτικές αρχές και τα τοπικά αστυνομικά όργανα καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ανάγκες παροχής υπηρεσίας σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του έτους.

Ο συνδυασμός της ύπαρξης της δομής φιλοξενίας με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν με το πληθυσμιακό δυναμικό που πρόκειται η περιοχή να δεχθεί σε σύντομο, απ’ό,τι φαίνεται, χρονικό διάστημα, επιτάσσουν την άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος του Δήμου Ερμιονίδας, ώστε αυτό να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην κρίσιμη, για τη δημόσια υγεία, κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά και στην  πρόληψη και προστασία της υγείας προσφύγων, μεταναστών, κατοίκων και επισκεπτών – τουριστών στο άμεσο μέλλον. Ο κίνδυνος ελλοχεύει.

Για τους λόγους αυτούς, και σύμφωνα και με το από 22.4.2020 και με αρ. πρωτ. 100/2/30 έγγραφό της Αστυνομικής Ένωσης Υπαλλήλων Αργολίδας στο οποίο αναφέρθηκα και το οποίο επισυνάπτω,  παρακαλώ να εξαντλήσετε τη δυνατότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων Ερμιονίδας το οποίο, πέραν του ότι θα αναβαθμίσει ποιοτικά και θα καταστήσει ευρυθμότερη την αστυνόμευση στην περιοχή, σύμφωνα με τα προσφάτως ληφθέντα μέτρα, θα διευκολύνει, αναμφίβολα, τα μέγιστα την προσπάθεια που καταβάλλεται από άπαντες τους φορείς και τις αρχές του τόπου να φέρουν εις πέρας αυτό το τόσο δυσχερές και κρίσιμο, για την υγεία των πολιτών και για τη δημόσια υγεία, έργο και καθήκον.

Στο πλαίσιο της ανάληψης των απαιτούμενων ενεργειών και παρεμβάσεων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη διαχρονική έλλειψη του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας σε προσωπικό, όπως και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας επισημαίνει, και προκειμένου, σε αυτή την κρίσιμη εποχή να  διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία, αλλά και να εξασφαλιστεί ουσιαστικά και με επάρκεια η υποχρέωση της διαρκούς αστυνόμευσης της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Με εκτίμηση,
Ο Βουλευτής 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ