ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Δ. Λυμπροπούλου: Ο Ερασίνος ποταμός της Αργολίδας δεν μπορεί να μπει σε συρματοκιβώτια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:16:00 π.μ. | | |
Δ. Λυμπροπούλου: Ο Ερασίνος ποταμός της Αργολίδας  δεν μπορεί να μπει σε συρματοκιβώτια
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την Τρίτη 5-5-2020, η περιφερειακή αρχή έχει φέρει προς ψήφιση την γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της δραστηριότητας «Οριοθέτηση-Διευθέτηση ποταμού Ερασίνου Π.Ε. Αργολίδας».

Το μελετώμενο έργο βρίσκεται εντός θεσμοθετημένων ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) Ναυπλίου Ν.Κίου - Κιβερίου σύμφωνα με το ΦΕΚ 396 Δ/8-6-1999 και η οποία είναι η περιοχή κατά μήκους του ποταμού Ερασίνου, εκατέρωθεν της όχθης του.

Ο υδροβιότοπος που αναπτύσσεται εκατέρωθεν του ποταμού Ερασίνου και στις εκβολές αυτού, είναι ο σημαντικότερος βιότοπος που συναντάμε στον Δήμο Άργους – Μυκηνών, με σταθερά νερά, το μοναδικό ποτάμι της Αργολίδας, παίρνει νερά από το Κεφαλάρι τις πηγές και εκβάλει στον Αργολικό κόλπο στη Νέα Κίο ανάμεσα στους Μύλους και την Λέρνα.

Αποτελεί φυσικό αεραγωγό και με την χλωρίδα και την πανίδα του συνιστά ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα το οποίο προκαλεί την ανανέωση του αέρα, το ηπιότερο κλίμα των περιοχών όπου διέρχεται, την αύξηση της φυτοκάλυψης, την σύνδεση του ανθρωπογενούς με το φυσικό περιβάλλον και την διατήρηση μικρών βιοκοινοτήτων.

Ο όποιος σχεδιασμός και η όποια εκτέλεση των αναγκαίων έργων, διευθετήσεων και παρεμβάσεων στον Ερασίνο ποταμό θα πρέπει αφ ́ ενός να μην παρακωλύεται η υδραυλική λειτουργία του και αφ ́ ετέρου να διασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία και το μικροκλίμα στις παραποτάμιες περιοχές.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει υποστεί πολύ μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις και η επένδυση πρανών σε συρματοκιβώτια - όπως προβλέπει η μελέτη - τα οποία θα έχουν χαλίκια (!!!!!!!!!!!!!!!!!) είναι πράξη εγκληματική.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω καλούμε την περιφερειακή αρχή και τις περιφερειακές παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου να είναι πολύ προσεκτικές και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις παρατηρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που εκφράζουν τον προβληματισμό τους:

· για τις επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα που αναπτύσσεται στην ήδη επιβαρυμένη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες περιοχή,

· για τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο ποτάμιο οικοσύστημα που αναπτύσσεται εντός της κοίτης του ποταμού και των παρόχθιων περιοχών του το οποίο είναι προστατευταίο σε όλο του το μήκος.

· Για τις επιπτώσεις της κατασκευής του έργου στη διαθεσιμότητα και στην ποιότητα τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων νερών της περιοχής.

με αποτέλεσμα να αδυνατούν να γνωμοδοτήσουν επί της συγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Η περιφερειακή Παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος» καταψηφίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζει η περιφερειακή αρχή για τον ποταμό Ερασίνο.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Επικεφαλής περιφερειακής Παράταξης
«Πράσινη Πελοπόννησος»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ