ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Πανελλαδική δράση για τους εργαζόμενους στα Super Market

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:52:00 μ.μ. | |
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Πανελλαδική δράση για τους εργαζόμενους στα Super Market
Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ - 15 AΠΡΙΛΗ - 11:00 πμ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΡΓΟΥΣ 
(1ο ΧΛΜ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΓΟΥΣ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ) 
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ! 

Εργαζόμενε καταναλωτή, θα θυμάσαι, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της πανδημίας, το έβλεπες με τα μάτια σου, την απουσία στοιχειωδών κανόνων προστασίας μέσα στα καταστήματα των supermarket, την πλήρη έλλειψη μέσων προστασίας, την ανυπαρξία σε τζαμάκια στα ταμεία, στις αποστάσεις. Σε αρκετές αλυσίδες supermarket, σε κάθε πόλη, η απαίτηση των εργαζομένων για μέτρα προστασίας αντιμετωπίστηκε από την εργοδοσία αρνητικά με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι τα γάντια ή οι μάσκες, "τρομάζουν το καταναλωτικό κοινό".

Στις μέρες που ακολούθησαν η συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία και τα αιτήματα των εργαζομένων έφεραν κάποια μέτρα προστασίας, όχι όμως επαρκή, όχι στο σύνολο των καταστημάτων, όχι ικανά για να προστατεύουν ολοκληρωμένα την υγεία των εργαζομένων.

Η στήριξη, η συμπαράσταση αλλά και η απαίτηση να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα supermarket είναι και δική σου υπόθεση! Δείξε την αλληλεγγύη σου στους συναδέλφους εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες καθώς βρίσκονται καθημερινά και "βρέξει-χιονίσει" στο πόστο τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν, να κάνουν δεύτερη σκέψη για το που θα ακουμπήσουν, πόσο κοντά θα βρεθούν με άλλους ανθρώπους.

Στις άλλες χώρες μετρούν ήδη εργαζόμενους νεκρούς! Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική εργαζόμενοι σε μεγάλα supermarket μετράνε νεκρούς και κρούσματα ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια σε πωλήσεις και κέρδη. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, η εντατικοποίηση της εργασίας μεγαλώνει, κρούσματα σε καταστήματα και γραφεία κρύβονται, οι πιέσεις και οι απειλές αυξάνονται, οι άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς και σε ευπαθείς ομάδες περνούν από χίλια κύματα για να δοθούν. Όλα αυτά γίνεται προσπάθεια να σκεπάζονται πίσω από τις διαφημιστικές καμπάνιες των αλυσίδων supermarket, τα δημόσια "υποκριτικά" ευχαριστώ και τα μπόνους που διαβάζετε, με διατακτικές επιταγές δηλαδή με χρήματα που επιστρέφουν πίσω στις ίδιες τις επιχειρήσεις που τα δίνουν. Αυτά τα μπόνους σε συνθήκες πανδημίας, στη Γαλλία ονομάστηκαν ως "μπόνους θανάτου". Η παροχή τους δε μπορεί να κρύψει τα ελλειπή ως και ανύπαρκτα μέσα προστασίας, την ίδια την αξία της ζωής.

Σε αρκετά καταστήματα ακούτε από τα μεγάφωνα των καταστημάτων να ζητούν συγγνώμη από τους καταναλωτές για την καθυστέρηση η οποία υπάρχει λόγο αδειών ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, δεν ακούτε όμως ότι ακόμα και για αυτές δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν ακούτε τη σθεναρή άρνηση των εργοδοτών, ακόμα και τώρα που υπάρχει ανάγκη, να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Δεν ακούτε, όπως ούτε και εμείς, για τα κρούσματα τα οποία αποκρύπτουν, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά την δημόσια υγεία. Οι εργοδοσία στον κλάδο έχει θησαυρίσει τις τελευταίες μέρες, καθώς ανακοίνωσαν αυξήσεις του τζίρου 30% σε σχέση με πέρυσι, που σε αρκετές περιπτώσεις αισχροκερδούν και έχουν ανεβάσει τις τιμές, με την κάλυψη της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Για να παρθούν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας, της υγείας, της ζωής μας. Μαζί με τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, που αγωνίζονται για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, διεκδικώντας με το σύνθημα πως «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», συνεχίζουμε τις δράσεις μας. Η ΦΩΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ!

ΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPER MARKET

ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

- Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη

- Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

- Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

- Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

- Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

- Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

- Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

- Να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ - ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (idypal.argolidas@gmail.com – 6948823862-/-6932134064)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ