ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Σόνια Τάνταρου Κρίγγου: «Με τη μνημοσύνη και όχι με τη λησμονιά ωριμάζει και μεγαλουργεί ο άνθρωπος»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:34:00 π.μ. | |
Σόνια Τάνταρου Γκρίγγου: «Με τη μνημοσύνη και όχι με τη λησμονιά ωριμάζει και μεγαλουργεί ο άνθρωπος»
Η 19η Μαΐου , έχει ανακηρυχθεί με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαϊου του 1919, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, το σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού τίθεται σε εφαρμογή.

Οι σφαγές, οι βιασμοί,οι καταστροφές χωριών και οι εκτοπίσεις πληθυσμών αποτελούν μέρος του σχεδίου και λαμβάνουν χώρα δίχως έλεος. Μέχρι το 1923, η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί. Ο Ελληνισμός που μεγαλούργησε στην περιοχή του Πόντου επί 3.000 χρόνια είχε πλέον αφανιστεί. Πάνω από 350.000 νεκροί και πολλαπλάσιοι πρόσφυγες σε Ελλάδα και στην τότε Ε.Σ.Σ.Δ. 

Σήμερα στην Ελλάδα και τη Διασπορά, οι Πόντιοι είναι περίπου ενάμιση εκατομμύριο και αρκετοί ζουν και στο Νομό μας. Η παρουσία τους είναι έντονη και προσπαθούν να διατηρήσουν με υπερηφάνεια την Ποντιακή γλώσσα, να διασώσουν την κληρονομιά τους, τα ήθη και έθιμά τους. 

Μέσω του συλλόγου τους «Παναγία η Σουμελά» ρίχνουν γέφυρες και ενώνουν τις παραδόσεις της αλησμόνητης πατρίδας τους με τη νέα γενιά αλλά κάνουν και όλους και όλες εμάς κοινωνούς της.

Ο Σύλλογος αυτός αποτελεί για τον τόπο μας την κιβωτό των ποντιακών αξιών. Τα μέλη της διοίκησής του αλλά και όλοι όσοι συμπράττουν στο έργο του είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους οφείλουμε την έμπρακτη στήριξή μας.

Με τιμά το γεγονός ότι πάνω από μια δεκαετία είμαι μέλος αυτού του Συλλόγου και κατ’ επανάληψη μου έχει δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχω και ως ομιλήτρια σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Σε ομιλία μου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου , κατά τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων το έτος 2013, ανέφερα στον επίλογο μου τα ακόλουθα,που συνεχίζουν να παραμένουν επίκαιρα και θα επαναλάμβανα και σήμερα απευθυνόμενη σε όλους, αλλά κυρίως σε όσους τα ιστορικά γεγονότα φαντάζουν ως ένα απόμακρο τραγικό γεγονός που συνέβη κάπου, κάπως, κάποτε και τα σκέφτονται ως παραμύθι αλλά και πολύ περισσότερο σε όσους δεν γνωρίζουν:

Λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον, γι αυτό ας κρατήσουμε βαθιά μέσα μας, ως προσωπικό βίωμα, τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ως αξίωμα ότι : «Με τη μνημοσύνη και όχι με τη λησμονιά ωριμάζει και μεγαλουργεί ο άνθρωπος.»

Σόνια Τάνταρου Κρίγγου
Πρόεδρος ΚΕΘΙ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ