ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Μηταράκης: Σε δομές του ΔΟΜ και όχι του υπουργείου Μετανάστευσης τα κρούσματα κορωνοϊού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:33:00 π.μ. | | |
Μηταράκης: Σε δομές του ΔΟΜ και όχι του υπουργείου Μετανάστευσης τα κρούσματα κορωνοϊού
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει τη διαχείριση των τριών δομών στα οποία είχαμε κρούσματα του κορωνοϊού, επτά περιπτώσεις κατεγράφησαν σε άλλες τοποθεσίες -χωρίς να διευκρινίζεται σε τι περιπτώσεις αναφέρονται-, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στα κέντρα καταγραφής, υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης στην επιστολή - απάντησή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, στα ζητήματα που ζήτησαν διευκρινήσεις οι ευρωβουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της LIBE και αφορούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σε σχέση με το προσφυγικό.

Η ευθύνη του υπουργείου

Η επιστολή, την οποία έδωσε στη δημόσιοτητα το υπουργείο το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρεται σε συνολικά 202 κρούσματα σε αιτούντες άσυλο και χθες ο ΔΟΜ εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι “σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα τελούν υπό την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ασφαλείας”.

“Κατόπιν συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΔΟΜ την παροχή συγκεκριμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών διαχείρισης των δομών μέσω του προσωπικού του Οργανισμού που εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργάσιμων ωρών. Ο ΔΟΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παράτυπες πράξεις που πιθανώς να διαπράξουν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες και δεν ελέγχει τις μεταφορές του πληθυσμού από και προς τις συγκεκριμένες δομές, οι οποίες και ενεργοποιούνται κατόπιν απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου” προσθέτει, προφανώς απαντώντας εμμέσως και σε όσα έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για τη δομή στο Κρανίδι.

Η κατάσταση στα νησιά


Στην επιστολή Μηταράκη γίνεται λόγος για την παρουσία ιατρικού προσωπικού στα ΚΥΤ και πλήρους ιατρικού ελέγχου σε όποιον εμφανίζει συμπτώματα του κορωνοϊού, ενώ αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες κλειστές δομές των νησιών, στις οποίες ονομάζει “ΚΥΤ πολλαπλών χρήσεων”, τονίζει ότι “η χρηματοδότηση γι’ αυτές τις δομές είναι πλέον διαθέσιμη και ολοκληρώνουμε σχέδια για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό”. Προσθέτει επίσης ότι συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για να διασφαλιστεί η στήριξη του σχεδίου που περιλαμβάνει το κλείσιμο υπαρχόντων καταυλισμών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στα νησιά.

Αλλαγές στη συμφωνία με την Τουρκία


Τέλος, ο υπουργός παραδέχεται ότι η “κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, ενώ βοήθησε στη μείωση της ροής το 2016, οδήγησε σε υπερπληθυσμό στα νησιά” και επισημαίνει ότι είναι “υψίστης σημασίας να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί ώστε να μην καταλήξουμε σε όλες τις αιτήσεις ασύλου στα νησιά για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε εκείνους που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ