ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Πτώση τζίρου άνω του 50% στις επιχειρήσεις την πρώτη εβδομάδα μετά το lockdown

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:02:00 μ.μ. | |
Που ξόδεψαν οι πολίτες τα χρήματα τους την πρώτη εβδομάδα μετά το lockdown
Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών καταδεικνύει πως το 82,2% των καταστημάτων κατέγραψε πτώση πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις μάλιστα μίλησε για πτώση τζίρου άνω του 50%. Μόλις το 12,3% πήγε καλύτερα στο ταμείο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τα καταστήματα καλλυντικών και εκείνα με γυναικεία είδη περιποίησης και ομορφιάς κατέγραψαν τον μεγαλύτερο τζίρο κατά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης της αγοράς. Ικανοποιητική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, είχαν και τα παιδικά είδη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «ήταν αναμενόμενο για την πλειονότητα των επαγγελματιών να καταγράψει χαμηλούς τζίρους η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων». Σημειώνεται ότι στη Γερμανία κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων οι πωλήσεις παρουσίασαν «βουτιά» της τάξης του 35%.

Κατά την εκτίμηση των εμπόρων, αρνητική επίπτωση στην κίνηση της αγοράς είχε το γεγονός του ότι τα καταστήματα εστίασης και οι τουριστικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Στην έρευνα καταγράφονται επίσης και τα αιτήματα των εμπόρων προκειμένου να υποστηριχθεί η επιβίωση τους. Το 55,4% των επιχειρήσεων κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησης του την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους. Ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας με ποσοστό 27,9% καταγράφηκε η ανάγκη χρηματοδότησης μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σ.Καφούνης τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως το τέλος του έτους, την διευκόλυνση της χρηματοδότησης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ