ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Μέτρα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών ζητάει το ΚΚΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:45:00 μ.μ. | |
Μέτρα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών ζητάει το ΚΚΕ
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης των αγροτοπαραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού όπως οι αιγοπροβατοτρόφοι, που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους σε εξευτελιστικές τιμές και οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών και πατάτας, που έχουν διάφορα προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής τους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν εις βάρος τους.

Επίσης, χωρίς καμιά στήριξη έχει μείνει και το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών λαϊκών αγορών. Όσοι από αυτούς μπόρεσαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους έχουν αποκλειστεί από τα όποια μέτρα, τη στιγμή που οι απώλειες στο εισόδημα τους ήταν μεγάλες λόγω της εκτόξευσης των εξόδων τους για μεταφορά των προϊόντων τους, διαμονή στο αστικό κέντρο κλπ. Επίσης, σημαντική ήταν και η καταστροφή της παραγωγής τους, κυρίως λόγω αδυναμίας μετακίνησης τις πρώτες 20 ημέρες της πανδημίας. Αλλά συνεχίστηκε και μετά, καθώς όσοι παραγωγοί “έστησαν πάγκο” είχαν να αντιμετωπίσουν και τη συνολική μείωση της κίνησης στις λαϊκές λόγω του γενικότερου κλίματος από το οποίο κερδισμένα βγήκαν τα σούπερ μάρκετ.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί λήψης μέτρων στήριξης των αγροτοπαραγωγών, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, με τον υπουργό επί έναν περίπου μήνα να δηλώνει ότι “μελετάει το ζήτημα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληττόμενοι αγροτοπαραγωγοί αποκλείστηκαν μέχρι και από τη μείωση 25% στην εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, που ίσχυσε για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ασφαλώς οι “μελέτες” του υπουργού, οι δηλώσεις περί ανάγκης “τεκμηρίωσης των ζημιών με βάση τα οικονομικά δεδομένα” και οι αναζητήσεις “χρηματοδοτικών εργαλείων” από τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη ισχύουν αποκλειστικά για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Την ίδια ώρα, χωρίς κανένα δισταγμό ή δεύτερη σκέψη από πλευράς της κυβέρνησης, στη λίστα αυτών που ενισχύονται έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους οι μεγαλοβιομήχανοι – μεταποιητές της αγροτικής παραγωγής (πχ εκκοκκιστές, ποτοβιομήχανοι, γαλακτοβιομήχανοι, βιομήχανοι κρέατος, παγωτού κ.α) αλλά και κατηγορίες μεγαλεμπόρων.

Η ενίσχυση βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων έχει φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση τους αγροτοπαραγωγούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αιγοπροβατοτρόφων: Σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές και να καλύψουν άλλες ανάγκες τους λόγω έλλειψης ρευστότητας, καθώς με τα μέτρα της κυβέρνησης οι βιομήχανοι απόκτησαν δικαίωμα να τους καθυστερούν την πληρωμή του γάλακτος για επιπλέον 75 ημέρες. Αποτελεί τουλάχιστο ειρωνεία για αυτόν τον κόσμο ότι η μόνη κυβερνητική απάντηση που τους έχει δοθεί στα οξυμένα προβλήματά τους είναι ορισμένες διευκολύνσεις στη δανειοδότηση, από τις οποίες αντικειμενικά αποκλείονται οι βιοπαλαιστές αγρότες που στην πλειοψηφία τους είναι καταχρεωμένοι.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

Αν θα προχωρήσει έστω και τώρα η κυβέρνηση στη λήψη ορισμένων ουσιαστικών μέτρων (πχ χορήγηση επιδόματος επιβίωσης, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, απορρόφηση παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές, αποζημιώσεις, αναστολή χρεών κ.α) για τη στήριξη του εισοδήματος, την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι πληττόμενοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και παραγωγοί λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την προστασία τους από την ασυδοσία των εμπορο- βιομηχάνων που αισχροκερδούν.

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ