ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Ο Ερασίνος και ο υδροβιότοπος αποτελούν ένα πραγματικό δώρο της φύσης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:40:00 μ.μ. | |
Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Ο Ερασίνος και ο υδροβιότοπος αποτελούν ένα πραγματικό  δώρο της φύσης
Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε σήμερα (10/05) η εκδήλωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου , που είχε σαν θέμα την γνωριμία με τον Ερασίνο ποταμό και τον υδροβιότοπο του .


Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την προσπάθεια από την Περιφερειακή Αρχή, και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλτεζο , να καταστρέψει ουσιαστικά τον υδροβιότοπο καταστρέφοντας την κοίτη του Ερασίνου .

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 5/5 , προέβλεπε σε μήκος πεντέμισι χιλιομέτρων ( σχεδόν καθ όλο το μήκος της κοίτης) ,βαρέα μηχανήματα να σκάψουν και να εκχερσώσουν από κάθε βλάστηση την κοίτη επενδύοντας στις όχθες συρμάτινους κλοβούς με πέτρες .

Η μελέτη, η οποία σημειωτέον , είχε αρνητική εισήγηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προς τιμήν της , ουσιαστικά αντιμετωπίζει τον Ερασίνο σαν οχετό και ρέμα απορροής, και όχι σαν ποταμό τροφοδότη ενός ενεργού υδροβιότοπου, απ΄ τους σημαντικότερους της χώρας .

Το πρόσχημα γι' αυτό το εγκληματικό έργο εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, ήταν η αντιπλημμυρική προστασία . Ένας ισχυρισμός εντελώς αστήρικτος , αφού ο Ερασίνος δεν έχει δώσει ποτέ πλημμύρες τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν την καταστροφή του υδροβιότοπου .

Πέραν του περιβαλλοντικού εγκλήματος, η καταστροφή της κοίτης του Ερασίνου συνιστά έγκλημα και από οικονομική σκοπιά .

Ο Ερασίνος και ο υδροβιότοπος του βάλτου αποτελούν έναν θησαυρό ανεκμετάλλευτο για την περιοχή, ένα πραγματικό δώρο της φύσης .

Το 1.500.000 ευρώ που θα στοίχιζε η καταστροφή του ποταμού θα έπρεπε , αν διαθέταμε τον στοιχειώδη αναπτυξιακό οραματισμό , να το διαθέταμε σε έργα προστασίας, ανάδειξης, προβολής , διεύρυνσης, και οικοτουριστικής αξιοποίησης του υδροβιότοπου, για να λειτουργήσει σαν μέσο προσέλκυσης επισκεπτών και εσόδων .

Ευτυχώς , μετά την έντονη παρέμβαση της παράταξης μας , αλλά και της παράταξης των Οικολόγων, στο ΠΕΣΥΠ το θέμα αναβλήθηκε, και με την σημερινή μαζική παρουσία του κόσμου θεωρούμε ότι ματαιώθηκε οριστικά .
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ