ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μένδωνη για το φεστιβάλ Επιδαύρου: 15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:37:00 μ.μ. | |
Μένδωνη για το φεστιβάλ Επιδαύρου: 15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους (βίντεο)
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο το Πολιτισμού.


Η κ. Μενδώνη την Τρίτη είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν τις εξειδικευμένες δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου.

Η κυβέρνηση χθες αποφάσισε και κουπόνι αντίστοιχο με αυτό του τουρισμού και για τον πολιτισμό που θα αφορά την δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς κάποια παράσταση στο μέλλον εφόσον δεν υλοποιήθηκε αυτή για την οποία είχε ήδη αγοράσει εισιτήριο.

Σύμφωνα με την υπουργό έχουν δεσμευθεί ήδη 100 εκατομμύρια ευρώ. Στα οριζόντια έχουν υπολογιστεί 65 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμα λάβει το επίδομα 800 ευρώ.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το υπουργείο διπλασιάζει το ποσό επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα, σε δύο εκατομμύρια ευρώ, για το 2020, ανταποκρινόμενο στην πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων θεάτρου.

Επίσης ότι η θεατρική περίοδος 2020-2021, η οποία διακόπηκε βιαίως από την πανδημία επεκτείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι επιχορηγήσεις για τον χορό.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός δεν θα ζητηθεί επιστροφή επιχορήγησης αν δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν παραστάσεις, θα καλυφθεί το παραδοτέο από καλλιτεχνικό προϊόν.

15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, 15 Ιουνίου τα θερινά σινεμά και τα μουσεία και 15 Ιουλίου ξεκινούν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.

Η υπουργός τόνισε ότι θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες με βάση τις οδηγίες των ειδικών και τα δρώμενα θα είναι προσαρμοσμένα στη νέα κατάσταση.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται ότι δεν έχουν ειδικό πρόβλημα, είναι η πλέον ασφαλής περίοδος.

Τα άτομα στη σκηνή θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα απόστασης. Τρία μέτρα θα πρέπει να απέχει η σκηνή από τα πρώτα καθίσματα. Κενές οι δύο πρώτες δύο σειρές σε ένα αρχαίο θέατρο. Σε μια συναυλία με όρθιο το κοινό θα πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόσταση.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ θα παρέχονται δωρεάν οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι.
Τι θα γίνει με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020

Η κ. Μενδώνη έκανε ειδική αναφορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020.

«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του, θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων και θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες», δήλωσε η υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα της Επιδαύρου και τις παραστάσεις, η κ. Μενδώνη περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους μπορούν να ξεκινήσουν στις 15 Ιουλίου.

«Η Επίδαυρος είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, επομένως η καλλιτεχνική διευθύντρια θα αποφασίσει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν γιατί θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις», σημείωσε.

Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά

Μπορούν να λειτουργούν κανονικά από την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Πότε ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαίου με την τήρηση ειδικών πρωτοκόλλων ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους έχοντες ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Πότε ανοίγουν τα μουσεία

Τα μουσεία που πλέον θα λειτουργούν με κλιματιστικά ανοιχτού κυκλώματος μόνο ανοίγουν στις 15 Ιουνίου και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα εισέρχεται στον κλειστό χώρο, ενώ θα πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ