Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Η συμβολή της διαχείρισης των τεχνικών έργων στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:35:00 π.μ. |
Η συμβολή της διαχείρισης των τεχνικών στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας
Το PATH (Port Authority Trans-Hudson) είναι ένα σύστημα ταχείας διέλευσης μητροπολιτικού σιδηροδρόμου (μετρό) που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. 

Ο σταθμός του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταστράφηκε κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι που βρίσκονταν ακριβώς πάνω από αυτόν. 

Ο νέος σταθμός του PATH που θα εξυπηρετούσε το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013 και προϋπολογίστηκε με κόστος 1.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το υπερβολικά μεγάλο αυτό κόστος οδήγησε στον χαρακτηρισμό του έργου ως “ο πιο ακριβός κόμβος μεταφοράς στον κόσμο”.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που οφείλονταν κυρίως στην αλυσίδα εφοδιασμού από τους προμηθευτές χάλυβα και στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και των κατασκευαστών ο νέος σταθμός του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άνοιξε για το κοινό στις 25/2/2014 (δηλ. ένα έτος μετά) και με αναμορφωμένο κόστος ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (δηλ. με υπερδιπλάσιο κόστος). Με τα ίδια χρήματα, η Νέα Υόρκη αλλά και οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μια ολόκληρη νέα μητροπολιτική σιδηροδρομική γραμμή. 

Όπως αποδείχθηκε, οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν είχαν την ευελιξία να αλλάξουν τους προϋπολογισμούς και τα χρονοδιαγράμματα στο έργο με αποτέλεσμα τις μεγάλες υπερβάσεις κόστους και χρόνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναποτελεσματικής διαχείρισης τεχνικού έργου, η οποία απέτυχε να διασφαλίσει πως το παραδοτέο έργο θα είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και με το αρχικά εκτιμώμενο κόστος.

Είναι φανερό ότι τα τεχνικά έργα έχουν γίνει σήμερα ιδιαίτερα πολύπλοκα, γεγονός που κάνει επιτακτική τη διαχείρισή τους σε οποιαδήποτε φάση αυτά βρίσκονται, δηλ. μελέτη, κατασκευή και λειτουργία. Ταυτόχρονα, το σημερινό επαγγελματικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο και δύσκολο να διαχειριστεί. Για όλους αυτούς τους λόγους έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ένας ιδιαίτερος επιστημονικός κλάδος, αυτός της Διαχείρισης Τεχνικών Έργων. Πρόκειται στην ουσία για μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση των μηχανικών και των λοιπών επιστημόνων που σχετίζονται με τα τεχνικά έργα, η οποία στόχο έχει να παρέχει τα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη και επιτυχημένη διαχείριση των τεχνικών έργων και να προσδώσει ένα στέρεο υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων.

Εάν εκτελέσετε μια αναζήτηση Google για Master's Degree in "Engineering Project Management" δηλαδή για Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη “Διαχείριση Τεχνικών Έργων", θα λάβετε περίπου 1,5 εκατομμύρια αποτελέσματα για μεταπτυχιακά προγράμματα από όλο τον κόσμο. Βεβαίως, όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αποκλειστικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας. Ακόμη και εάν μειωθούν αρκετά τα αποτελέσματα αναζήτησης, η εύρεση του σωστού προγράμματος δεν είναι μια απλή υπόθεση, ή μήπως τελικά είναι;

Στον Ελληνικό χώρο, υπάρχει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο ‘Διαχείριση Τεχνικών Έργων - ΔΧΤ’. Μερικά μόνο από τα οφέλη/πλεονεκτήματα του Προγράμματος ΔΧΤ είναι ότι αποτελεί χρονικά, το πρώτο Πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στο αντικείμενο αυτό (2004), έχει το καλύτερο (μετά από διαρκή αξιολόγηση) εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ελλάδα με διδάσκοντες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ παρέχει σπουδές από απόσταση με τον πλέον ευέλικτο τρόπο, με καινοτόμες μεθόδους και σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία. Τέλος, το Πρόγραμμα ΔΧΤ διαθέτει την καλύτερη φήμη στην αγορά εργασίας η οποία απορρέει όχι μόνο από τους 1000 και πλέον μεταπτυχιακούς φοιτητές που φοιτούν σήμερα σε αυτό αλλά και από τους 1000 και πλέον αποφοίτους του Προγράμματος

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.eap.gr/el/programmata-spoudwn/61-diaxeirisi-texnikon-ergon-msc

ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

https://dev.eap.gr/student-candidate/public#/

Γεώργιος Χατζηγεωργίου
Καθηγητής & Δ/ντής Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διαχείριση Τεχνικών Έργων - ΔΧΤ’
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - ΕΑΠ
email: hatzigeorgiou@eap.gr 

Φώτο: Νέος Σταθμός PATH Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (πηγή: pixabay) 
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ