ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Γ. Γκιόλας: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει, Tεστ Tεστ Tεστ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:36:00 μ.μ. |
Γ. Γκιόλας: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει, Tεστ Tεστ Tεστ
Την ευτυχή χρονική στιγμή που διεθνή και εγχώρια μέσα κάνουν λόγο για υποχώρηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του κορωνοϊού, με τη χώρα να βρίσκεται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ήτοι στα περίπου200 επιβεβαιωμένα κρούσματα έναντι των περίπου 228 του παγκοσμίου μέσου όρου, η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών δίκαια δεν υποχωρεί.


Πώς και γιατί να υποχωρήσει, άλλωστε, όταν είναι σε γνώση μας ότι σε πληθυσμό 11.000.000 κατοίκων έχουν διενεργηθεί μόλις 37.344 τεστ, όπερ μας κατατάσσει στην 53η θέση παγκοσμίως, ενώ μόλις μία εβδομάδα πριν βρισκόμασταν στην 50η και δεδομένου ότι με αναλογία 3.583 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχουμε κατρακυλήσει ήδη από την 57η στην 66η θέση;

H ανωτέρω κατάταξη σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διενεργήσει διαγνωστικά τεστ για το 0,34% του πληθυσμού της, τη χρονική στιγμή που η Γαλλία έχει διενεργήσει για το 0,50% αυτού (333.807τεστ για πληθυσμό 66.099.000), το Βέλγιο για το 0,92% (102.151τεστ για πληθυσμό 11.046.000), η Ιταλία για το 1,60% (963.473τεστ για πληθυσμό 60.036.000), η Ισπανία για το 0,77% (355.000τεστ για πληθυσμό 46.094.000), οι Η.Π.Α. για το 0,82 % (2.693,758τεστ για πληθυσμό 328.020.000), η Πορτογαλία για το 1,62%(162.798 τεστ για πληθυσμό 10.028.000), η Σουηδία για το 0,54%(54.700 τεστ για πληθυσμό 10.23.000) και η Ελβετία για το 2,35%(190.000 τεστ για πληθυσμό 8.057.000).

Προκύπτει, με λίγα λόγια, σοβαρή απόκλιση στην ποσότητα των διενεργούμενων τεστ στην Ελλάδα όχι μόνο εν συγκρίσει με χώρες με βαριά οικονομία και ισχυρές υποδομές, όπως η Γερμανία, αλλά και εν συγκρίσει με χώρες όπως η Πορτογαλία των επίσης10.023.000 κατοίκων ή το Βέλγιο των 11.46.000 κατοίκων. Ταυτόχρονα, η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παραμένει σαφής και επιτακτική : «τεστ, τεστ, τεστ».

Πώς αλλιώς άλλωστε, προκειμένου να καταστεί κατορθωτό να επιστρέψουν οι πολίτες στην επαγγελματική και εργασιακή ζωή χωρίς διακινδύνευση της ατομικής ή δημόσιας συλλογικής υγείας ή χωρίς το φόβο αυτής ; Πώς θα ανασταλεί το lockdown ή σε απλά ελληνικά ο αποκλεισμός της χώρας και πώς θα επανέλθουν το ανθρώπινο δυναμικό στις παραγωγικές δραστηριότητες δίχως τη γνώση του αριθμού των συνανθρώπων που νόσησαν με ή δίχως συμπτώματα ; Η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι θολή και τα στοιχεία απρόσφορα έως πλασματικά διαμορφώνοντας, μοιραία, μια ψευδή αίσθηση και αντίληψη της πραγματικότητας.

Επιπρόσθετα δε, στην ελλιπή γνώση μας επί της πραγματικότητας αυτής συμβάλλει και το, ιδιαζόντως σοβαρό, ότι όσα διαγνωστικά τεστ έχουν γίνει στη χώρα αφορούν αποκλειστικά στον πληθυσμό που νόσησε ή παρουσίασε συμπτώματα COVID 19 και στον υγειονομικό πληθυσμό. Τι γίνεται όμως με τους χώρους και τις υποδομές όπου περισσότεροι συμπολίτες μας διαβιούν από κοινού και υπό οριακές συνθήκες, όπως οι φυλακές και οι καταυλισμοί ;

Έως σήμερα, οι όποιες ενέργειες και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης έχουν υπάρξει σημειακές και εξίσου θολές. Πιο αναλυτικά, δεν έχει παρουσιαστεί, έως σήμερα, πλήρης πρόταση για τη στρατηγική αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίση συμπερίληψη εργαστηρίων δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή, μάλιστα, που περισσότεροι φορείς, όπως πανεπιστημιακά εργαστήρια ή ερευνητικά κέντρα έχουν προσφερθεί να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης σε δείγματα που θα έρχονται από τον ΕΟΔΥ με χαμηλό κόστος.

Μόλις προ δεκαημέρου φέρεται να εισακούσθηκαν οι παραινέσεις για την αξιοποίηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εννοώντας τη δήλωση του Προέδρου του ότι «το κτίριο στους Θρακομακεδόνες θα γίνει το στρατηγικό εργαλείο για τον έλεγχο του κορωνοϊού» και ότι θα διενεργούνται «7.500 μοριακά τεστ την εβδομάδα»3. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ολιγωρίας ως προς αυτό, καθώς το Κέντρο διαθέτει σημαντικό εξοπλισμό και τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα για ταχύ και μαζικής κλίμακας έλεγχο του κορωνοϊού (περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα).

Επίσης, μόλις προ 3ημέρου δημοσιεύθηκε η Απόφαση για τη «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα Κορωνοϊού κατ΄ οίκον με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα (ΕΠΜΔΤ)5».Ωστόσο, επειδή η βασική φιλοσοφία και στόχευση του προγράμματος αυτού αφορά την υλοποίηση παρεμβάσεων συστημικού χαρακτήρα και με προϋπόθεση την προοπτική βιωσιμότητάς τους, προκαλείται ακόμη μεγαλύτερος προβληματισμός σχετικά με την παρακαταθήκη που μπορεί να αφήσει μια τέτοια παρέμβαση στο σύστημα Υγείας.

Με λίγα λόγια, ο διαγνωστικός έλεγχος διευρύνεται με εξαιρετικά δειλά βήματα και υποστηρίζεται με πενιχρά οικονομικά ποσά, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται ούτε το είδος των τεστ ούτε ο κλινικός και επιδημιολογικός στόχος. Ταυτόχρονα, το εξοργιστικά μεγαλύτερο ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ (€30.000.000) έχει διατεθεί προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την διενέργεια τεστ ανίχνευσης, χωρίς φυσικά να έχει, ακόμη και σήμερα, διατιμηθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Συντηρείται, έτσι, η αισχροκέρδεια σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών της χώρας, προκειμένου οι ιδιώτες που κοστολογούσαν έκαστο τεστ από 180 έως 350 ευρώ και το έστελναν για ανάλυση στο Παστέρ και στο πιστοποιημένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ να εξακολουθήσουν να ωφελούνται και οι πολίτες που δεν διαθέτουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, να στερούνται την ιατρική παρακολούθηση έως και να πεθαίνουν κατ’οίκον.

Όλες οι σκέψεις που εκθέτω δεν πηγάζουν από διάθεση στείρας αντικυβερνητικής κριτικής, αφού άλλωστε είναι διαπιστωμένες και γνωστές σε όλους οι ελλείψεις νοσοκομειακού εξοπλισμού, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του συστήματος με μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ο καθορισμός της ημερήσιας αποζημίωσης κλίνης Μ.Ε.Θ. των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο εξοργιστικό ποσό των χιλίων εξακοσίων ευρώ (€1.600) ευρώ ημερησίως, καθώς, βέβαια, και η αδιαφάνεια στη διανομή του τύπου του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των έντεκα εκατομμυρίων(11.000.000), ενώ, μάλιστα, έπεται «2η φάση» καμπάνιας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, όπως διεμήνυσε, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Νέα, με λίγα λόγια, και πολύ μεγαλύτερα ποσά πρόκειται, επιλεκτικά πάντοτε, να κατευθυνθούν προς τα φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, με απόφαση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Πέτσα, εγκρίθηκαν προγράμματα επικοινωνιακής προβολής 7 Περιφερειών της χώρας για το 2020 συνολικού ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα προγράμματα επικοινωνίας των υπολοίπων 6 Περιφερειών και τα ποσά που αφορούν την επικοινωνιακή πολιτική των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Ε.Π. των Περιφερειών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τότε το ποσό μπορεί να φτάνει τα 45εκατομμύρια.

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνει η αποτίμηση της διάδοσης του COVID 19Xμε τον πιο πειστικό, αξιόπιστο και ακριβή επιστημονικά τρόπο, ώστε να γνωρίζουμε πότε θα είναι, με το καλό, ο καιρός για να περιοριστούν τα μέτρα με την αποκλειστική φροντίδα και πρόνοια να διασφαλιστούν η υγεία και η επιβίωση της κοινωνίας.

Πηγές :

https://www.efsyn.gr/ygeia/238938 ypohorise-i-ellada-ston-pagkosmio-harti-tov-koronoiov

https://worldometers.info/coronavirus/countries

https://iefimerida.gr/ellada.koronoios-ekea-xekina-7500-moriaka-test

https://tvxs.gr/news/ellada/giati-den-aksiologeitai-ethniko-kentro-aimodosias-gia-ta-test-koronaiou

https://www.epdm.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?tem=475

https://www.avgi.gr/article/10842/10939462/oi-kinetes-omades-ygeias-kai-to-kakektypo

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ