ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Τι ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης του Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:48:00 μ.μ. | |
Τι ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης του Ναυπλίου (βίντεο)
Για τις δυσβάσταχτες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι καταστηματάρχες εστίασης του Ναυπλίου,  μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Εστίασης Ναυπλίου "Το Ανάπλι" Σπύρος Αφίφης, περιγράφοντας τις δυσκολίες που έχουν στην αποπληρωμή των εξόδων τους καθώς τα καταστήματα τους είναι κλειστά και θα παραμείνουν μέχρι και την 1 Ιουνίου.

Ο κύριος Αφίφης αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισαν.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιάσης Ναυπλίου ανέφερε και τα αιτήματα του κλάδου τους που υπογράφουν 40 Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, για να μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι ο τόσο σημαντικός κλάδος, που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Προτείνονται τρεις (3)βασικοί άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.

α. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%. Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή 6% το φαγητό και στον μεσαίο 13% όλα τα ροφήματα και τα ποτά. Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες αλλά ταυτόχρονα και να σταθεί ξανά όρθιος. Στόχος βγαίνοντας απ την οικονομική κρίση ενιαίο μονοψήφιο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης

β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020. Με στόχο την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020 καθώς και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης. Θεωρούμε σημαντικό να μπει ανώτατο πλαφόν, 250€, εργοδοτικών εισφορών ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου . 

γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το μικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα αναμοχλεύσει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες κ προμηθευτές . Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 8000€.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

Α) Απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των επιχειρήσεων που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοιού covid-19

Β) Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν προσωρινά την λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοιού COVID19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 από 24-9/20-10-1958 (Α171), από τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής και διάδοσης του κορωνοιού covid-19.

Θα ακολουθήσουν:

1) Αναστολή είσπραξης μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων, του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και καταστημάτων του Δήμου που ενοικιάζονται σε επιχειρήσει που ανέστειλαν τη λειτουργία του.

2) Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί.

3) Προσωρινή παραίτηση από τις επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (Τράπεζες) και από κάθε απαίτηση που απορρέει από αυτές εις βάρος των επιχειρήσεων του Δήμου, για οφειλές μέχρι του ποσού των 2.000,00 ευρώ και μέχρι νεότερη έγγραφη εντολή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ