ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης στις αγροτικές καλλιέργειες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:23:00 μ.μ. | |
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης στις αγροτικές καλλιέργειες
56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «τόσο η δραματική μείωση των εξαγωγών, όσο η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης και οι επιπτώσεις από τον περιορισμό των μετακινήσεων των παραγωγών και των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει σε τεράστια πλεονάσματα τροφίμων και σε κατάρρευση της τιμής στον παραγωγό»

Ερώτηση κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης για τις ανάγκες των αγροτικών καλλιεργειών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «τόσο η δραματική μείωση των εξαγωγών, όσο και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης στα λίαν απαραίτητα και χωρίς τη συμβολή της εστίασης και του Τουρισμού, αλλά και οι επιπτώσεις από τον περιορισμό των μετακινήσεων των παραγωγών και των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει σε τεράστια πλεονάσματα τροφίμων ή, ανάλογα το προϊόν, σε κατάρρευση της τιμής στον παραγωγό».

Επιπλέον προσθέτουν ότι «έχουμε τους περιορισμούς στη μετακίνηση των εργατών γης που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής. Τόσο η συλλογή πορτοκαλιών στη Λακωνία, Αργολίδα, Άρτα και τις άλλες παραγωγικές περιοχές, όσο και οι εργασίες στα πυρηνόκαρπα, κηπευτικά και αμπέλια που έχουν ξεκινήσει, απασχολούν κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες εργατών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως τα προβλήματα που έχουν προκύψει την τρέχουσα χρονιά, μεσούσης της πανδημίας, είναι σε δύο κατευθύνσεις:

- Η πρώτη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακίνησης των εργατών με τους αγρότες-εργοδότες προς τα αγροκτήματα. Στις περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια εργατικού δυναμικού, δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μετακίνησης για την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο για τους εργάτες. Έτσι, και οι αναγκαίες αγροτικές εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά και οι εργάτες χάνουν τα ημερομίσθιά τους, που είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης τους.

- Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων εργατών τόσο από άλλες περιοχές της χώρας, όσο και από γειτονικά κράτη που παραδοσιακά αποτελούσαν χώρες προέλευσης εργατών, προς τις περιοχές που έχουν έντονη απαίτηση σε εργασία αυτήν την περίοδο.
Και τα δύο παραπάνω προβλήματα έχουν ένα καθολικό τελικό αποτέλεσμα: την αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων καλλιεργητικών εργασιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν προς τους αρμόδιους υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Προτίθεται η κυβέρνησή σας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να μεριμνήσει για την ομαλή και με ασφάλεια, μετακίνηση και απασχόληση των εργατών γης στις αγροτικές εργασίες;

2. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στις περιοχές όπου τώρα ξεκινούν οι εργασίες;

3. Εξετάζετε τη λύση που σάς έχει προταθεί από φορείς των αγροτών για απασχόληση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις αγροτικές εργασίες υπαίθρου;

4. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα επιβίωσης των ήδη εγκατεστημένων εργατών γης που δεν μπορούν να μεταβούν σε τόπους που μπορούν να εξασφαλίσουν ημερομίσθιο για την επιβίωσή τους;


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ