ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ακριβοπληρωμένο αλλά λίγο αναμένεται φέτος το βερίκοκο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:20:00 μ.μ. | | |
Ακριβοπληρωμένο αλλά λίγο αναμένεται φέτος το βερίκοκο
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η συγκομιδή του βερίκοκου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Η παραγωγή είναι δεδομένο ότι θα εμφανίσει μείωση, όπως ακριβώς και στις υπόλοιπες παραγωγικές χώρες της ΕΕ. Στο νομό Αργολίδας η συγκομιδή των υπερπρώιμων βερίκοκων έχει ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες. 

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεοφάνης Σελλής, ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων «η παραγωγή φέτος στο βερίκοκο στην περιοχή μας, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζω, θα είναι ελλεμματική, όπως και σε ανταγωνίστριες χώρες. Η μείωση αυτή της αναμενόμενης παραγωγής θα αγγίξει το 50% και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών του καιρού, αστοχίας ποικιλιών κ.λπ. Εκτιμώ, ότι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, για όποιον έχει ικανή παραγωγή βερίκοκου φέτος, θα είναι μια καλή χρονιά, αφού ζήτηση υπάρχει για το προϊόν, ενώ κι αν έχουν γίνει εισαγωγές, θα είναι μικρών ποσοτήτων, αφού και στο εξωτερικό, η παραγωγή θα είναι μειωμένη. Οι τιμές στα υπερπρώιμα, στην Αργολίδα, αγγίζουν τώρα τα 2,20 ευρώ ανά κιλό, όπως δηλαδή έγινε και πέρσι, στο ξεκίνημα, αλλά μετά έπεσαν».

Στον κάμπο των Γιαννιτσών στο νομό Πέλλας, η συγκομιδή ξεκινά εντός των επόμενων τριών ημερών και οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί για τους αγρότες. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος - ιδιοκτήτης καταστήματος αγροτικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών «σε τρεις ημέρες από σήμερα ξεκινά η συγκομιδή στα Mikado, σε επτά περίπου αρχίζουν Mokador, η Pricia και Wondercot. Από αρχές Ιουνίου παίρνουν σειρά τα Bora, Media Bel και Luna, ενώ γύρω στις 15-18 Ιουνίου αρχίζει το μάζεμα στα Bebeco, Lady Cot και Kioto. Όλες οι αυτογόνιμες ποικιλίες, εκτός των Pricia, θα έχουν πολύ καλή παραγωγή. Η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη και οι τιμές παραγωγού στο ξεκίνημα θα κυμανθούν από 2 έως 2,5 ευρώ ανά κιλό. Πέρσι, η αντίστοιχη τιμή ήταν γύρω στα 2,40 ευρώ το κιλό».

Ελλειμματική αναμένεται η παραγωγή και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, λόγω κυρίως των αντίξοων καιρικών συνθηκών

Το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σε διάφορες περιοχές της Ημαθίας, όπου φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης «το Σαββατοκύριακο ξεκινάμε με την ποικιλία Tsunami. Σε όλες τις ποικιλίες στην περιοχή μας η αναμενόμενες αποδόσεις θα είναι πεσμένες. Αυτό οφείλεται στην χιονόπτωση της 1ης Απριλίου και τις πολλές βροχές που ακολούθησαν στην περιοχή επί τριήμερο. Οι καιρικές αυτές συνθήκες δημιούργησαν πρόβλημα στο δέσιμο του καρπού. Καλύτερη είναι η κατάσταση σε κάποια κτήματα με πιο ψηλά υψόμετρα. Εμείς εξάγουμε κατά 90% το επιτράπεζιο βερίκοκο, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ποιότητας. Η ζήτηση θα φανεί το επόμενο διάστημα».

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ