ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Με ψήφισμα το ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου καλεί τον Βορίδη να πάρει μέτρα για δάκο και αγροτικό εισόδημα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:35:00 π.μ. | | | |
Με ψήφισμα το ΠΕ.ΣΥ.  Πελοποννήσου καλεί τον Βορίδη να πάρει μέτρα για δάκο και αγροτικό εισόδημα
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα προειδοποιεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευθύνη του υπουργείου έναντι της διασφάλισης της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι οι μόνοι σχεδόν που έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Ψήφισμα σχετικά με την «Δακοκτονία 2020 και για Μέτρα Στήριξης των Αγροτών»:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα στην συνεδρίαση του στις 5/5/2020 το παρακάτω ψήφισμα με το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας 2020 και για την ανάγκη στήριξης των αγροτών.

1. ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Μετά την ενημέρωση από τον κ. Περιφερειάρχη ότι υπάρχει αρνητική απάντηση του κ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας και με δεδομένα ότι :
1) Οι ελαιοπαραγωγοί βιώνουν δραματική μείωση του εισοδήματος τους λόγω της πτώσης των τιμών
2) Η ελαιοπαραγωγή της Πελοποννήσου είχε καταστραφεί από τη δακοπροσβολή και τις μυκητολογικές ασθένειες και το 2016 και το 2018 της δε Κρήτης καταστράφηκε το 2019.
3) Η κατανομή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών στο περσινό ύψος των 4.285.000 ευρώ, δεν επαρκεί να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε., ώστε να γίνει έγκαιρα ο πρώτος ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου
4) Οι γεωπόνοι δακοκτονίας έχουν σε σχέση με το 2010 μειωθεί σχεδόν κατά 50%, όπως και οι παγίδες έχουν περιοριστεί επίσης στο 50% σε σχέση με το 2010.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ομόφωνα καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να προχωρήσει σε:
1) Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος 1.215.000 ευρώ ώστε να φτάσει στα 5.500.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε. αλλά και να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του προγράμματος.
2) Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.
3) Να επιταχυνθεί η έκδοση της απόφασης για να γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.
4) Να ακυρωθούν οι περικοπές ώστε να έχουν δυνατότητα μετακινήσεων οι γεωπόνοι δακοκτονίας σύμφωνα με τις ανάγκες εκτέλεσης του προγράμματος ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και φυσικά να αμείβονται για το σύνολο των μετακινήσεων τους.
2. ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τονίζει ότι είναι πολύ μεγάλη παράλειψη το γεγονός ότι οι μόνοι σχεδόν που έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορονοϊού είναι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες.
Καλεί ομόφωνα την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα:
α) στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα τους για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν και
β) στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων τους . Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης θα έχει η κυβέρνηση ευθύνες μεγάλες για την παραγωγική καταστροφή που θα προκύψει στη χώρα και την ακραία φτωχοποίηση των αγροτών κτηνοτρόφων και ψαράδων που θα συμβεί.

Ο Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΑΝΤΖΟΣ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε. ΝΙΚΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ